avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1770 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... aflu ca sunt restantier dupa 1 an de zile
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

aflu ca sunt restantier dupa 1 an de zile

buna ziua, am o situatie bizaro-hilara, care nu cred ca s-a mai intalnit la cineva: administratorul nostru de bloc a decedat in luna aprilie, iar fiica dansului s-a ocupat de predarea actelor impreuna cu noul presedinte ales. Au verificat anul 2008 si au constatat ca 4 apartamente printre care si al meu nu au chitante la cotor pe diverse luni din 2008, eu de exemplu iunie, iulie si octombrie in valoare totala de vreo 600 lei. Banii i-am dat administratorului, dar chitante, nema fiindca el afisa cheltuielile prin 20 ale lunii si incasa prin 22-24 , iar eu plateam pana la sfarsitul lunii, iar chitanta de regula nu mi-o facea pe loc ci o punea in cutia mea postala. Fiind convins ca e de buna credinta nu am urmarit niciodata daca mi-a dat sau nu chitanta. Mentionez ca toate celelalte luni apar ca si platite, iar pe mai 2007 am chiar 2 chitante cu exact aceeasi suma(sa fi fost atat de tampit sa platesc de 2 ori?). Asociatia (si mai ales cenzorul) sustine sus si tare ca le-am mancat fondul de rulment si trebuie sa platesc , ba chiar si penalitati. In listele lunare de cheltuieli nu am fost afisat niciodata ca restantier. spuneti-mi , va rog , daca nu as fi platit, nu era normal in septembrie cand am platit cheltuielile pe august sa-mi fi incasat lunile restante? Presedintele de bloc si cenzorul nu aveau obligatia sa verifice situatia incasarilor, a restantierilor, a soldului de casa daca nu lunar, macar la sfarsitul anului?
Cel mai recent răspuns: C.A. Tamara Lenz , Avocat 20:51, 31 Iulie 2009
expert1205 a scris:

Respectivul nu a profitat de nimic pentru ca in sold, in casa banii erau, dar era nepriceput. Adica era in gestiune un plus de 600 000 lei? de peste un an.si..nepriceputul nu s a intrebat ce sunt cu ei? Sa fim seriosi...

