avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1341 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Sfat juridic - titlu de proprietate incorect, ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Sfat juridic - titlu de proprietate incorect, prescriptie drept material la actiune

Intr-un topic mai vechi scriam:
"Mama mea a facut cere la primarie in termenul stabilit de lege sa-i fie restituit pamantul in sup .de 1.5 h,conform anexei 3 .Nu cunostem motivul dar comisia de fond funciar a eliberat un Titlu de propietate pe numele surori mamei mele in care a inclus si suprafata mamei mele.Sora mamei a facut act de vanzare cumparare cu fata ei si .......uite ca mama mea a ramas fara terenul care i s-ar fi cuvenit.
Am vorbit la primarie,primarul foarte amabil a cercetat actele si a constatat ca acea comisie a facut o ilegalitate ,drept urmare m-a sfatuit sa dau in judecata comisia si primaria va pune la dispozitia instantei actele care sa dovedeasca ca mama mea are dreptate si va fi repusa in drepturi.
Am actionat comisia si nepoata in judecata,comisia a recunoscut in scris ca s-a facut o eroare,dar acum nepoata invoca"exceptia de ordine publica a prescriptiei dreptului material la actiune,solicitand respingerea cereri pentru neformularea acesteia in termenul legal de prescriptie de 3 ani."


Dupa un an si doua luni vine si decizia:

Daca nu ai posibilitati sa iei avocat ,esti din oficiu "perdant".

Iata decizia la procesul de care vorbeam ,cu toate ca primaria a emis o hartie in care arata ca a gresit atunci cand a emis titlul de propietate doar pe NUMELE sorei mamei.
Pentru instanta nu a fost elocvent un raspuns oficial venit de la Primarie ,care este organ al statului ,cel care a eliberat documentul ,ci probabil doar chichite avocatesti sunt maximale in instanta.

03.11.2014 Hotarâre - nr.
respinge excepţiile invocate. Respinge acţiunea reclamantei. Admite-n parte cererea de intervenţie. Respiunge cererea de intervenţie privind constatarea dreptului de proprietate asupra terenului de 1000 mp, ca fiind lipsită de interes. Obligă reclamanta să-i plătească pârâtei, suma de 500 lei, iar intervenientei suma de 250 lei, cheltuieli de judecată. Cu apel în termen de 30 de zile de la comunikcare, ce se depune la Judecătorie. Pronunţată în şedinţă publică,3.11.2014



Primaria recunoaste ca mama a fost" omisa "din cauza volumului mare din acea perioada si instanta decide ca nu are dreptul.

BRAVO !!!

De facut apel nici vorba ,nu am bani.o sa le platesc cheltuielile de judecata,dar va intreb cum sa procedez sa trimit acest dosar la DNA.poate cei de acolo se vor sesiza si vor face lumina si in acest caz..

Multumesc
Ultima modificare: Marți, 9 Decembrie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
themis a scris:

Asteapta comunicarea, care este, din punct de vedere procedural, momentul de la care curge termenul pentru calea de atac.



Avand in vedere ca initiatorul topicului a dat citat din hotarare/decizie (nu e clar cum se numeste), precizand si data pronuntarii acesteia, precum si faptul ca este cu drept de apel in 30 de zile de la comunicare, am banuit ca aceasta a fost comunicata deja. Initiatorul topicului a spus ca asteapta acum motivarea instantei, si nu comunicarea. Sper ca am inteles bine...
Trebuie sa stiti ca ajutorul judiciar se acorda celor care dovedesc faptul ca au venituri extrem de modeste. Nu stiu daca statul plateste si cheltuielile de judecata datorate de astfel de persoane cand pierd cauza.
Tot instanta apreciaza daca sunt indeplinite conditiile pentru acordarea ajutorului. Mi se pare absurd (e o parere) sa admita acordarea ajutorului (pentru o aparare modesta) dar sa dispuna cheltuieli judiciare (care pentru un aparator eficient pot fi uriase).
In rest, folositi cu discernamant orice informatie v-a fost furnizata pe sit. De obicei motivarea hotararii (daca poate fi atacata) vi se trimite dupa mai mult de 30 de zile. De obicei nu e o problema.
Puteti depune cererea de atac a hotararii, pentru siguranta, la instanta care a pronuntat-o, imediat dupa ce s-a pronuntat. Dupa ce vi se comunica motivarea, chiar pana vi se comunica termenul de judecata, puteti preciza ce articole de lege invocati, cum argumentati calea de atac si depuneti chitanta taxei de timbru prevazute de lege.
Nu se cearta nimeni ... are loc o dezbatere argumentata intr-un caz interesant. Bafta!
Traian21 a scris:

Trebuie sa stiti ca ajutorul judiciar se acorda celor care dovedesc faptul ca au venituri extrem de modeste. Nu stiu daca statul plateste si cheltuielile de judecata datorate de astfel de persoane cand pierd cauza.
Tot instanta apreciaza daca sunt indeplinite conditiile pentru acordarea ajutorului. Mi se pare absurd (e o parere) sa admita acordarea ajutorului (pentru o aparare modesta) dar sa dispuna cheltuieli judiciare (care pentru un aparator eficient pot fi uriase).
In rest, folositi cu discernamant orice informatie v-a fost furnizata pe sit. De obicei motivarea hotararii (daca poate fi atacata) vi se trimite dupa mai mult de 30 de zile. De obicei nu e o problema.


