avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 810 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Ajutor urgent prescriere tva de recuperat
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Ajutor urgent prescriere tva de recuperat

Buna seara,
o firma este cu tva de recuperat incepand din 2009 si pana astazi( de 5 ani)
Toate deconturile au fost depuse lunar .In ianuarie 2014 s-a primit de la Finante o adresa prin care se cerea sa confirmam suma la 31.12.2013.
Conducerea firmei nu a dorit sa solicite recuperarea TVA pe motiv ca daca solicita banii , ii cheltuie si mai bine sa fie acolo...Astazi 23.01.2014 patronul a fost sunat de la Finante si i s-a adus la cunostinta ca suma reprez.tva de recuperat , aflata in sold la 31.12.2009 s-a prescris.
Va rog sa ma ajutati cu urmatoarele informatii.
-este posibila prescrierea sumei ,daca firma este in activitate?
- prin depunerea lunara a decontului de TVA, s-a transmis si s-a validat de catre Finante depunerea fara erori , aceasta validare poate avea si rolul unei confirmari de sold?
-daca intr-adevar se prescrie soldul de la 2009 , dupa 5 ani, confirmarea trimisa de la Finante in ianuarie 2014 nu intrerupe prescrierea?
-daca as depune decontul de TVA la luna Decembrie cu optiunea de rambursare, se mai prescrie suma din 2009?
Avind in vedere ca termenul limita pentru depunerea decontului de TVA pt.Decembrie , se apropie, va rog din tot sufletul sa ma ajutati!
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: mioara danaila , utilizator 15:10, 24 Ianuarie 2015
mioara danaila a scris:

D-le Bratu ,
multumesc pentru raspuns. In tot acest timp societatea nu a avut in nici o luna TVA de plata

Nici macar TVA in luna de plata dar cumulat cu soldul de recuperat sa fi ramas tot de recuperat?

D-le Bratu,
cred ca am gresit raspunsul , societatea a vut luni in care prin diferenta dintre TVA colectat si cel Deductibil a rezultat TVA de plata(rd34 din D300) , dar decontul a avut ca suma finala , in urma regularizarii cu tva de recuperat din luna anterioara , un TVA de recuperat. Nu am ajuns insa niciodata in acesti 5 ani sa am suma la randul 41 ,TVA de plata la sf.perioadei de raportare.
In opinia mea daca acel TVA de plata din luna din acele luni care conteaza a depasit soldul de la dec 2009 dvs deja ati compensat acel TVA din dec 2009 astfel incat in componenta soldului de la dec 2014 nu se mai regaseste TVA din dec 2009. Veti regasi exact acest caz in contestatia pentru care am postat link. In cazul acelei contestatii raspunsul a fost favorabil pentru societate in sensul ca a fost desfiintat primul RIF (pe acest punct - contestatia a cuprins mai multe puncte).

Sincer, daca ar fi speta mea eu as solicita rambursarea TVA-ului si m-as pregati ca inspectorii sa il dea jos pe cel din 2009 si apoi as contesta RIF-ul in termenul legal.

Raspunsul care l-ati primit de la admin precum ca TVA-ul din dec 2009 ar trebui ignorat mai ales ca cei de acolo nu cunosteau componenta exacta a soldului.
Am facut o verificare a balantelor pe anii 2010-2014 si suma ce a rezultat ca TVA de plata (rulaj creditor ct 4423), nu acopera valoarea tva de recuperat la 2009. Ce mi se pare ciudat este ca firma vine cu tva de recuperat din 2008 , dar despre acesta nu au spus nimic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sold tva gina.lucia gina.lucia Pentru o societate la care depun decl la trimestru am cerut rambursarea TVA-ului in decontul din 09.2014 si banii mi-au intrat in februarie 2015. In ... (vezi toată discuția)
Rambursare/compensare tva Lulica Lulica Buna ziua Din Octombrie 2009 am de luat vreo 17.000 lei TVA de rambursat (asta dupa controale, contestatii, hotarari de instanta). Nici pana in ziua de azi ... (vezi toată discuția)
Firma are poprire de la anaf - compoensare tva ionela11 ionela11 Buna ziua, Am urmatoarea situatie firma are poprire de la ANAF pentru TVA de plata de anul trecut, iar acum in luna iulie 2021 are TVA de recuperat....stiti ... (vezi toată discuția)