Speta este urmatoarea:
tanar 20 ani, in curs de calificare agent de securitate, se prezinta la un interviu pentru angajare in meseria in care se pregateste. Trece toate probele de verificare cu rezultate foarte bune, dar la interviul final i se comunica faptul ca daca nu are atestat nu poate fi angajat. Acestea sunt precizarile clientului societatii de paza unde doreste sa se angajeze, obiectivul este unul de importanta strategica si are in normele interne aceasta prevedere, probabil de pe vremea in care nici legea 333 nu prevedea altfel. Este vorba de normele CNCAN NPF 02. Intrebarea mea este daca aceste norme chiar fiind ele ale CNCAN, sunt mai presus de lege, al carui text il redau mai jos? Art. 37 aliniatul 3 da dezlegare pentru angajare mai ales ca tanarul are examenul de curs pe 17 ianuarie, iar activitatea ar trebui sa o inceapa pe 12 ianuarie printr-un curs de pregatire specifica de trei saptamani. Ne confruntam cu un abuz, cu necunoastere a prevederilor CONSTITUTIEI, sau cu aplicarea habotnica a unor reguli interne? Sau poate este justificata atitudinea clientului...
Va multumesc frumos!
Art. 36
Persoana care urmeaza sa indeplineasca atributii de paza sau protectie trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:
a) sa fie cetatean roman sau cetatean al unuia dintre statele membre ale Uniunii Europene ori ale Spatiului Economic European si sa aiba varsta de cel putin 18 ani;
b) sa fie apt medical pentru exercitarea functiei;
c) sa nu aiba antecedente penale pentru infractiuni savarsite cu intentie;
d) sa fie atestat profesional, potrivit prevederilor prezentei legi.
Art. 37
(1) Angajarea personalului cu atributii de paza sau garda de corp se face pe baza atestatului eliberat in conditiile prevazute la art. 38 si a certificatului de cazier judiciar.
(2) Conducatorii unitatilor prevazute la art. 2 alin. (1), care detin secrete de stat sau care desfasoara activitati de interes strategic, sunt obligati sa solicite si avizul Serviciului Roman de Informatii, pentru personalul angajat in vederea executarii serviciului de paza.
(3) Conducatorii unitatilor prevazute la art. 2 alin. (1) pot angaja pe durata determinata persoanele care indeplinesc conditiile prevazute la art. 36 lit. a)-c), dar nu mai mult de 3 luni si doar la prima angajare, cu scopul de a asigura perioada necesara pentru finalizarea procedurilor de angajare si de obtinere a atestatului profesioanl.
Este vorba de avizare in sensul legii 18 din 96, care este abroogata. V-am mai spus ca aceasta lege prevedea un simplu aviz in care se mentiona ca persoana este sau nu avizata sa desfasoare activitati de paza, iar atestatul dupa legea 333 se obtine in urma unui curs cu durata de 90 zile la un formator autorizat. Nu se poate asocia acel aviz cu atestatul.
De ce nu se poate asocia acel aviz cu un atestat ?
Chiar daca era vorba despre un simplu aviz acesta poate fi asemanat unui atestat.
Avizarea pozitiva sau prezentarea unui atestat da posibilitatea unei persoane sa fie incadrata ca agent de securitate.
Lipsa avizului sau a atestatului nu ofera aceasta posibilitate, chiar daca in Legea 333/2003 se prevede o posibilitate de incadrare pe durata determinata de 3 luni maxim.
Nu se poate asocia pentru ca in prezent, conform legislatiei in vigoare, pentru exercitarea acestei meserii este nevoie sa fii atestat de politie si nu avizat. In dex se explica foarte clar ca aviz inseamna o instiintare cu caracter oficial, iar atestat este un act care atesta o pregatire, in cazul nostru agent de securitate, nivel baza conform HG 301 din 2012. In conformitate cu prevederile Constitutiei ROMANIEI, nimeni nu este mai presus de lege si ma mira faptul ca sustineti o norma evident depasita si ignorati o lege. La multi ani!
Nu am sustinut niciun act normativ care este abrogat sau o norma depasita cum sustineti dvs.
De asemenea, nu mai invocati un act normativ care nu are caracter imperativ pentru situatia mentionata de dvs.
Reiterez ideea , niciun angajator nu are o obligatie de a va angaja pe durata determinata de maxim 3 luni, daca nu detineti atestat de agent de securitate.
nu este o obligatie ci o posibilitate de care nimeni nu poate fi privat, altfel cazand in cazurile de discriminare incriminate de codul muncii. Activitatea de paza in ROMANIA este reglementata de legea 333 din 2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor si protectia persoanelor si HG 301 din 2012, Norme metodologice de aplicare a legii sus amintite. Prevederile celor doua acte normative au caracter imperativ pentru domeniul paza. Ca nu se impune angajarea in speta data este adevarat, dar nici nu este exclusa. Personal am o vechime in paza de vre-o 15 ani si am lucrat si sub legea 18 din 1996 si sub legea 333 cu hg 1010 care s-a abrogat si a fost emisa hg 301 din 2012. Ori din 2003 din august acel aviz a disparut, o data cu aparitia legii 333.
Atestat paza
crz13
Stiu ca pentru atestatul de securitate sunt necesare conform legii si niste studii minime reglementate de lege.
Dar pentru atestatul de paza folosit de ... (vezi toată discuția)