avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 621 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Durata concediu de odihna anual
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Durata concediu de odihna anual

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati intr-o problema legata de acordarea concediului de odihna.
Un angajat are dreptul la 23 zile de CO anual conform contractului de munca, insa in
luna oct si noi a beneficiat de 30 zile calendaristice de concediu medical.
Este afectata durata CO de acea perioada de concediu medical?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:06, 27 Noiembrie 2014
In sectorul privat, nu exista legi speciale ca in sectorul bugetar care sa prevada ca daca salariaţii au lipsit de la serviciu întregul an calendaristic, fiind în concediu medical sau în concedii fără plată acordate potrivit legii, nu au dreptul la concediul de odihnă pentru acel an.
Va rog sa ma scuzati dar nu am inteles; in sectorul privat cum se acorda CO? este diferit de sectorul de stat?
Sectorul bugetar are atat reguli speciale , cat si reguli generale.

Sectorului privat ii sunt aplicabile in totalitate dispozitiile Codului Muncii , art.144-151, precum si dispozitiile din ccm aplicabil sau din reg.intern al angajatorului privind acordarea CO.

Art. 145 C.mun.
(1) Durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare.
(2) Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile, si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.
(3) Sarbatorile legale in care nu se lucreaza, precum si zilele libere platite stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil nu sunt incluse in durata concediului de odihna anual.

.....

Art. 148 C.mun.
(1) Efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale. Programarea se face pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator.
(2) Prin programarile colective se pot stabili perioade de concediu care nu pot fi mai mici de 3 luni pe categorii de personal sau locuri de munca.
(3) Prin programare individuala se poate stabili data efectuarii concediului sau, dupa caz, perioada in care salariatul are dreptul de a efectua concediul, perioada care nu poate fi mai mare de 3 luni.
(4) In cadrul perioadelor de concediu stabilite conform alin. (2) si (3) salariatul poate solicita efectuarea concediului cu cel putin 60 de zile anterioare efectuarii acestuia.
(5) In cazul in care programarea concediilor se face fractionat, angajatorul este obligat sa stabileasca programarea astfel incat fiecare salariat sa efectueze intr-un an calendaristic cel putin 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Programare concedii de odihna tecuveronica tecuveronica Buna ziua! Trebuiesc intocmite programarile de concediu de odihna in aceasta perioada. As dori sa stiu daca in programare se trece doar numarul zilelor sau/si ... (vezi toată discuția)
Reclamatie catre itm bia-bianca bia-bianca angajatorul meu nu doreste sa imi acored concediul legal atunci cand doresc eu si spune ca nu este normal ca atunci cand un angajat isi ia concediu 10 zile ... (vezi toată discuția)
Refuzul acordarii co si concediului fara plata MmeButterfly MmeButterfly Buna ziua, va rog sa ma ajutati si pe mine cu un sfat, eu si sotul meu ne confruntam cu urmatoarea problema: sotul meu a cerut patronului sau 6 zile de ... (vezi toată discuția)