avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1272 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Avans salariu 6 luni
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Avans salariu 6 luni

Buna seara,
întrebarea mea este următoarea:
este legal ca un director economic sa-si ridice avans din salariu din casierie pentru 7 luni înainte? acest avans a fost ridicat in mai multe transe având la baza stat de plata semnat de administratorul societății.
Art. 119. [evidenţa timpului de muncă]
Angajatorul are obligaţia de a ţine evidenţa orelor de muncă prestate de fiecare salariat şi de a supune controlului inspecţiei muncii această evidenţă ori de câte ori este solicitat.
Cum ar putea un angajator sa intocmeasca pontajele in avans?
Documentul justificativ pentru intocmirea statului de plata este pontajul.
Este foarte clar ca intocmirea acelor state de plate fictive, s-a facut in scopul retragerii de numerar in mod ilegal.
De ce trebuie sa se intocmeasca in avans pontajele ?
In practica intalnita si necontestata - ITM/ANAF - , pentru avansurile din salariu nu s-au intocmit pontaje.
Supozitii putem face pe orice.

Este principii de drept care pot fi aplicabile in orice situatie in care legea nu prevede exact solutia.
Am sperat ca m-am facut inteleasa.Avansul din salariu este o parte, deci o suma mai mica decat salariul pe o luna-dar acest lucru il stie oricine
.La decontarea salariului din luna respectiva se acorda restul de plata, pe baza statului de plata care se intocmeste dupa incheierea lunii in baza foii individuale de prezenta,deci se tine cont de orele lucrate efectiv
Aici era vorba de state de salariii intocmite pe 6 luni in avans care nu au la baza documente justificative -adica foile de prezenta, deci nu sunt legale.

Ultima modificare: Vineri, 2 Ianuarie 2015
Cabinet Expert Contabil, Contabil
Constatarea nelegalitatii unui act o poate face numai instanta de judecata.

De altfel, topicul se refera la avansul din salariu si nu la statele de plata sau cum se intocmesc acestea etc.
S-a pus in discutie legalitatea sau nelegalitatea avansului din salariu pe o perioada de 6 luni, ceea ce inseamna, in opinia mea, ca cel care a initita acest topic doreste sa cunoasca daca exista un act normativ interzice asa ceva sau permite asa ceva.

Reiterez ideea "care articol din legislatia muncii sau cea fiscala interzice asa ceva?".
Cornel Vasile, Consilier juridic
Autorul topicului a mentionat faptul ca avansurile au fost acordate in baza unor state de plata intocmite in avans pe mai multe lunipentru acest lucru este important modul in care se intocmesc statele de plata si anume in baza pontajelor intocmite la inceputul fiecarei luni pentru luna precedenta in functie de orele de munca lucrate.
In afara de acest lucru plata salariului se face lunar conform articolului 166 din codul muncii, cu mentiunea ca se poate plati si o parte din salariu ca avans, dar este vorba de avansul pe luna in curs si se face la data mentionate in contractul individual de munca.
Este important de subliniat ca nu se pot intocmi state de plata in avans si incasa bani in baza acestora.
Cred ca este foarte clar atat pentru autorul topicului cat si pentru orice persoana interesata de acest subiect.
Cabinet Expert Contabil, Contabil

Alte discuții în legătură

Probleme cu salarul windwolf35 windwolf35 unii sunt de parere ca este legal iar altii nu sa se acorde avans salar pe dispozitie de plata de la casierie...parerea ca este legal o are si un jurist de la ... (vezi toată discuția)
Care sant documentele justificative? windwolf35 windwolf35 este legal sa se dea salariul pe dispozitie de plata? care sant documentele justificative care fac dovada platii salariului? poate sa le enumere cineva? ... (vezi toată discuția)
Clauza de neconcurenta. Cristian Raduta - Birou de Mediator Cristian Raduta - Birou de Mediator Buna ziua. Ma poate ajuta cineva cu un raspuns referitor la clauza de neconcurenta prevazuta de art.21 Codul Muncii. Am intales din cuprinsul codului ca ... (vezi toată discuția)