avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1302 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Sfat juridic - titlu de proprietate incorect, ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Sfat juridic - titlu de proprietate incorect, prescriptie drept material la actiune

Intr-un topic mai vechi scriam:
"Mama mea a facut cere la primarie in termenul stabilit de lege sa-i fie restituit pamantul in sup .de 1.5 h,conform anexei 3 .Nu cunostem motivul dar comisia de fond funciar a eliberat un Titlu de propietate pe numele surori mamei mele in care a inclus si suprafata mamei mele.Sora mamei a facut act de vanzare cumparare cu fata ei si .......uite ca mama mea a ramas fara terenul care i s-ar fi cuvenit.
Am vorbit la primarie,primarul foarte amabil a cercetat actele si a constatat ca acea comisie a facut o ilegalitate ,drept urmare m-a sfatuit sa dau in judecata comisia si primaria va pune la dispozitia instantei actele care sa dovedeasca ca mama mea are dreptate si va fi repusa in drepturi.
Am actionat comisia si nepoata in judecata,comisia a recunoscut in scris ca s-a facut o eroare,dar acum nepoata invoca"exceptia de ordine publica a prescriptiei dreptului material la actiune,solicitand respingerea cereri pentru neformularea acesteia in termenul legal de prescriptie de 3 ani."


Dupa un an si doua luni vine si decizia:

Daca nu ai posibilitati sa iei avocat ,esti din oficiu "perdant".

Iata decizia la procesul de care vorbeam ,cu toate ca primaria a emis o hartie in care arata ca a gresit atunci cand a emis titlul de propietate doar pe NUMELE sorei mamei.
Pentru instanta nu a fost elocvent un raspuns oficial venit de la Primarie ,care este organ al statului ,cel care a eliberat documentul ,ci probabil doar chichite avocatesti sunt maximale in instanta.

03.11.2014 Hotarâre - nr.
respinge excepţiile invocate. Respinge acţiunea reclamantei. Admite-n parte cererea de intervenţie. Respiunge cererea de intervenţie privind constatarea dreptului de proprietate asupra terenului de 1000 mp, ca fiind lipsită de interes. Obligă reclamanta să-i plătească pârâtei, suma de 500 lei, iar intervenientei suma de 250 lei, cheltuieli de judecată. Cu apel în termen de 30 de zile de la comunikcare, ce se depune la Judecătorie. Pronunţată în şedinţă publică,3.11.2014



Primaria recunoaste ca mama a fost" omisa "din cauza volumului mare din acea perioada si instanta decide ca nu are dreptul.

BRAVO !!!

De facut apel nici vorba ,nu am bani.o sa le platesc cheltuielile de judecata,dar va intreb cum sa procedez sa trimit acest dosar la DNA.poate cei de acolo se vor sesiza si vor face lumina si in acest caz..

Multumesc
Ultima modificare: Marți, 9 Decembrie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
Rolul instanței civile nu este în nici un caz de a proteja legea ci de a o aplica la situația de fapt dovedită de părți.

În procesul civil se aplică cu mare strictețe principiul disponibilității părților, ceea ce înseamnă că, de cele mai multe ori, dacă părțile nu cer sau nu invocă anumite astepecte cu privire la pretențiile sau la apărările lor instanța nu are voie nici măcar să pună în discuție din oficiu anumite probleme care i s-ar părea că ar putea fi puse în dicuție în acea cauză.

In al doilea citat raspundeti in fapt primului citat. Asa ar trebui sa fie, dar nu e. Legea ar trebui sa fie deasupra judecatorului nu judecatorul deasupra legii. Curtea Constitutionala stabileste daca legea incalca constitutia, dar nu o protejeaza de „agresiuni” si nu pedepseste abuzul sau ignorarea ei.

Nu tabarati pe mine, pentru ca invingeti un om invins deja !
Care adevar exact, concret, sa fie aflat din evidentele primariei? Ce anume a vrut instanta sa afle cu interogatoriul si se putea afla de la primarie, imi puteti spune? Ca noi nu cunoastem ce anume a incuviintat instanta ca probe si care era faptul de dovedit. Dv. se pare ca stiti mai mult, spuneti-ne si noua ce anume nu ne-a spus userul.

