avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 663 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Plata golire instalatie incalzire
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Plata golire instalatie incalzire

Va rog sa ma lamuriti in urmatoarea situatie: in interiorul apartamentului al carei proprietar sunt s-a fisurat o teava orizontala de la instalatia de incalzire. Situatia e urgenta, din cate mi-a spus instalatorul, in sensul ca daca nu o repar repede, e risc de inundatie sau chiar sa crape teava de tot, pentru ca apa are presiune mare.
Bineinteles ca eu voi suporta costul reparatiei. Insa administratorul mi-a spus ca va trebui sa platesc si golirea si reumplerea instalatiei cu apa calda (si e vorba de un bloc cu 4 scari si 10 etaje), ceea ce costa undeva pe la 6000 lei. Mi se pare absurd, pentru ca nu golesc instalatia pentru ca vreau eu, ci ca sa evit o situatie care poate fi foarte rea nu numai pentru mine, ci si pentru alti locatari, care risca inundatie.
Ma puteti lamuri care sunt responsabilitatile de plata pentru golirea si reumplerea instalatiei de incalzire in acest caz?
Va multumesc.
Ultima modificare: Luni, 3 Noiembrie 2014
lilianavz, utilizator
Cel mai recent răspuns: petricadracea , utilizator 22:14, 7 Noiembrie 2014
@ elga.Nu-mi plac polemicile. Cu " la mine la bloc " chiar ca jucam pe scene diferite. Si va rog sa ma credeti ca vorbesc in cunostinta de cauza. Numai ca eu joc conform legii. Legea 230. Ca moderator stiti foarte bine ca in instanta nu se merge cu " după părerea mea, eu cred că, la mine se procedează aşa , aşa ar fi mai bine... "
"La mine in bloc nimeni nu primeste fisa de la furnizor.
Eu primesc de la RADET factura lunara ". Nu RADET este furnizorul dvs. de agent termic ? Acea factura nu este individuala ? De ce va contraziceti ? Acel RADET cumpara apa rece de la APANOVA. Credeti ca apa rezultata din golirea instalatiei, fara a fi recuperata, o inregistreaza RADET ca pierdere ???
Caz real:
- un locatar si-a schimbat singur caloriferele din apartament (calorifere mai mari), si-a montat calorifer in baie si balcon( nu erau prevazute din constructie), si fara a apela la un instalator autorizat. Si-a dublat suprafata incalzibila. Se numeste furt de energie. A avut nenorocul sa aiba avarii pe care le-a simtit abia la proba cu agent termic. Depistat cu aceasta ocazie dar si sanctionat in instanta. "Glumiţa " l-a costat 2600 ron, refacerea contractului cu noua suprafata incalzibila si plata c/v apa, completare instalatie. Acum isi plange de mila cand ii vine factura la incalzire.Daca nu era acea intamplare stupida de avarii, nu dvs ati fi fost coplatitor de energie termica ?
Pentru asta furnizorul isi trimite un reprezentant, inainte de distribuirea agentului termic, pentru a face masuratori ale tuturor tevilor si numararea numarului de elementi. Iar dupa furnizarea agentului termic, un reprezentant ISTA face lunar citirea regulatoarelor termice montate pe calorifere si in baza citirii face calculul si emite factura - fisa individuala - .
Respect si o zi buna.
Asta ati spus:
Repartizarea cheltuialilor pentru agent termic o face furnizorul care la randul lui cumpara (de la APANOVA , etc ...) apa rece. Inaintea inceputului fiecarui ciclu de furnizare de agent termic, reprezentantul furnizorului face masurarea tevilor si a elementilor din fiecare apartament. Tot furnizorul de agent termic emite fise individuale pentru toti locatarii pe care lunar le expediaza locatarilor prin curierat.


La noi furnizorul este RADET si el nu face niciun calcul la caldura pentru fiecare apartament. Poate la dv. in bloc.....
La asta m-am referit cu filmele.

Iar exemplul pe care mi l-ati dat n-are nicio legatura cu tema in discutie. Incurcati furnizorul de agent termic cu prestatorul de servicii de calcul, inventarul instalatiei de incalzire cu cota-parte indiviza.
Sunt administrator si stiu foarte bine ce primesc pe facura si stiu ca niciunde in aceste facturi nu scrie explicit vreo informatie referitoare la vreo diferenta de cantitate de lichid in instalatia de caldura pe care eu s-o trec special pe lista de intretinere la apartamentul unde se rezolva o avarie.
Daca doar presupun, ghicesc, imi imaginez etc. vreo suma fara sa am un document scris, as face o nelegalitate, nejustificat.
Atentie la teava orizontala!!!
Eu am in apartament 2 tipuri de tevi orizontale:
- cea care face legatura cu radiatoarele (si atunci plata o suport eu integral, inclusiv incarcarea instalatiei)
- cele care asigura returul intre coloane; acestea sunt tevi comune, toate cheltuielile de reparatie sunt la comun.
@ Dinu X. Aveti perfecta dreptate si banuiesc, locuiti la ultimul nivel. Acolo se afla conductele de retur pe unde se face si aerisirea coloanelor si sunt parti comune.
Cu regret dar @elga, fiind si moderator, ar trebui sa cunoasca Legea 230 si sa o si aplice. Se contrazice:
- " La mine in bloc nimeni nu primeste fisa de la furnizor.
Eu primesc de la RADET factura lunara";
- " Incurcati furnizorul de agent termic cu prestatorul de servicii de calcul".
M-am exprimat destul de clar : RADET este furnizorul de agent termic iar ISTA este prestatorul de sevicii de calcul. ISTA esta cel care lunar expediaza consumatorului NOTA DE CONSUM INDIVIDUAL.
Pentru domnia sa, ii pun la dispozitie adresa ISTA, pentru a se documenta. O intrebare nu costa bani si va primi un raspuns competent. Ca ad-tor, ii va folosi in activitate si va evita acuze nefondate de tipul "Incurcati inventarul instalatiei de incalzire cu cota-parte indiviza." ????
ISTA RomaniaS.R.L.
Sediul social: Bucuresti, Splaiul Independentei nr.294, corp O2, sector 6.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimbare calorifere mihai.rusu mihai.rusu Salutare tuturor. Am o mica problema la care sper sa-i gasesc raspunsul pe acest forum. Pe la sfarsitul lunii octombrie am inceput lucrarile de renovare la ... (vezi toată discuția)
Nereguli la indecsi MARAVELA CLAUDIA MARAVELA CLAUDIA buna ziua , am si eu cateva intrebari ,daca stie careva sa-mi raspunda : 1.proprietarii de pe scara blocului au dat la administrator ,indecsi lunari la apa ... (vezi toată discuția)
Golire coloana incalzire, se plateste sau nu? ContSters192354 ContSters192354 Am vorbit cu diferite persoane si am auzit pareri diferite. golirea coloanei in timpul iernii se plateste sau nu? Sau la scurt timp dupa ce se termina ... (vezi toată discuția)