avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 497 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Transfer proprietate imobil fara cadastru
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Transfer proprietate imobil fara cadastru

Detin un imobil construit pe un teren care nu imi apartine.La momentul constructiei aveam un contract de inchiriere pentru teren care intre timp a expirat.Nici nu mi se cere terenul inapoi dar nici nu exista posibilitatea sa dobandesc drept de proprietate asupra lui in viitorul apropiat.Din cauza unei executari silite,doresc sa transfer dreptul de proprietate al cladirii(nu conteaza modul de transfer:vanzare,donatie).Este posibil sa fac acest lucru in conditiile date?Multumesc
Cel mai recent răspuns: Stefan021 , utilizator 22:28, 3 Februarie 2015
Se poate intabula imobilul(teren plus constructie) daca proprietarul terenului accepta sa dea o declaratie de superficie in forma autentica la un birou notarial.Astfel in CF imobilul va fi inscris cu numele proprietarului terenului si cu numele proprietarului constructiei.
multumesc
Daca imobilul nu este inscris in cartea funciara,se poate vorbi despre uzucapiune imobiliara?De la ce data s-ar calcula termenul de posedare de 10 ani?din momentul eliberarii autorizatiei de constructie?

Nu prea vad cum bunul respectiv ar putea fi executat silit daca nu are proprietar. Doar dupa ce il posedati se poate.
danpopescu2011 a scris:

....actul trebuie facut in forma autentica(autentificat de notarul public),iar, notarul public nu va autentifica actul(vanzare sau donatie) fara titlu de proprietate.


Raspuns absolut incomplet!

Avocaţii au si dreptul de a încheia contracte de vânzare-cumpărare, situaţie confirmată inclusiv prin existenţa mai multor hotărâri judecătoreşti. Astfel, Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România (UNNPR) a dat publicităţii un comunicat de presă în care recunoaşte că este posibilă încheierea acestor acte şi de către avocaţi, dar arată de ce este bine ca oamenii să meargă totuşi la notar.

“Faptul că dreptul de proprietate asupra unui imobil, fără terenul aferent, poate fi înstrăinat prin alte acte decât cele autentice (notariale) nu este un lucru de ultimă oră, această posibilitate existând înainte ca genialul avocat din Iaşi să descopere prevederile legii acum, în anul 2008” – se arată în comunicatul UNNPR. În continuare, organizaţia face o serie de precizări critice la adresa instanţelor de judecată, precum şi altele laudative, la adresa notarilor: “Poate cea mai importantă consecinţă cu caracter negativ este faptul că instanţa sesizată cu pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti care să ţină loc de contract de vânzare-cumpărare sau care să dispună întabularea dreptului de proprietate în baza unui contract neautentic nu verifică întotdeauna situaţia juridică a imobilului în cauză.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Actul de vanzare e valabil elenaalexandra15 elenaalexandra15 Am cumparat in 2005 un spatiu locativ de la o societate citex intr un camin de nefamilisti,de 22,42 mp cu contract de vanzare cumparare si factura (spatiul e ... (vezi toată discuția)
Etse obligatoriu sa am releve pentru a vinde un teren cu cladire? stelutanicoleta stelutanicoleta buna seara! urmeaza sa vand o proprietate, imobil teren cu casa pe el. Am carte funciara, cadastru . Mi-a zis cineva ca trebuie releve. Trebuie neaparat? o sa ... (vezi toată discuția)