avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1338 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Notificare de declarare scadenta credit
Discuție deschisă în Executare silită

Notificare de declarare scadenta credit

Aveti idee, va rog, lipsa notificarii catre debitor de declarare scadenta a unui credit bancar ce poate atrage din punct de vedere legal?
Daca acel credit a fost cesionat, tot fara notificare, stiu ca cesiunea e inopozabila insa instantele din Bucuresti nu tin cont de lipsa notificarii de cesiune si resping contestatiile la executare pe acest motiv.
Lipsa notificarii ca creditul a devenit scadent poate fi un motiv de admitere a unei contestatii la executare?
De fapt, creditorul meu nu a comunicat nimic catre mine niciodata, nimic.
Cum este, va rog?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: IMicro Bucuresti , Consilier juridic 13:40, 6 Ianuarie 2015
Stimate domn, nu am avut nicio intenție să vă jignesc. Au fost simple constatări, vis-a-vis de ideile dumneavoastră, nu față de dumneavoastră.:beer:

Vă dau dreptate în ceea ce privește art. 1418 Cod civil, nu se aplică speței.:offtopic:

Părerea mea, verificată în zeci de contestații deja soluționate, este că nu este necesară notificarea declarării scadenței anticipate. Motivul - nu există nicio prevedere legală care să prevadă necesitatea trimiterii prealabile a notificării.
Majoritatea băncilor, dacă nu chiar toate, o fac, din motive de prudențialitate. Unele nu trimit cu confirmare de primire, implicit nu pot dovedi trimiterea notificării. Dar acolo unde contractul de credit stipulează explicit că nu este necesară notificarea, Instanța nu are cum sa admită contestația. Adevărat, există judecători de prima Instanță care mai admit, dar foarte rar rămân irevocabile astfel de hotărâri.

Motivul pentru care se recomandă ( de marile case de avocatură ori de către Departamentele juridice ) trimiterea notificării este unul de prudențialitate, să evităm ca un judecător dezorietat să îmbrățișeze un astfel de motiv de executare.

La mulți ani!
Da. Si mie mi se pare ca ati iesit din zona normala de discutie. Ca are o alta opinie nu trebuie nimeni atacat la nivel personal.
Deci pana la urma legea nu prevede explicit? Pai daca legea mu prevede, atunci contractul poate fi atacabil ca partea adversa va cita o lege care nu prevede.....si legea e mai presus de contract, nu?
Doi avocati spun ca lipsa acestei notificari e motiv de admitere a contestatiei la executare. Eu ce sa mai cred? As fi vrut sa stiu inainte de a ma arunca cu capul inainte in apa adanca.
Multumesc frumos ambilor domni.
Ilie1111 a scris:

Dacă este prevăzută în contractul de credit obligația creditorului e a notifica debitorul în legătură cu declararea scadenței anticipate, atunci este motiv de contestație. Dacă nu este prevazută această obligație, nu aveți motiv temeinic de contestație.

Simplul fapt că nu ați plătit ratele scadente v-a decăzut de drept din beneficiul termenului, implicit a dat dreptul Băncii de a considera întregul credit ca fiind scadent anticipat.

Cesiunea nu trebuie notificată. Inopozabilitatea presupune că puteți plăti bancii, fără ca cesionarul să vă poată solicita repetiția plății respective.


Atat codul civil cat si contractul prevad notoficarea cesiunii de creanta. Nu mai zic de logica...de unde ati scos ca nu trebuie notificata? Induceti oamenii in eroare.

Rugați acei avocați să vă dea și temeiul legal al opiniei lor. Veți fi surprins cred de faptul că ei își exprimă o părere, fără sprijin legal.

Nu aveți decât să încercați și acest motiv.
Sfatul meu este să vă asigurați că nu este singurul motiv.

În legătură cu atacul, nu există așa ceva. Era o dezbatere de idei. Nu îl cunosc pe acel domn, nu mi-aș permite să jignesc.

La bară se scot săbiile, să nu vă mire aparența atacului virulent la persoana, este însă doar o dezbatere doar de dragul teoriei, fără implicare personală.

Atat codul civil cat si contractul prevad notoficarea cesiunii de creanta. Nu mai zic de logica...de unde ati scos ca nu trebuie notificata? Induceti oamenii in eroare.


M-am exprimat deficitar, este adevărat. Așa este, trebuie notificată. Ce vroiam să subliniez este că lipsa notificării nu duce la nulitatea cesiunii ci la inopozabilitatea față de debitor. Egal cu zero pentru dumneavoastră, pentru că nu ați plătit nici băncii nici cesionarului.
Ultima modificare: Luni, 5 Ianuarie 2015
IMicro Bucuresti, Consilier juridic
Da, voi intreba temeiul legal dar ma apuc acum sa citesc vechiul cod cel dupa care ma judec cu banca.
Ideea e ca eu nu am primit in 7 ani de plata rate imense catre banca niciodata nici o comunicare, nimic, nici de scadenta, nici de cesionare, nici oug 50" nimic, nimic niciodata. Asta nu e normal. Or fi avand si avocatii temei legal ca una chiar a castigat speta pe acest motiv. Poate sa caut in jurisprudenta dar nu stiu unde si ce anume....vreau sa ma protejez sa nu angajez avocat pe sume imense si dupa aia sa ma trezesc ca m-a ametit de cap si nu e temei legal. Si mai dau si bani si mai si pierd casa.
Multumesc, o zi buna!

Alte discuții în legătură

Ce obligatii are banca fata de debitor la comunicarea scadentei unui credit? ContSters277537 ContSters277537 Sa zicem ca banca a decalarat un credit scadent, cum este obligata sa comunice, daca este obligata, debitorului, in cit timp de la declararea scadentei ... (vezi toată discuția)
Art. 1417: decãderea din beneficiul termenului ContSters22096 ContSters22096 Art. 1417: Decăderea din beneficiul termenului (1)Debitorul decade din beneficiul termenului dacă se află în stare de insolvabilitate sau, după caz, de ... (vezi toată discuția)
Cesiunea de creanță Dănuț-Adrian Dănuț-Adrian Bună ziua! Am contractat un credit la un IFN... In urma acumulării de restanțe, creanță a fost cesionată unei firme de recuperare creanțe , care, la ... (vezi toată discuția)