avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 587 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort admis, stabilire domiciliu minor impotriva ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort admis, stabilire domiciliu minor impotriva vointei lui

Locuiesc de 10 luni in Germania, copii mei (baiat 15 ani si fata 18 ani) au ramas in Romania. In urma cu 4 luni, fostul a parasit copiii, nelasand o procura pentru minor. Am deschis o actiune de divort (eram inca despartiti dar nu divortati) si o ordonanta presidentiala pentru stabilirea domiciliului temporar a minorului, la mine in Germania, pana la incheierea divortului. Desi ancheta sociala a mea este favorabila si ancheta sociala a fostului nu este favorabila (acesta fiind somer, fiind des plecat in strainatate, a parasit deja copii dupa cum am spus pentru cateva luni fara sa anunte), desi minorul si-a exprimat clar dorinta de a sta la mine, judecatorul a admis divortul dar a stabilit domiciliul la tata, pe motiv (rezumat) ca minorul nu stie limba germana. Si ancheta sociala facuta in Romania scoate in evidenta faptul ca minorul nu stie limba germana, nu inteleg ce legatura are acest aspect (copilul este roman!) cu mediul psiho-social al minorului. Din cate stiu eu, procedura este ca la fixarea domiciliului in caz de divort si minor, sa se tina cont in mod special de vointa minorului (mai ales la aceasta varsta si in conditiile in care raportul anchetei psiho sociale este favorabil parintelui la care minorul doreste sa stea).
Daca aveti sugestii cu privire la ce as putea sa fac in plus fata de apel, v-as fi recunoscatoare, copilul meu este daramat, nu mai vrea sa mearga la scoala, se cearta cu tatal lui, are psihicul slabit foarte tare.
Va multumesc in avans
Cel mai recent răspuns: GermanAlex , utilizator 19:38, 14 Decembrie 2014
Va rugati sau "puneti" o pila sa intram in Schengen. Din acel moment dispar controalele de la granita si puteti lua copilul. Sunt tare curios ce se va alege in acel moment de aceasta lege ciudata de iesire a copilului din tara.
Eu consider că e bine ca băiatul să termine liceul în Romania.
După cunoştinţele mele, în Germania, sistemul de învăţământ diferă total de cel din Romania.
Încă din clasele gimnaziale, copii sunt împărţiţi după ptitudini şi teste, aşa că unii merg la liceu şi poi, facultate, alţii sunt dirijaţi spre învăţarea unei meserii.
Diploma de bacalaureat din ţară este recunoscută în Germania, în 2 ani, băiatul poate petrece vacanţele la mama şi învăţa limba germană, apoi, poate studia la facultate în germania.
gi-jane2 a scris:

Atacati hotararea, altceva nu puteti face.
Nu stie lb germana, dar nici n-o va invata daca ramane in Romania.




Da, in mod sigur asa este.

Declarati cale de atac si incercati sa aduceti argumente de toate felurile care sa sustina ceea ce trebuie ca sa aveti sanse.

Aveti sanse dar astfel de procese sunt destul de imprevizibile in privinta rezultatului final atunci cand datele problemei sunt ca cele din speta dvs.

V-ati prezentat la proces sau s-a judecat in lipsa dvs.?
De ce nu va puneti baiatul sa se prezinte personal la proces si sa spuna el, cu gura lui ce vrea, ce probleme are in Romania si unde vrea sa fie in continuare. Germana e grea, dar o invata in cateva luni daca vrea cu adevarat. Poate ar trebui chiar sa se apuce de pe acum si sa vina deja cu argumentul (la proces) ca deja studiaza germana. Ar trebui sa fie luat in seama la varsta sa. Nici macar nu as lasa avocatul sa pledeze. Sa il instruiasca pe baiat ce sa spuna, sa isi noteze pe o foaie ideile principale (pentru ca nu il vor lasa sa citesca) si sa vorbeasca liber. Are 15 ani, ar trebui sa se descurce, iar sora sa ii fie alaturi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort cu minori aflati in strainatate BARSAN L. BARSAN L. impreuna cu familia am hotarat sa ne stabilim in urma cu un an pe teritoriul statului German. Impreuna avem doi copii minori in varsta de 12 si 9 ani care sunt ... (vezi toată discuția)
Ancheta sociala in procesul de divort white55511 white55511 Ce presupune ancheta sociala in cadrul unui proces de divort? Poate sa se faca incredintarea unui copil minor de 4 ani unui tata care a fost violent cu ... (vezi toată discuția)