Patrick_ a scris:
Pentru excepțiile de care vorbiți nu există prevedere specială potrivit căreia se poate declara apel separat, adică pentru acele cazuri „legea nu dispune altfel”, aplicându-se astfel prima teză a art. 466 alin. 4.
Am sa va rog sa redirectionati atentia catre prevederile la care facusem eu referire:
Art. 476
Efectul devolutiv al apelului
(3) Prin apel este posibil să nu se solicite judecata în fond sau rejudecarea, ci anularea hotărârii de primă instanţă şi respingerea ori anularea cererii de chemare în judecată ca urmare a invocării unei excepţii sau trimiterea dosarului la instanţa competentă.
Repet ca eu citesc asta ca pot ataca solutionarea unei exceptii (in speta, exceptia conexitatii si a lipsei calitatii de reprezentant), care a fost pronuntata prin incheiere, daca solicit doar anularea solutiei respective si nu judecarea fondului.
Chit ca mai invoc si exceptia de neconstitutionalitate in apel!
Explicatia ulterioara sprijina punctul meu de vedere:
Indiferent de conţinutul hotărârii apelate, prin acest apel se valorifică o excepţie procesuală care poate conduce la anularea hotărârii atacate, ceea ce este posibil chiar în cazul în care soluţia primei instanţe este pronunţată prin admiterea unei alte excepţii, prin apel invocându-se o excepţie prioritară în ordinea de soluţionare a excepţiilor procesuale sau criticându-se respingerea unei asemenea excepţii de prima instanţă [fie prin hotărârea de dezînvestire, fie printr-o încheiere interlocutorie pronunţată în cursul judecăţii, întrucât obiect al apelului pot fi şi încheierile premergătoare - art. 466 alin. (4)].
Părţile însă vor trebui să facă uz cu circumspecţie de posibilitatea exercitării unui asemenea apel, pentru că, în cazul în care instanţa de apel constată caracterul neîntemeiat al excepţiei susţinute prin motivele de apel, confirmând soluţia primei instanţe, apelantul nu mai are posibilitatea de a formula şi alte critici, ulterior, împotriva aceleiaşi soluţii, printr-un alt apel, dată fiind unicitatea căii de atac şi termenii în care este ea reglementată - art. 460 alin. (1) NCPC.