As putea intreba si eu: „ce anume a vrut instanta sa afle din interogatoriu?” dar nu e cazul pentru ca niciunul dintre noi nu cunoaste dosarul si e posibil ca adevarul sa fie „putin diferit”, suficient cat sa schimbe totul.
Cazul meu care credeti ca e offtopic e un temei pentru a crede ca nemultumirea userului ar putea fi justificata. In acest caz solutia trebuie gasita de noi toti impreuna, nu de domnia sa. Am sa incerc sa va relatez cazul meu intr-un subiect separat, desi subiectele fierbinti nu primesc atentia cuvenita. De aceea s-a si ajuns aici !
Buna dimineata,

Imi cer scuze ,nici nu ma gandeam ca voi crea o dispunta asa de apriga.Va multumesc la toti,insa eu voi ramane cu aceias impresie ca mamei mele ia fost incalcat un drept constitutional.Cand vine motivarea(a trecut deja o luna si jumatate,si nu a plecat inca de la judecatorie) voi incerca sa o scriu "cap-coada "pe forum si apoi putem discuta care a fost greseala mea,care a fost greseala primariei,care a fost greseala instantei.Eu respect orice decizie a instantei (doar suntem intrun stat decomcratic),dar imi pastrez dreptul de a nu fi de acord cu ea.
Daca la momentul respectiv credeti ca mai am sanse voi angaja un avocat pentru apel.

Multumesc si zi frumoasa tuturor,
Sper ca acet topic sa ajute pe cei in cauze asemanatoare.
Eu nu sunt in domeniu, dar dumneavoastra aveti o hotarare data in 3 noiembrie cu drept de apel in 30 de zile de la comunicare. Deci nu inteleg ce motivare mai asteptati? Eu cred ca motivarea este o parte componenta a hotararii pe care ati primit-o deja, nu se trimite separat. Poate cei in domeniu stiu mai bine. Dupa mine, actionati cu apelul cat inca sunteti in termen. Cred ca data comunicarii este data stampilei de la posta, deci e posibil sa fiti inca in termen...
dariad a scris:

Eu nu sunt in domeniu, dar dumneavoastra aveti o hotarare data in 3 noiembrie cu drept de apel in 30 de zile de la comunicare. Deci nu inteleg ce motivare mai asteptati?


Asteapta comunicarea, care este, din punct de vedere procedural, momentul de la care curge termenul pentru calea de atac.

Cum sa ataci o sentinta fara a cunoaste motivarea instantei? Ce anume din considerentele care au stat la baza sentintei poti sa ataci?

Revin la primul meu raspuns: fara o cunoastere temeinica a intregului dosar, niciun consultant de aici (sau de aiurea) nu va poate da un sfat concret. Aveti posibilitatea de formula cerere pentru ajutor judiciar (scutirea de taxa de timbru si de plata onorariului avocatului). Desigur, nu e cea mai grozava solutie sub aspectul identificarii unui avocat bine pregatit, dar e singura care poate conduce la studierea dosarului de catre o persoana cat de cat competenta.

Restul sfaturilor primite (cu unele exceptii) sunt mai degraba emotionale si nu vad la ce v-ar folosi.
Ultima modificare: Marți, 9 Decembrie 2014
themis, utilizator
Buna ziua,

unde se face cererea pentru ajutor judiciar?cel putin daca nu a intra in posesie sa nu mai lateasca si cheltuieli de judecata.
oricum voi posta motivarea si voi incerca sa fac un rezumat sucint al dosarului.

Multumesc

Alte discuții în legătură

Exceptia prescriptiei dreptului material la actiune johnny_1961 johnny_1961 Mama mea a facut cere la primarie in termenul stabilit de lege sa-i fie restituit pamantul in sup .de 1.5 h,conform anexei 3 .Nu cunostem motivul dar comisia ... (vezi toată discuția)
Explicare decizie luata de instanta privind lipsa calitatii procesuale pasive Costinel Burca Costinel Burca Sper ca am postat in locul potrivit , iar daca nu am postat unde trebuie , rog un moderator sa mute acest topic in locul cuvenit . As dori sa stiu si eu , ... (vezi toată discuția)
Plangere penala impotriva primariei pentru abuz in serviciu andutza_puishor andutza_puishor In ultimii ani, primaria a refuzat (invocand diferite motive - altele de fiecare data) cererile familiei mele de a elibera titlul de proprietate pentru un ... (vezi toată discuția)