Despre webinarii
Doar abonații premium au acces regulat la webinariile premium, realizate împreună cu specialiști de top, pe o multitudine de domenii - de la legislația muncii și fiscalitate până la cea de mediu sau GDPR.
Informațiile oferite de specialiști au o utilitate imediată și vin să rezolve probleme reale cu care orice companie se confruntă.
Nu stiu cat de bine am postat la categorie, dar mai potrivita nu am gasit.
Asa avea nevoie de o mana de ajutor, daca se poate, cu o situatie (vin cu a doua mai tarziu, sa nu va zapacesc din prima):
Fondul de mediu pentru ambalajele puse pe piata - am citit legislatia pe toate partile si am inteles ca se plateste doar de catre comerciantii care pun pentru prima data pe piata ambalaje/ produse ambalate. Buuuun. Situatia mea este: achizitionam de la diversi comerciantiL folie rafie (dreptunghiuri, nu saci), folie plastic rola 100 m si banda ingusta din plastic (pt legat baloti). Eu produc vatelina, pe care o ambalez in folie de rafie, o leg cu banda de plastic, o pun pe paleti si o infasor in folia de plastic. Intrebarea este: cine va plati fondul de mediu? Mai exact: se considera ca ei imi vand ambalaje? sau ele sunt altceva (nu stiu ce) si eu la "transform" in ambalaje? Nu vreau definitii din legislatie, ca imi fac ochii margele de cate ori le-am citit, am impresia ca nu mai cunosc nici limba romana #-o
Multumesc anticipat :)
Multumesc inca o data pentru ajutor, m-am lamurit cu unele aspecte, dar mi-ati deschis altele... :)))
In autorizatia de mediu nu avem specificat un cod anume. La activitate autorizata avem: "colectarea, recuperarea si comercializarea deseurilor nepericuloase, fabricarea maselor plastice in forma primara si fabricarea produselor din materiale plastice".
In privinta inregistrarilor contabile cu valoare justa/ de piata, sper sa ma descurce colega de la contabilitate, ca sunt in ceata bine...
Cu privire la certificatele de valorificare, exista un model ce trebuie completat? sau trebuie sa ne intocmim propriul format?
Multumesc pentru tot
Raportarea prin declarația 406 poate fi dificilă și complicată, în special în ceea ce privește colectarea și verificarea datelor din diverse surse. Problemele pot apărea din diverse motive, cum ar fi erori de import/export, probleme de reconciliere a conturilor, erori de codificare a conturilor, dificultăți în găsirea informațiilor necesare și multe altele.
În cadrul cursului, vom discuta despre cele mai frecvente probleme întâlnite în raportare, cele mai bune practici în materie de verificări și corelații SAF-T, cum să faceți față problemelor și erorilor care pot apărea în timpul procesului de raportare, astfel încât să le rezolvați într-un mod profesionist și eficient.