avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 583 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Forumul specialiştilor - index al ... Nemo censetur ignorare legem
Discuție deschisă în Forumul specialiştilor - index al legilor aplicabile unor cazuri din practica judiciară

Nemo censetur ignorare legem

Freeelis, care este sediul juridic al acestui principiu?

Este cunoscuta vreo exceptie sau derogare de la el?
M-ar mira sa fie un principiu absolut... avand in vedere ca nu are, la prima vedere, un rol central in teoria dreptului.
Cel mai recent răspuns: ayord , utilizator 23:45, 21 Iulie 2018
Cel mai trivial exemplu, sa zic, ca in Ungaria esti obligat sa circuli cu farurile aprinse ziua.
Nu scrie nicaieri, iar tara fiind mica si in mijlocul Europei, trec o gramada de oameni pe acolo... eventual doar pentru cateva ore, cat o strabat, fara sa existe niciun motiv obiectiv sa isi puna problema studierii legislatiei Ungariei!

Aveti o logica foarte interesanta, stimate domn, unica in felul ei. Daca doriti sa calatoriti in Ungaria, de pilda, cititi informatiile de mai jos, sunt publice pe situl MAE si special scrise pentru dvs:
[ link extern ]

Oricum, aveti idee, ca in Romania, in circulaţia pe autostrăzi, pe drumurile expres şi pe cele naţionale europene (E) conducătorii de autovehicule şi tractoare agricole sau forestiere sunt obligaţi să folosească şi în timpul zilei luminile de întâlnire?
Sunt de acord ca exemplul dat a fost mai degraba comod decat logic.
Intr-adevar, vroiam sa subliniez o prevedere neasteptata din legislatia Ungariei... nu tocmai una care e la fel ca in Romania :)

Sa luam exemplul ipotetic ca in Ungaria nu ai voie sa circuli fara vesta reflectorizanta...sau ca nu ai voie sa transporti alcool (e de bun simt de presupus ca e foarte probabil ca din miliardele de oameni care calatoresc prin Europa, unii sa se intalneasca cu situatia in care chiar nu stiau ca exista legile respective).

Deliberat vroiam sa pastrez discutia teoretica, sa inteleg la general lucrurile...pt ca exemplul practic il adresam pe alt topic: www.avocatnet.ro/content/for...


Ultima modificare: Luni, 29 Decembrie 2014
aidu, utilizator
Daca nu doriti sa aveti surprize, va informati inainte de plecare, chiar daca tranzitati, trebuie sa respectati legea tarii respective, alte discutii sunt inutile.
In practica, e imposibil pt un om obisnuit chiar sa cunoasca integral legislatia propriei tari...
darmite sa cunoasca legislatiile la 1000 de tari unde calatoreste!
Iar Ungaria e un exemplu trivial... fiind UE si langa noi.
Dar daca intrebam de Afghanistan sau Coreea de Nord??
In the criminal law, although ignorance may not clear a defendant of guilt, it can be a consideration in sentencing, particularly where the law is unclear or the defendant sought advice from law enforcement or regulatory officials. For example, in one Canadian case, a person was charged with being in possession of gambling devices after they had been advised by customs officials that it was legal to import such devices into Canada.[citation needed] Although the defendant was convicted, the sentence was an absolute discharge.

In addition, there were, particularly in the days before satellite communication and cellular phones, persons who could genuinely be ignorant of the law due to distance or isolation. For example, in a case in British Columbia, a pair of hunters were acquitted of game offenses where the law was changed during the period they were in the wilderness hunting.[citation needed] In reaching this decision, the court refused to follow an early English law case in which a seaman on a clipper before the invention of radio was convicted even though the law had been changed while he was at sea

Alte discuții în legătură

Inselatorii facute pe teritoriui american genovese4321 genovese4321 Sint cetatean strain locuiesc in statele unite si vreau sa reclam inca o plangere la cazul penal care este pe rol si pentru faptele savirsite in statele unite ... (vezi toată discuția)
Cedo, contestatie in anulare sam bam sam bam Se poate imputa de CEDO faptul ca o persoana nu a uzat de contestatia in anulare pe motivul ca nu a fost audiat in recurs, daca acest motiv pe langa altele au ... (vezi toată discuția)
Detalii despre desfãsurarea examenului pentru obtinerea certificatului de traducãtor de la cppc ContSters24933 ContSters24933 Acum ceva timp am cautat si eu informatii despre examenul pentru obtinerea certificatului de traducator de la CPPC – Ministerul Culturii si Cultelor. Asa ... (vezi toată discuția)