ady_adrian a scris:
Sambata trecuta am lucrat \"ca recuperare\" pentru ziua de 23 decembrie .............. Si apoi ne-a pus sa semnam o foaie cum ca am venit de buna voie la serviciu.
Este normal asa ceva ? ma poate obliga cineva sa vin sambata ?
Astazi ne-au chemat la fel pentru sambata sa recuperam ziua de 31.12.2014 cand vom sta acasa. ..............................
@horatiu
este un caz clasic de munca in week-end, doar ca aici se acorda ziua libera intr-o alta sapatamana decat in saptamana in care se lucreaza sambata.....de aceea se incalca prev art 137 CM. Astfel se incearca recuperarea acelor zile. Raspunsul meu anterior ramane valabil.
In ceea ce priveste munca inegala, prev art 116 se coroboreaza cu art 137 CM, care stabileste saptamana de lucru. Se poate face munca inegala, dar aceasta se refera la ore nu la zile. o lege se interpreteaza in ansamblul ei si nu se extrag doar anumite articole de lege, excluzandu-le pe celelalte, intrucat se poate restrange nejustificat sfera de aplicare a acestora.
Art 137 CM stabileste saptamana de lucru, aceasta fiind diferita de saptamana calendaristica. Concret saptamana de lucru este de luni pana vineri, cu 2 zile de repaus: sambata si duminica. Chiar daca se lucreaza sambata si/sau duminica se acorda alte 2 zile libere. Deci saptamana de lucru e de 5 zile, art 137 CM fiind norma imperativa, exceptiile fiind prev de lege.
@gabi
e suficienta o singura declaratie din partea unui angajat pentru ca insp de munca sa poata sanctiona contrav firma.......sau, daca toti angajati mint, atunci isi merita soarta.
Prev legale care reglementeaza munca in week-end sunt imperative, astfel incat acordul salariatilor nu e relevant.