avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 443 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Contestare calcul caldura - ISTA
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Contestare calcul caldura - ISTA

Luna aceasta am constatat ca am de plata 405 lei la caldura la apt cu 2 camere 55 mp. ISTA mi-a emis un calcul din care rezulta ca am consumat ~2,4 Gcal pe baza unui numar de unitati pe care nu aveau de unde sa-l scoata pentru ca nu mai am repartitor pe niciun calorifer.
Le-am atras atentia ca este o greseala si atunci s-au ambitionat, vadit deranjati si mi-au recalculat consumul, rezultand cu 62 lei mai mult. Recalcularea au facut-o in baza ordinului ANRSC 343/2010, astfel rezultand un consum de 2,75 Gcal.
Intreaga factura pe scara este de 4.845 lei, ceea ce inseamna ca au aplicat 10% din factura doar la mine. Pe scara sunt 44 apt dintre care 10 apt de cate 3 camere.
Cum pot sa contest factura abuziva in conditiile in care ei ma obliga la plata a 10% din factura pe asociatie si cota mea indiviza este de 2,15? Adica eu consum cat 5 apartamente de 2 camere sau cat 4 apartamente de 3 camere?
Pe scurt, acolo nu ai cu cine vorbi si vreau sa fac ceva in acest sens, cu atat mai mult cu cat am si calitatea de presedinte al asociatiei de proprietari.
Ce ma sfatuiti sa fac?
Cel mai recent răspuns: ContSters371153 , utilizator 20:43, 24 Noiembrie 2015
@darida,
- sigur nu ati vrut sa-l bulversati pe user; eu v-am atras atentia ca in exemplul dat faceati o comparatie dintre doua apartamente dintre care unul deconectat de la sistemul centralizat si unul conectat (cel al autorului topicului), in rest este OK, insa observati ca in ultima sa postare se intreaba:
Spuneti-mi va rog in ce ordine sa o apuc. ....

@elga50,
De fapt asa reiese din factura, doar la perioada de facturare nu si la cantitatile facturate, din acest motiv am atras atentia.
Una peste alta, firma face un joc periculos - se pare ca asa este obiceiul in zona. La mine nu ar fi incercat de nicio culoare asemenea manevre.

@Barbarosa,
Pai eu am inteles ca ati abordat deja firma Ista, ca drept dovada este refacerea calcului si nu ca si-au mentinut punctul de vedere, ci v-au mai si incarcat...
Cred ca ati vorbit doar cu un nene care face calculele pe-acolo. Incercati sa faceti o reclamatie scrisa, o inregistrati la Ista si mergeti in audienta la responsabilul sau cum s-o fi chemand el (director) si solicitati ca pe luna decembrie sa refaca calculele.

In legatura cu administratorul - chiar nu inteleg, dvs. ati spus ca sunteti presedintele as. prop. da? Atunci sa-l tineti sanatos, ba sa-l mai si propuneti la o prima de merit...
Se mai intampla si la case mai mari, nu va faceti probleme, insa ar fi bine sa discutati cu omul. El ar fi trebuit sa fie primul care sa observe abuzul facut de catre firma, sa le atraga atentia sa refaca calculele, sa le ceara explicatii cu privire la catastrofa de repartizare.
Daca simtiti ca este parte la marlania facuta, puneti-l in discutia com. executiv si luati masuri. La inca o abatere dintr-asta, ar trebui sa-i puneti in vedere sa-si caute de lucru in alta parte!

Eu zic ca problema dvs. se poate rezolva doar intre as. prop. si ISTA, eventual o reclamatie la ANRSC.
Succes!
Si daca se compara 2 apartamente din sistemul centralizat se vede aberatia de la o posta. Exista si aici diferente de 2-300%, care sfideaza diferentele de confort termic de cel mult cateva zeci de procente.
Eu zic sa revina cu plangere si la Ista, de data asta motivata si cu legislatie in constructii si bibliografie, plus Protocolul ANRSC-AIIR.
Poate face in paralel reclamatie si la OPC.
@darida,

