avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 660 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Superficia ( dreptul de superficie)
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Superficia ( dreptul de superficie)

Cand superficia sau dreptul de superficie poate devenii propietate sau sa ai drept de propietate ?
In situatia de fata, este vorba de un teren apartinand unei constructii , sediul si PL societate com, cu denumirea de "teren curte constructii" trecut in CF drept de superficie SC propietar statul RO, constructiile in CF propietar SC.
Poate administratia locala prin Primar si Consiliul local sa hotarasca ridicarea dreptului de superficie asupra unei parti din acest teren ?
Care ar fi metoda corecta de-a devenii propietar si pe acest teren daca primaria nu este de acord ?
Va multumesc, cu mult respect !!!
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 22:53, 28 Ianuarie 2015
Intrebarile le-am inteles clar de prima data, numai ca erau necesare lamuriri si sunt si in continuare, in sensul ca in afara de cele explicate de dvs. (foarte bine) ne mai intereseaza:
- daca statul are un drept de proprietate privata sau un drept de proprietate publica asupra terenului? (pentru ca daca se afla in domeniul public are un alt regim juridic fata de domeniul privat, iar scoaterea din acest regim se face prin acte normative gen hotarare de guvern, pe de alta parte daca ar fi fost in proprietatea comunei ar fi fost mai simplu; dar dupa cum ati spus si dvs. este proprietatea statului si dat in administrare comunei)
- pentru teren se plateste chirie sau alte taxe? (ma refer, in afara de impozit pe teren, ca ala oricum era obligatoriu sa il platiti)
- constructia in ce baza legala v-a fost vanduta? a apartinut la fel ca terenul statului (si in ce domeniu de proprietate a fost inclusa) sau a fost a comunei (si in ce domeniu de proprietate a fost inclusa)
- terenul este doar sub constructie sau si adiacent constructiei (adica exista curte, ceva)?
Ultima modificare: Luni, 26 Ianuarie 2015
trandafir2, moderator
pentru teren sa platit numai impozit pe teren persoane juridice, din 1997 pana-n prezent, constructiile au apartinut unei intreprinderi judetene care avea mai multe sectii exterioare in zona rurala, deci este vorba de una dintre aceste sectii ,aceasta intreprindere a devenit propietar pe constructii nu stiu cum, terenul cu destinatia de curti constructii a fost intabulat cu drept de superficie acestei intreprinderi care a vandut prin licitatie acest activ cu propietate transferata la constructii si drept de superficie la teren.
Speta nu este complicata insa trebuiesc date exacte (micile diferente necesita abordari total diferite). Daca proprietar este statul roman este mai greu, daca proprietar pe teren este vreo comuna este mai usor, in plus trebuie vazut dreptul de superficie pe ce termen este si in ce conditii (adica se poate demola cladirea de exemplu si sa se construiasca alta, sau este doar pe perioada existentei cladirii, in fine ..), pentru ca este posibil ca daca terenul este in domeniul public al statului, cu drept de proprietate publica (deci nu privata), sa nu se poata instraina sub nici o forma (sau ma rog foarte greu, cu nota de fundamentare scos dintr-un domeniu si trecut in altul prin hotarare de guvern s.a.m.d., conteaza toate astea ..., insa puneti in balanta daca se merita (normal ca ati socotit sau poate nu), in plus v-am intrebat daca este doar terenul de sub cladire sau este mai mult, etc (toate aspectele la care nu raspundeti sunt importante). Cred ca trebuie sa va vada cineva hartiile respective ca sa le traduca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inscriere in cartea funciara a unui teren sanducatanas sanducatanas Am cumparat o constructie de la cooperativa de consum in anul 2006.Mi s-a spus ca terenul aferent constructiei apartine domeniului public.Primarul comunei a ... (vezi toată discuția)
Atacarea unei hotarari a consiliului local camely07 camely07 Sunt consilier juridic stagiar la o societate mare si am o cauza mai complicata. Noi am obtinut o centrala termica prin aport in natura adus de Consiliul Jud. ... (vezi toată discuția)
Dreptul de administrare operativa se transfera noului proprietar prin cumparea activelor dutadx dutadx Prin licitatia publica si Contractul de Vanzare-Cumparare din anul 2000, societatea noastra X cumpara “ACTIVUL: SECTIA din localitatea \"Y\" formata ... (vezi toată discuția)