avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1299 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Notificare de declarare scadenta credit
Discuție deschisă în Executare silită

Notificare de declarare scadenta credit

Aveti idee, va rog, lipsa notificarii catre debitor de declarare scadenta a unui credit bancar ce poate atrage din punct de vedere legal?
Daca acel credit a fost cesionat, tot fara notificare, stiu ca cesiunea e inopozabila insa instantele din Bucuresti nu tin cont de lipsa notificarii de cesiune si resping contestatiile la executare pe acest motiv.
Lipsa notificarii ca creditul a devenit scadent poate fi un motiv de admitere a unei contestatii la executare?
De fapt, creditorul meu nu a comunicat nimic catre mine niciodata, nimic.
Cum este, va rog?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: IMicro Bucuresti , Consilier juridic 13:40, 6 Ianuarie 2015
Noul Cod Civil
CAPITOLUL II
Executarea silită a obligaţiilor

SECŢIUNEA a 5-a
Rezoluţiunea, rezilierea şi reducerea prestaţiilor
Art. 1552
Rezoluţiunea unilaterală

(1) Rezoluţiunea sau rezilierea contractului poate avea loc prin notificarea scrisă a debitorului atunci când părţile au convenit astfel, când debitorul se află de drept în întârziere ori când acesta nu a executat obligaţia în termenul fixat prin punerea în întârziere.
(2) Declaraţia de rezoluţiune sau de reziliere trebuie făcută în termenul de prescripţie prevăzut de lege pentru acţiunea corespunzătoare acestora.
(3) În toate cazurile, declaraţia de rezoluţiune sau de reziliere se înscrie în cartea funciară ori, după caz, în alte registre publice, pentru a fi opozabilă terţilor.
(4) Declaraţia de rezoluţiune este irevocabilă de la data comunicării ei către debitor sau, după caz, de la data expirării termenului prevăzut la alin. (1).

La aceste prevederi legale va referiti? :D
Domnule executor bancar, fost, nu înțeleg vehemența cu care încercați să vă dovediți lipsa unor temeinice cunostințe juridice.
Care este legătura între declararea scadenței anticipate și reziliere?
Teoretic,niciuna. Accelerarea scadenței nu presupune încetarea contractului ci numai modificarea scadenței obligației de plată, se datorează toată creanța nu doar ratele scadente.
Există în toate contractele de credit o prevedere ce stabilește că întârzierea în executarea obligației de plată dă dreptul creditorului de a declara scadența anticipată. Se aplică prevederile art. 1417 alin. 3 cod civil.

Conform 1418 cod civil, decăderea din beneficiul termenului presupune faptul că obligația devine de îndată exigibilă.

p.s. faptul că, prostește , unele bănci notifică debitorii și îi anunță că au reziliat contractele de credit, nu înseamnă că fără reziliere nu pot executa silit . :D
Ultima modificare: Luni, 29 Decembrie 2014
IMicro Bucuresti, Consilier juridic
Stimabile, atacurile la persoana si aerele de superioritate nu folosesc la nimic...

Art. 1417 de care vorbiti stipuleaza ca "Debitorul decade din beneficiul termenului dacă se află în stare de insolvabilitate sau, după caz, de insolvenţă declarată în condiţiile legii, precum şi atunci când, cu intenţie sau dintr-o culpă gravă, diminuează prin fapta sa garanţiile constituite în favoarea creditorului sau nu constituie garanţiile promise."
Potrivit alin. 2) "Dacă prin lege nu se prevede altfel, această stare se constată de instanţă".
Iar alin. 3) "Decăderea din beneficiul termenului poate fi cerută şi atunci când, din culpa sa, debitorul ajunge în situaţia de a nu mai satisface o condiţie considerată esenţială de creditor la data încheierii contractului." - Ceruta deci instantei...

Noi vorbim aici de o cu totul alta situatie juridica, cea u unui contract de credit bancar care devine titlu executoriu la data scadentei, sau mai exact, a declararii scadentei anticipate...

Dvs. considerati prostie faptul ca atat departamentele juridice ale bancilor, cat si casele de avocatura cu care acestea colaboreaza insista asupra declaratiei de scadenta anticipata comunicata debitorilor - atat eu cat si alti colegi avem cazuri concrete in care instanta NU a incuviintat executarea silita in lipsa dovezii ca debitorul a fost notificat. Si apropos, asta s-a intamplat si in cazul altor contracte de imprumut decat cele bancare, in care nu era prevazuta o asemenea clauza...

Dvs. faceti teoria generala a dreptului pe un forum. Probabil aveti si timp liber la dispozitie.
Dar, vorba aia, practica ne omoara...
Ma iertați, dar nu pot să nu observ că vă este greu să citiți un articol de lege și să îl și înțelegeți.

În Instanță se constată insolvabilitatea.
Noi vorbim de alin. 3, o condiție esențială, ( de exemplu buna credință a debitorului, care e prezumată la semnarea contractului, iar neplata unei rate la scadență poate dovedi contrariul ) :belay:

Domnule executor bancar, în afară de Banca Transilvania, mai sunt și alte Bănci în sistemul bancar. Nu tot ce ați văzut dumneavoastră că fac ei este și necesar.
Cu adevărat practica ne omoară, dar teoria vă cam lipsește.
Wow, cineva a descoperit google...
Poate ar trebui sa stiti ca astazi nu mai exista executori bancari, doar judecatoresti.

Daca ati citi art. 1417 al. 3) ati vedea ca spune clar: "Decăderea din beneficiul termenului poate fi cerută şi atunci când..." - ceruta, deci, atunci cand creditorul intelege sa invoce rezilierea in instanta, o cu totul alta situatie juridica fata de cea despre care discutam, respectiv rezilierea unilaterala si declararea scadentei anticipate.

P.S. Recurgerea la insulte si atacuri personale, ducerea discutiei in alta directie irelevanta subiectului de fata, sunt caracteristice oamenilor slabi.
In rest, va urez un an nou fericit!

Alte discuții în legătură

Ce obligatii are banca fata de debitor la comunicarea scadentei unui credit? ContSters277537 ContSters277537 Sa zicem ca banca a decalarat un credit scadent, cum este obligata sa comunice, daca este obligata, debitorului, in cit timp de la declararea scadentei ... (vezi toată discuția)
Art. 1417: decãderea din beneficiul termenului ContSters22096 ContSters22096 Art. 1417: Decăderea din beneficiul termenului (1)Debitorul decade din beneficiul termenului dacă se află în stare de insolvabilitate sau, după caz, de ... (vezi toată discuția)
Cesiunea de creanță Dănuț-Adrian Dănuț-Adrian Bună ziua! Am contractat un credit la un IFN... In urma acumulării de restanțe, creanță a fost cesionată unei firme de recuperare creanțe , care, la ... (vezi toată discuția)