Acum este mai bine!
Poate il ajutati pe @Barbarosa cu ceva documente.
Eu sunt convins ca daca merge la conducerea Ista, situatia se reglementeaza. Am mai spus, firmele, efectiv NU au nevoie de o asa reclama negativa. Un ciuciubat care lucreaza la Ista, a vrut sa-l puna la respect pe dl. presedinte. Adica, lasa ca te pun eu la punct...
Cam aceasta este situatia.
I-am trimis niste documente.
Eu am mai avut experiente cu asmeneea firme, si personal, cand am locuit intr-un bloc cu repartitoare, si in cazul unor prieteni, pe care i-am ajutat. Fie ca nu puteau renuna la repartitoare, fie erau presati sa le monteze.
Cand vii cu argumente legislative si de specialitate serioase, se moaie "ca baliga" marii "specialisti" din cadrul firmelor. Isi schimba pozitia.
Din pacate, asemenea firme si autoritati precum ANRSC compromit ideea de contorizare in Romania, generand, pe buna dreptate, reactii adverse din partea populatiei.
Nu am facut plangerea la inceputul lunii si am asteptat sa vina si cea de-a doua factura. Pana sa soseasca factura ce sa vezi, un email de la ISTA trimis pe adresa mea personala, pe care habar n-am de unde au cules-o. Imi pare a intimidare si un fel de hai sa ne aratam muschii. Repet, n-am facut inca nicio plangere oficiala.

"Precizari referitoare la articolele din presa.
People ista Romania an 22 at 10:43 AM

To office@ista.ro

Stimate client,

Va transmit atasat “Dreptul la replica” referitor la articolele defaimatoare aparute in mass media transmis presei de catre ANPSC – Asociatia Nationala a Prestatorilor de Servicii de Contorizare din Romania – www.anpsc.ro), asociatie din care face parte ista Romania.

Referitor la ultimele articole despre repartitoarele de costuri aparute in mass-media, as dori sa fac urmatoarele precizari:

· Asociatia pentru protectia consumatorilor (APC) este o asociatie non guvernamentala care nu are ca atributie reglementarea unor domenii de activitate. Catalogam aceasta actiune ca fiind o actiune de a-si face imagine si a capata vizibilitate pe seama repartitoarelor de costuri.

· Institutia guvernamentala care apara interesele consumatorilor este Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC - [ link extern ] / ).

· Răspunsul Comisiei Europene, prin care s-a închis definitiv dosarul având ca obiect ”Anormalităţile repartitoarelor (R) de căldură în apartamente”, întocmit de domnul Săndulescu Lucian și promovat de asociatii neguvernamentale este postat pe site-ul Autoritatii Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice - A.N.R.S.C., instituție publică de interes national, avand ca scop reglementarea și monitorizarea la nivel central a activităților din domeniul serviciilor comunitare de utilități publice: [ link extern ]

· Legislatia in vigoare din Romania in ceea ce priveste contorizarea individuala a incalzirii este una unitara si conforma 100 % cu toate directivele europene in vigoare, Legea 121/2014 fiind transpunerea exacta a Directivei Europene 27/2012 privind eficienta energetica.

§ Pentru distributia verticala ( cazul blocurilor de locuit) – contorizarea individuala se realizeaza cu repartitoare de costuri;

§ Pentru apa calda si apa rece contorizarea individuala se realizeaza cu contoare apa rece si apa calda.

Doresc sa va informez pe aceasta cale ca repartitorul de costuri pentru incalzire, cat si contorul de apa calda/rece folosit ca repartitor de costuri pentru repartizarea costurilor cu incalzirea si apa nu necesita verificare metrologica.

Cu deosebita consideratie,

Marian Sisu

Director General ista Romania"

Alte discuții în legătură

Autoritatea naþionalã de reglementare pentru serviciile comunitare de utilitãþi publice vã informeazã: rodica_post rodica_post Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice vă informează: Autoritatea Naţională de ... (vezi toată discuția)
Nu vreau sa renunt la repartitoare costachedd costachedd Bloc 4 etaje, 2 scari, 18 apartamente/scara, apartamente cu 4 si 2 camere. Locatarii au hotarat sa renunte la repartitoare si au ales sistemul pausal . La ... (vezi toată discuția)
Ordinul 343.2010 anrsc Ionel Manolache Ionel Manolache 1. Sunt interesat sa cunosc daca exista o norma legala care sa reglementeze montarea repartitoarelor intr-un imobil cu mai multe apartamente. Am citit ca ... (vezi toată discuția)