Nu are cum sa vi se aplice dvs. uzucapiunea deoarece nu ati avut "posesia" imobilului in ultimii 20 de ani si oricum am inteles ca ati instrainat in anul 1988 in mod legal cota de proprietate din imobil pe care o detineati.
In privinta declaratiilor pe care le veti da in instanta este indicat sa spuneti adevaraul care mai devreme sau mai tarziu oricum va iesi "la iveala"...
Ce nu am inteles: aveti calitate de parat intr-un proces care are ca obiect...ce anume?
Are dreptate d-na avocat Cermak. Din cuprinsul textului nu reiese clar intrebarea Dvs. Sa inteleg ca in 1988 ati incheiat un contract de vanzare-cumparare sub semnatura privata (neautentificat) pt. cota parte din imobil (teren si constructie). La vremea respectiva nu se putea vinde terenul, deci, inteleg ca in contract este mentionata constructia edificata pe un teren de....mp. Probabil in acel contract - provizoriu - este mentionata valoarea imobilului, pretul achitat, etc. Iar cel care a cumparat detine aceste inscrisuri. Deci, daca a achitat integral, cumparatorul nu cred ca are nevoie sa invoce uzucapiunea de 20 ani. Art. 1176 si urm. cod civ. spune ca "actul sub semnatura privata.... are acelasi efect ca actul autentic"...... Art. 1174 " actul cel autentic sau cel sub semnatura privata are tot efectul intre parti.....". Deci, parte adversa poate printr-o actiune in constatare sa ceara instantei sa dea o hotarare care sa tina loc de act de vanzare cumparare, Art. 1294-1295 cod civ. si 111 cod pr. civ.. Daca vrea sa uzucapeze, chiar daca nu s-au implinit 30 de ani (art. 1837, 1846 si urm.) parerea mea este ca va castiga. Dealtfel, banuiesc ca Dvs. la vremea respectiva ati vandut, nu? Numai ca erau alte preturi. Acum situatia -sa schimbat, preturile au crescut.....
In privinta declaratiilor pe care le veti da in instanta, daca nu spuneti adevarul va puteti alege cu un dosar penal. Stiti cum e, minciuna are picioare scurte. Incercati sa rezolvati problema pe cale amiabila cu cel caruia i-ati vandut, astfel evitati ulterioare cheltuieli: expertiza, taxa de timbru, etc.
Succes si ganduri bune.
P.S. Acum am citit si din ce ati mai scris si vad ca speta este mult mai complicata. Eu am raspuns strict la intrebarea din acest text.
Asadar, sunteti parat si nu doriti sa-i faceti probleme celui care a cumparat. Declarati ca nu ati stiut de cota, ceea ce se pare ca este adevarat. In cazul in care ati fi stiut de cota iar cealalta parte era lasata de d-voastra sa foloseasca imobilul nu mai poate fi vorba de uzucapiune.
va multumesc! in actul de vanzare cumparere este trcut ca am vandut o cota individa de 29.32,din casa,terenul intra in proprietatea statului.casa si terenul au fost mostenire,actul a fost facut de catre notar cu specificatia ca am primit banii,desii nu este adevarat.sunt chemat inj instanta de catre fostul cumparator,sa se constate caci cota se 3/32,( cota mea)ca este proprietatea cumparatorului.cert este ca nu am stiut de aceasta cota,iar cumparatorul m-ia ascuns acest lucru,eu fiind mai tanar la acea vreme si neavand nici un document la mana.ce ar trebui sa fac???un sfat, va rog!!! va multumesc!
Daca dvs. contestati faptul ca i-ati vandut acea cota si ca nu ati primit banii, iar actul incheiat este cumva "fals" atunci puteti fie sa va inscrieti in timpul procesului civil in fals (art.177-184 Cod proc.civ.) fie separat faceti la Parchet o plangere penala.
Teoretic, cine detine restul cotelor de proprietate din imobil?
Am inteles ca pana acum, s-au pronuntat instantele pe aceasta cerere si au respins-o, dvs. avand castig de cauza.
Banuiesc ca doriti sa intrati in posesia imobilului.
Ar fi bine daca ne-ati spune :in posesia cui se afla in prezent imobilul, ce acte detineti pentru cota dvs. de proprietate, cine sunt ceilalti coproprietari etc., pentru a va putea raspunde la intrebari :)