avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 591 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Contestare calcul caldura - ISTA
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Contestare calcul caldura - ISTA

Luna aceasta am constatat ca am de plata 405 lei la caldura la apt cu 2 camere 55 mp. ISTA mi-a emis un calcul din care rezulta ca am consumat ~2,4 Gcal pe baza unui numar de unitati pe care nu aveau de unde sa-l scoata pentru ca nu mai am repartitor pe niciun calorifer.
Le-am atras atentia ca este o greseala si atunci s-au ambitionat, vadit deranjati si mi-au recalculat consumul, rezultand cu 62 lei mai mult. Recalcularea au facut-o in baza ordinului ANRSC 343/2010, astfel rezultand un consum de 2,75 Gcal.
Intreaga factura pe scara este de 4.845 lei, ceea ce inseamna ca au aplicat 10% din factura doar la mine. Pe scara sunt 44 apt dintre care 10 apt de cate 3 camere.
Cum pot sa contest factura abuziva in conditiile in care ei ma obliga la plata a 10% din factura pe asociatie si cota mea indiviza este de 2,15? Adica eu consum cat 5 apartamente de 2 camere sau cat 4 apartamente de 3 camere?
Pe scurt, acolo nu ai cu cine vorbi si vreau sa fac ceva in acest sens, cu atat mai mult cu cat am si calitatea de presedinte al asociatiei de proprietari.
Ce ma sfatuiti sa fac?
Cel mai recent răspuns: ContSters371153 , utilizator 20:43, 24 Noiembrie 2015
Asa cum am mai spus, nici formulele de calcul, nici normativele tehnice ale ANRSC nu au nicio avizare stiintifica. Conform Ordinului MLPT nr. 542/2003 privind elaborarea, avizarea, aprobarea reglementărilor tehnice, art 17, fiecare formula de calcul retinuta, va fi comentata, indicindu-se explicit sursa. Nu exista in litertura tehnica nicio confirmare pentru formula Rmax inventata de ANRSC.
Nu exista nici aberatii de genul "unitate/mp SET" in stiinta.
In factura a 2-a apare vrajela cu Rmax +10% (coeficientul de 1,10).

Din nota de consum global rezulat niste aberatii care sfideaza stiinta. Un apartament de 67.77 mp SU are un consum de caldura in valoare de 14,18 lei, iar dvs, la o SU mai mica, 55,29 mp aveti 485 lei, adica de 34 de ori mai mult!! Mii de procente in plus.
Aceasta sfideaza legile fizicii. Ar insemna ca in apartamentul dvs sa aveti un confort termic de 34 de ori mai mare.
Un apartament complet debransat primeste caldra indirecta destula, putind exista diferente de confort termic cel mult cateva zeci de procente in plus fata de un apartament debransat, nu mii de procente. Peretii despartitori dintre apartamente au o rezistenta termica redusa, din cauza faptului ca regimul comunist a impus economii de costuri la constructia de locuinte, neinvestindu-se in materiale izolante.
Daca un apartament debransat are de ex 15-16 gr. C, iar dvs aveti 22 gr C, diferentele de costuri la aceeasi SU nu pot fi decat proportionale. Un specialist corect poate face oricand un calcul privind consumul necesar de caldura pentru asemenea temperaturi interioare.
Intrebati firma Ista de efectuarea echilibrarii hidraulice a coloanelor de distributie si a retelei de distributie, la bransament. Sunt curios ce va va spune.
Incercam sa ajutam userul, nu sa-l bulversam.
Apartamentul despre care vorbiti @darida, probabil ca are CT, pe cand apartamentul autorului acest topic, desi are o SU mai mica are costuri mai mari pentru ca este bransat la sistemul centralizat de furnizare a energiei termice. Ca repartizarea costurilor este o catastrofa, este altceva.
Firma trebuie sa demonstreze si sa sustina aceste repartizari.
Ati mentionat cateva intrebari care ar trebui adresate firmei, insa va spun de pe acum ca desi ma ocup de catva zeci de ani de administrarea as. prop. - personal nu cunosc vreo as. prop. unde chipurile s-ar fi efectuat lucrari de echilibrare hidraulica.
Este drept ca la noi, la IASI, furnizorul are in cutia de distributie si masura un mic sistem de echilibrare hidraulica, insa drept sa va spun, se pare ca nu-si prea face treaba atata timp cat, uneori in instalatia interioara apar zgomote de nu poti sta in casa, copii nu se pot odihni; reprezentantii furnizorului au incercat si partial au reusit sa mai domoleasca infernul, insa doar atat.
Faza este ca peste tot avem de-aface cu cel putin doua sistem de incalzire: de la CET si sistemul cu CT proprie. Dezechilibrele hidraulice sunt evidente si vor dispare doar daca se renunta la unul dintre cele doua sisteme... si nici atunci, daca intr-un condominiu in care toti proprietarii au CT, dar nu toti mentin in apartament o temperatura cat de cat (eu am un vecin care se incalzeste cu un calorifer electric pe care-l foloseste doar intr-o camera si doar pe tip limitat; am in casa 22 grade, dar podeaua fiind rece trebuie sa fim incaltati cu tot felul de accesorii... alti vecini sunt plecati in UE; bineinteles ca CT este blocata pe inchis... ce sa mai vorbim?).
Bun, in acest caz ceea ce pot eu sa fac este sa reclam calculul eronat al Ista direct catre Ista dar si catre OPC. Pana ce problema se lamureste voi intrerupe paltile catre Ista dar nu si catre Radet, carora le voi plati facturile emise.
Ceea ce ma surprinde este ca si administratorul pare de partea lor si are casa scarii tapetata cu calendare si materiale de promovare ale Ista.