Mai citiți odată ce ați scris și încercați să înțelegeți dacă cel care a întrebat ar putea să se aleagă cu ceva. :)

Ce însemană „venituri extrem de mici”? (scrie în lege. dacă vroiați și nu vă era lene să citiți puteați să-i dați omului informația exactă).
Ce însemană „nu știu dacă statul plătește...” (la fel nu știe nici cel care întreabă. dacă ar ști nu ar mai întreba. cu ce-l încălzește că D-voastră nu știți?).
Cu ce ajută la rezolvarea cauzei afirmația „mi se pare absurd...” ?
„Folosiți cu discernământ orice informație v-a fost furnizată pe sit”.... Adică omul care întreabă e suspectat că e fără discernământ? Sau cei care s-au obosit să dea o informație juridică nu au discernământ? Sau ce vreți să spuneți?

Toate astea se pot povești la o bere :)

Dar omul a întrebat ceva și a așteptat un răspuns care să-l ajute să-și rezolve problema.

Credeți că „părerile” D-voastră despre cum ar trebui să fie judecătorul (sub lege sau peste lege), sau despre ce ar trebui să facă Curtea constituțională îl ajută să-și rezolve problema?

Sunt destule site-uri și forumuri unde puteți să vă spuneți păreri despre ce și cum ar trebui să fie.

Totuși, ar trebui să vă puneți în locul omului care a pierdut un proces, nu e convins de ce l-a pierdut, nu știe încotro să se îndrepte și întreabă unde se pricepe mai bine ce ar putea să facă.

Nu cred că are nevoie de păreri pe care le poate auzi la tv și care nu-l ajută la nimic,
Ultima modificare: Marți, 9 Decembrie 2014
Patrick_, utilizator
Era bine sa ne impartasiti dvs, domnul Patrik, cine poate primi ajutorul judiciar, in ce conditii, ce cheltieli suporta statul (onorariu avocat, onorarii experti, cheltuieli de judecata, taxe de timbru, etc). Asa se combate o afirmatie inexacta sau incompleta !
Daca ma invitati la o bere ... mai discutam.
Ultima modificare: Marți, 9 Decembrie 2014
Admin, administrator
Nu știu dacă era bine sau nu. :)
Văd că D-voastră faceți în continuare afirmații fără nici o legătură cu obiectul discuției.
De unde știți că era bine sau nu pentru cel care a inițiat acest topic să se vorbească despre ajutorul public judiciar?
Din câte văd persoana respectivă e mult mai interesată de activitatea și competența DNA decât de a-și rezolva problema cu acel teren.

Oricum, dacă s-ar fi întrebat ceva cu privire la acordarea ajutorului public judiciar aș fi răspuns cu cea mai mare plăcere, cât se poate de la obiect și de exact.

Cât despre o discuție la o bere... plăcerea e de parea mea. :)
Putem discuta orice și oricând.

Dar, sincer, nu aș vrea ca persoanele care vin aici cu o anumită problemă punctuală să fie derutate cu tot felul de opinii și păreri.
Mulți dintre cei care vin aici cu întrebări apelează la acest forum ca la o ultimă soluție.
Ar fi bine să luăm în calcul și acest aspect.

Văd zilnic oameni dezorientați, care nici măcar nu bănuiesc ce li se întâmplă.
Ar fi păcat ca și aici să fie induși în eroare și manipulați cu tot felul de povești care mai de care mai fanteziste fără nici o legătură cu realitatea.
Ultima modificare: Marți, 9 Decembrie 2014
Patrick_, utilizator

Alte discuții în legătură

Exceptia prescriptiei dreptului material la actiune johnny_1961 johnny_1961 Mama mea a facut cere la primarie in termenul stabilit de lege sa-i fie restituit pamantul in sup .de 1.5 h,conform anexei 3 .Nu cunostem motivul dar comisia ... (vezi toată discuția)
Explicare decizie luata de instanta privind lipsa calitatii procesuale pasive Costinel Burca Costinel Burca Sper ca am postat in locul potrivit , iar daca nu am postat unde trebuie , rog un moderator sa mute acest topic in locul cuvenit . As dori sa stiu si eu , ... (vezi toată discuția)
Plangere penala impotriva primariei pentru abuz in serviciu andutza_puishor andutza_puishor In ultimii ani, primaria a refuzat (invocand diferite motive - altele de fiecare data) cererile familiei mele de a elibera titlul de proprietate pentru un ... (vezi toată discuția)