avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1282 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ce sanctiune poate primi un angajator daca nu acorda ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ce sanctiune poate primi un angajator daca nu acorda liber in zilele de Rusalii

Si aici ma refer la ziua de luni 08 iunie 2009, pentru care directorul a zis: " e liber pentru bugetari, noi lucram!"
Amenda se poate da de ITM angajatorului care nu respecta ce spuneti dvs mai sus, albertoKurtyan, adica pentru cei care nu dau nici liber nici nu platesc dublu!

Angajatorul te poate chema la lucru de sarbatori legale, dar angajatul trebuie sa fie si el deacord cu munca suplimentara, adica trebuie sa aveti o cerere de chemare la ore sup[limentare semnata si de angajat ca este de caord, pentru a nu fi amendabil de ITM.

Pentru cine respecat aceste lucruri, binenteles ca nu se da nicio amenda.
Stimate coleg, albertokurtyan,
1. Cred ca ati vrut sa glumiti. "Povestile" sunt texte de lege pe care dvs. (avocat fiind) sper ca le cunoasteti bine. Asta a cerut "clientul".
2. Au o legatura foarte trainica cu intrebarea user-ului (v. comentariul colegei @grace_r)
3. Patronul te poate chema la lucru in zilele de sarbatoare legala dar numai in conditiile stabilite de lege. ;)
4. Sarbatoarea de azi este o sarbatoare religioasa, ca altele, si nici macar varsta dvs. tanara nu este scuzabila pentru cuvintele nelalocul lor ("ce naiba sarbatoare mai e si asta"). Acest forum are alta menire.
5. Asa cum cei credinciosi va respecta pe dvs. si convingerile dvs. religioase, respectati-i si dvs. pe ei, cu convingerile lor! E loc pentru toata lumea.
Ultima modificare: Duminică, 7 Iunie 2009
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Buna ziua, domnule avocat Alberto Kurtyan,
Intrebarea initiala era ce sanctiuni se pot aplica angajatorului care nu acorda liber in ziua de 8 iunie. Cu alte cuvinte, daca nu acorda liber intr-o zi de sarbatoare legala, declarata a fi zi nelucratoare de lege, la fel ca si 1 Mai, 1 Decembrie,Craciun, Pasti, etc.
Bineinteles ca nu va fi amendat daca acorda o alta zi libera in contul acestei zile fara sa afecteze nr.zilelor de concediu de odihna si fara a retine din salariu SAU ziua de 8 Iunie va fi platita cu spor de 100%. Dar daca nici una dintre celelalte variante nu se va indeplini, atunci.......credeti dvs. ca nu va primi sanctiune? ITM-ul sanctioneaza si cea mai mica abatere, asa ca, nu dezinformati, va rog persoanele care nu cunosc legislatia.
Nu am nimic impotriva modului dvs. de gandire, dar de aici pana la a nu respecta prevederile legale este cale lunga.Indiferent daca ne place sau nu, daca suntem sau nu de acord, legea este facuta pentru a fi respectata. Ori daca nu este asa, si putem sa incalcam legea fara sa fim sanctionati, oare unde vom ajunge?Se vor inmulti si hotii, si puturosii si infractorii.......etc.

O zi buna!
bpcs a scris:

Eu propun sa facem un referendum. 2 zile de munca pe saptamana si 5 libere....
si daca aranjam cu grija cele 2 zile de munca..... se nimeresc numa in sarbatori nationale sau religioase. va dati seama ce misto o sa fie?
iar patronii.... sa munceasca ei.. ca de aia sunt patroni.. sa produca si sa plateasca salariile la angajati .. daca nu.. amenda de la 50.000 la 100.000. Eventual expulzarea din tara.... mai face guvernu un imprumut... mai plateste vreo 2 mil de someri si 1 mil de pensionari ...
sa vedem de unde ii da inapoi..... ca salariatii sunt in libere.... productia poa sa astepte.

P.S.. De criza economica e vinovat sf duh.... nu incurajarea unui consum exagerat pe fondul unei productii in scadere..

Mentalitatea tipica patronasului roman. Romania se numara printre tarile cu cele mai putine zile libere, de aceea incepand de anul acesta s-au adoptat inca doua (de rusalii si Sf Maria). Iar randamentul, productivitatea sau cum vreti sa o numiti nu cred ca sta in 2 libere in plus pe an, ci mai degraba de abilitatea unui manager de a-si motiva angajatii si de a lua decizii strategice potrivite. In nici un caz de capacitatea angajatilor de a munci ca boii la jug.
Buna ziua,

In momentul de fata sunt la servici.
Si firma lucreaza ca si cum ar fi o zi normala servici.

Spune cineva mai sus ca "din moment ce baietii de la guvern nu respecta legea, patronii de ce sa o respecte".
Perfect adevarat.
Problema in cazul meu este ce nu mi se acorda nici spor la salariu si nici zi libera.
E clar pentru mine, tara asta are o lege de toata rusinea.

O zi buna

Alte discuții în legătură

1 decembrie-lamurire Tania  D Tania D ni s-a spus ca pentru a a lucra in data de 1 decembrie firma neavand specific de foc continuu trebuie anuntat itm-ul ca sa ni se dea aprobare, daca este asa as ... (vezi toată discuția)
Ziua de pasti Cristi Cristi Cristi Cristi Am o nelamurire zilele de pasti cand nu se lucreaza ma refer aici la cei privati ,sunt platite? Mai pe inteles un patron turc are o firma de croitorie si ... (vezi toată discuția)
Neplata cuvenita pentru 10 zile freedy freedy Am o nelamurire cu o situatie care se repeta de vreo 3 ani si anume-angajatorul opreste activitatea firmei pe o perioada de circa 8-14 zile timp in care ... (vezi toată discuția)