Aveti dreptate si deabia acum dupa vorbele dv, atat de profunde si cu talc, mi-am dat seama . Cred ca am gresit de nu i-am facut dosar penal. Putea primi chiar pedeapsa capitala. Asta inseamna ca e bine sa invatam chiar si de la cei care nu stiu ce spun.
Este si o vorba crestineasca: " Iarta-l Doamne , ca nu stie ce spune!"
Este cel mai bun argument pentru utilizarea unei aplicatii software pe tehnologie web.
Consider ca, la nivelul Romaniei, noi, marea majoritate a proprietarilor de apartamente de bloc nu avem simtul proprietatii. Eu, de mai bine de 25 de ani sunt in aceasta stare.
Argumentele le veti deduce singuri daca veti incerca sa va raspundeti la cateva intrebari:
1.- La cate adunari generale ale Asociatiilor de Proprietari ati participat?
2.- In cate luni ati stiut exact din ce se compune plata sumei de "intretinere" si ati achitat suma in cunostiinta de cauza (si, la nivel national, discutam de miliarde de euro platite anual)?
3.- Stiti numele presedintelui si a membrilor comitetului executiv din asociatia de proprietari unde sunteti membru, persoane ce va reprezinta interesele?
Iata de ce va propun numai sa consultati informatiile de pe site-ul ASPROP (atat legislatie cat si mod de utilizare).
Cred ca este singura solutie pentru "a face lumina" intr-o zona foarte "intunecoasa".
Am vizitat site-ul. Frumos, dar trebuie ochelari pentru a distinge ce se scrie pe demonstratia video (lucru remediabil, cred).
Am sa va raspund la intrebarile pe care le-ati pus si voi face si un mic comentariu.
1. Eu personal, la toate. Vecinii mei, in proportie de 10% din numarul total de proprietari. De ce asa? Pentru ca pe mine ma interesa daca se punea vreo problema si modul in care se dorea rezolvata plus ca puteam sa-mi spun parerea (avizata) si sa si votez. Vecinii mei sunt interesati in mare parte doar de suma afisata pe Total de plata; cat despre ce hotarari se iau, sunt atat de indiferenti...incat este greu sa-i determini sa vina la momentul initial al luarii unei hotarari, pur si simplu se vor revolta cu strigate si injurii in momentul cand va trebui sa se supuna hotararii. Asa s-au invatat, asa fac.
2. Eu si vecinii mei stim in fiecare luna din ce se compune nota de plata pentru ca suntem instiintati prin liste care la sfarsitul lor au si un centralizator si un defalcator al cheltuielilor si in plus de asta mai primim si fluturasi personali.
3. Eu stiu numele lor, ceilalti vecini, nu cred. Asta pentru ca membrii comitetului nu au dorit sa-si expuna numele pe tabel avizat. In rest, nu e un secret. Daca vreun locatar doreste sa se adreseze comitetului se poate informa si i se raspunde transparent la orice solicitare.
Comentariu: sunt persoana care cred temeinic in utilizarea calculatorului si internetului in administrarea unui imobil. Eu insami sunt administrator si informatician (de profesie). Gestiunea mi-o fac pe calculator pe aplicatii facute de mine personal, dupa cum am avut nevoie la un moment dat si cu upgradari de cate ori era nevoie. Am facut si un site al asociatiei pe care doream sa-l imbunatatesc si sa-l fac cat mai prietenos. Am pus la dispozitia locatarilor (care nu sunt putini - peste 250) adresa mea de email, adresa web a site-ului, formulare on-line pentru indecsi, pentru modificarea nr. de persoane, pentru sugestii si reclamatii..... Site-ul functioneaza de 6 luni. Stiti cat sunt interesati de datele puse la dispozitie pe site (practic toata bucataria interna a calculelor si "fata" listei viitoare updata la zi si chiar ore)? Mai putin de 10%.
Singurul lucru de care am putut in rastimpul de 6 ani de cand functionez ca administrator sa-i fac dependenti este acel amarat de fluturas cu nota fiecaruia de plata. Am facut experienta ca intr-o luna sa-i listez cu o intarziere de 1 saptamana si efectul a fost absolut surprinzator. Toata lumea ma intreba de fluturas....:)
Toate aceste facilitati nu i-a costat niciun ban pentru ca am facut-o din placere si din pasiune pentru formatia mea de informatician.
Dar concluzia este amara. Intr-o asociatie de proprietari.....mai avem mult pana departe..... si informatizarea insotita de internet este un lux similar cu diamantele din ........ (nu vreau sa jignesc aici pe nimeni, dar realitatea este amara rau de tot.
Si mai vreti sa si vindeti un produs de lux? Intrebarea este retorica. Poate aveti o reteta proprie si infailibila. Nu v-o cer.... incerc sa am rabdare pana s-o mai schimba mentalitatea oamenilor si asemenea lux va fi pretuit cu adevarat de majoritatea locatarilor din blocuri. Macar sa raman cu satisfactia ca am contribuit si eu cu o farama cat de mica la confortul oamenilor din blocuri......
Va felicit pentru tot ce faceti.
Deci trebuie sa incepem cumva.
Poate ne ajutati sa reusim
Ultima modificare: Vineri, 31 Iulie 2009
ASPROP, utilizator
Faceti contestatie la ultima lista de plata si solicitati Presedintei nota explicativa detaliata .
regasiti cerere model pe www.fapr.ro
Succes

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fond de rulment ContSters126274 ContSters126274 Buna ziua, de curand am calculat ce suma am platit la fond de rulment de cand m-am mutat in apartament (20 ani) si am constatat ca pana acum am platit 2302 ... (vezi toată discuția)
Sold casa asociatie de proprietari cata2472 cata2472 Buna seara. Vreau sa verific soldul de casa la o asociatie de proprietari. Va rog sa-mi spuneti daca procedez corect. Fd. rulment+Fd reparatii - Depozit ... (vezi toată discuția)
Fond de rulment man4pot man4pot Buna ziua As avea cateva nelamuriri cu privire la fondul de rulment si va solicit cateva detalii : Este obligatoriu ca proprietar de apartament sa ... (vezi toată discuția)