Spuneti-mi va rog in ce ordine sa o apuc.
@Adam Grecu
Nu vroiam sa-l bulversez pe user. Vroiam sai expun cate argumente are la dispozitie. Multi ingineri de instalatii nu au habar de legislatia in domeniu si problemele de fond.
Se poate invoca legislatia in constructii privind repartitoarle, lipsa avizarii stiintifice a reglementarilor ANRSC si aprogramelor de clacul al firmelor, incalcarea conditiilor de montare si utilizare a repartitoarelor, Protocolul incheiat de ANRSC cu AIIR, puterea termica a caloriferelor, necesarul de caldura pentru temperatura interioara pe acre o are in apartament, etc.
Faptul ca anumite apartamente ar avea centrala termica nu conteaza. Montarea centralei de apartament presupune debransarea de la sistem, adica dezechilibru hidraulic. Inchiderea robinetilor in apartamentul cu centrala permite deasemenea incalzirea acestuia prin pereti, de la apartamentele din sistem incalzite, aspect care poate exista si in sens invers. Si in Protocol se vorbeste de obligatiile celor cu centrale.
Echilibrarea la bransament rezolva doar partial problema dezechilibrului hidraulic. Trebuie facuta si echilibrarea coloanelor, la baza lor. Am inteles ca aveti montate centrale si dvs in bloc. Zgomotele reprezinta un simptom al cresterii presiunii si debitului in instalatie, peste cel necesar proiectat.

@Barbarosa
Indiferent cui faceti reclamatie, trebuie sa va "blindati" cu argumente. Cei de la OPC oricum sunt varza in domeniu. Depinde la ce se vor raporta cand apreciaza ca este corect sau incorect calculul.
@Adam Grecu
Calculul este facut pe 2 luni - octombrie si noiembrie.

Alte discuții în legătură

Autoritatea naþionalã de reglementare pentru serviciile comunitare de utilitãþi publice vã informeazã: rodica_post rodica_post Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice vă informează: Autoritatea Naţională de ... (vezi toată discuția)
Nu vreau sa renunt la repartitoare costachedd costachedd Bloc 4 etaje, 2 scari, 18 apartamente/scara, apartamente cu 4 si 2 camere. Locatarii au hotarat sa renunte la repartitoare si au ales sistemul pausal . La ... (vezi toată discuția)
Ordinul 343.2010 anrsc Ionel Manolache Ionel Manolache 1. Sunt interesat sa cunosc daca exista o norma legala care sa reglementeze montarea repartitoarelor intr-un imobil cu mai multe apartamente. Am citit ca ... (vezi toată discuția)