avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1305 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Fals in acte ?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Fals in acte ?

Un prieten care lucreaza fara carte de munca in constructii a fost prins de Inspectoratul Teritorial de Munca si pus sa completeze o foaie de aia care declara pe propria raspundere ca lucreaza la firma X, cu salariu X, control medical anual etc..el completand totul la misto. Mai scria la sfarsitul foi ceva de genu "stiu ca daca completez datele eronat sunt pasibil de fals in acte..." . Acuma stiu ca firma ia amenda ca are angajati la negru, dar el pateste ceva daca a mintit in declaratia aia ? Ca a mintit ca are contract/carte de munca la firma X (numele firmei fiind valid) si defapt nu are etc..

PS: Aia de la inspectorat nu au vorbit cu nimeni de la firma si au plecat cu foilea alea. Banuiesc ca au plecat si le verifica autenticitatea undeva. Datele de identificare a prietenului si numele firmei erau singurele date corecte, restul fiind completate eronat.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:42, 21 Iunie 2009
Si totusi poate nu e dracu asa de negru... Contractul de munca se incheie si in lipsa unui inscris constatator, inregistrat sau nu la ITM, asa incat nu vad nicio minciuna aici. Poate in legatura cu alte aspecte (de ex controlul medical, care nici macar nu inteleg ce cauta in declaratia respectiva) sa fi declarat mincinos.

PS: Infractiunea nu ar fi fals in inscrisuri, ci fals in declaratii. Inscrisul se falsifica prin contrafacere sau alterare, aici ar putea fi vorba pur si simplu de o declaratie neconforma realitatii, care e sanctionata separat de codul penal.
pai si cum pot dovedii ca e fals am sunat la itm mures si mi-a zis ca nu se poate cand i-am zis numele firmei mi sa zis ca sunt inregistrata eu stau in timisoara si aici am lucrat dar nu am mutatie nici flotant.. mi sa zis ca nu se poate face fara numele celui care la inregistrat si totul original nu xerox si ca nu isi pun stampila pe xerox si acuma a zis cand a auzit numele firmei a zis ca este inregistrat.
Ultima modificare: Vineri, 19 Iunie 2009
geoalexya, utilizator
Cam multe nereguli .... ;)
De putut , se poate inregistra un c.i.m. la ITM fara declaratia salariatului ca are sau nu carnet de munca ... De exemplu, in Bucuresti se scrie pe c.i.m. ca nu prezinta carnet de munca la angajare sau fara carnet de munca si semneaza delegatul societatii.
freeelis a scris:

Cam multe nereguli .... ;)
De putut , se poate inregistra un c.i.m. la ITM fara declaratia salariatului ca are sau nu carnet de munca ... De exemplu, in Bucuresti se scrie pe c.i.m. ca nu prezinta carnet de munca la angajare sau fara carnet de munca si semneaza delegatul societatii.

pai si cum pot dovedii ca e fals am sunat la itm mures si mi-a zis ca nu se poate cand i-am zis numele firmei mi sa zis ca sunt inregistrata eu stau in timisoara si aici am lucrat dar nu am mutatie nici flotant.. mi sa zis ca nu se poate face fara numele celui care la inregistrat si totul original nu xerox si ca nu isi pun stampila pe xerox si acuma a zis cand a auzit numele firmei a zis ca este inregistrat.
itm cind face controale la firma are dreptul sa aleaga la intimplare orice angajat ila care i se da un formular pentru complectat ,pe proprie raspundere ,cu datele personale ,data angajarii salariul pe care il primeste, daca lucreaza ore suplimentare, cum se platesc,si nu se accepta prezenta linga angajat a maistului ,patronului. apoi se fac verificarile statelor de plata depuse la itm. am o intrebare .daca s-ar fi intimplat un accident s-au ar fi avut nevoie de o internare cine ar fi fost de vina angajatorul, itm. s-au cine a acceptat sa lucreze la negru . eu cred ca acceptind acest lucru ne taiem singuri craca de sub picioare,si este posibil sa regretam mai tirziu.

Alte discuții în legătură

Cerere respinsa de angajator Alin Gheorghe Alin Gheorghe buna ziua! intrucat de fiecare data cand am avut nevoie de ajutor si vi l-am cerut ati fost intotdeauna promti si concreti,rezultatele fiind ... (vezi toată discuția)
Munca la negru ......bizar..... ccisu ccisu la unul din santiere , in urma unui control de la ITM , 2 persoane [b]cu care noi nu avem nici o treaba , nici macar nu ii cunoastem [/b] , au dat ... (vezi toată discuția)
Act aditional contractului de munca alonso_first_one alonso_first_one Actul aditional se semneaza in 2 exemplare pentru ambele parti.Care sunt aceste parti?ITM si angajator sau angajator si angajat,angajatului i se doar o copie ... (vezi toată discuția)