avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 761 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ma obliga sa lucrez si sambata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ma obliga sa lucrez si sambata

Lucrez la o companie multinationala. Lucrul se desfasoara in 3 schimburi de Luni pana Vineri. In unele cazuri venim si sambata orele fiind platite dublu, DAR nu mereu..
Sambata trecuta am lucrat "ca recuperare" pentru ziua de 23 decembrie cand fabrica va fii inchisa (asta spun acum). Ne-a amenintat ca cine nu vine va fii trecut nemotivat pe data de 23.12.2014 (chiar daca nu va lucra nimeni atunci). Si apoi ne-a pus sa semnam o foaie cum ca am venit de buna voie la serviciu.
Este normal asa ceva ? ma poate obliga cineva sa vin sambata ?
Astazi ne-au chemat la fel pentru sambata sa recuperam ziua de 31.12.2014 cand vom sta acasa. Le-am spus ca nu voi veni. Aceleasi amenintari cu absenta pe 31 si aceeasi foaie ca venim de buna voie..

Nu ma voi duce pentru ca m-am saturat de atatea sambete lucrate (ar fi a 4-a in ultimele 6 saptamani). Imi pot face ceva ? Ne-a spus ca nu vom mai primi bonuri pe luna respectiva. Daca se va intampla asa la itm am sanse sa imi recastig drepturile ?
Cel mai recent răspuns: Florin Cioca , Consilier juridic 22:35, 7 Decembrie 2014
ady_adrian a scris:

Sambata trecuta am lucrat \"ca recuperare\" pentru ziua de 23 decembrie .............. Si apoi ne-a pus sa semnam o foaie cum ca am venit de buna voie la serviciu.
Este normal asa ceva ? ma poate obliga cineva sa vin sambata ?
Astazi ne-au chemat la fel pentru sambata sa recuperam ziua de 31.12.2014 cand vom sta acasa. ..............................

@horatiu
este un caz clasic de munca in week-end, doar ca aici se acorda ziua libera intr-o alta sapatamana decat in saptamana in care se lucreaza sambata.....de aceea se incalca prev art 137 CM. Astfel se incearca recuperarea acelor zile. Raspunsul meu anterior ramane valabil.
In ceea ce priveste munca inegala, prev art 116 se coroboreaza cu art 137 CM, care stabileste saptamana de lucru. Se poate face munca inegala, dar aceasta se refera la ore nu la zile. o lege se interpreteaza in ansamblul ei si nu se extrag doar anumite articole de lege, excluzandu-le pe celelalte, intrucat se poate restrange nejustificat sfera de aplicare a acestora.
Art 137 CM stabileste saptamana de lucru, aceasta fiind diferita de saptamana calendaristica. Concret saptamana de lucru este de luni pana vineri, cu 2 zile de repaus: sambata si duminica. Chiar daca se lucreaza sambata si/sau duminica se acorda alte 2 zile libere. Deci saptamana de lucru e de 5 zile, art 137 CM fiind norma imperativa, exceptiile fiind prev de lege.

@gabi
e suficienta o singura declaratie din partea unui angajat pentru ca insp de munca sa poata sanctiona contrav firma.......sau, daca toti angajati mint, atunci isi merita soarta.
Prev legale care reglementeaza munca in week-end sunt imperative, astfel incat acordul salariatilor nu e relevant.
Ultima modificare: Luni, 8 Decembrie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum pontam sambata? hgabi hgabi Am urmatoarea situatie: programul de lucru cu clientii firmei este urmarorul luni -vineri:8-18, iar sambata:8-13. Angajatii sunt programati in ture, astfel ... (vezi toată discuția)
Codul muncii - durata timpului de munca ataela ataela Buna ziua,in codul muncii la; - [b]art.111[/b] se specifica: Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele ... (vezi toată discuția)
Salarizare sambata si duminica sanducatanas sanducatanas Daca un salariat lucreaza sambata sau duminica cum se recupereaza zilele libere? Multumesc. (vezi toată discuția)