avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1306 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... validare testament olograf
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

validare testament olograf

As vrea sa stiu cateva detalii despre validarea/recunoasterea autenticitatii unui testament olograf:notarul la care se deschide dosarul succesoral este abilitat sa confirme/infirme autenticitatea testamentului?Din Codul de procedura civila am inteles ca ,daca nu se poate pronunta in urma confruntarii cu alte inscrisuri care au apartinut decedatului,notarul poate apela la un delegat/expert.Acesta poate fi consultat la initiativa notarului/impus de notar sau a mostenitorului?Este nevoie ca acest expert sa fie din aceesi localitate cu notarul sau mostenitorul isi poate alege orice expert autorizat, din orice localitate si expertiza sa sa fie valabila? Din experienta dumneavoastra, sunt situatii in care notarul nu este obligat sa apeleze la expert?
Multumesc pentru raspuns
Cel mai recent răspuns: monalisa16 , utilizator 16:50, 3 Februarie 2015
Deci este nevoie de prezenta fizica a expertului, nu numai de raportul expertizei? Ca probe de comparatie nu sunt suficiente numai cele prezentate/avute de mostenitor(corespondenta personala,semnaturi pe documente obtinute de la diferite institutii,contracte,etc?Cam de cate documente comparative este nevoie,in general?Va multumesc,inca o data pentru rabdare si amabilitate! Va rog sa-mi raspundeti si la aceste intrebari!
Este ca si cum m ati intreba pe mine ca notar ce parere am de cum se face extractia dentara a incisivului de pe partea dreapta de asta data ....
Notarul apeleaza la expert pentru expertiza tocmai ca nu este.....expert, cum nici expertul nu este notar...cum nici notarul nu este croitor...cum nici croitorul nu este doctor...cum nici doctorul nu este hair stilist...
Deci ...vazand si facand....domnul expert autorizat, care este luat dintr un tablou al expertilor autorizati de Ministerul Justitiei, se va pronunta asupra necesitatii si procurarii anumitor documente, al consultarii acestora, de a verifica in arhiva unor institutii...etc...
va avea nevoie de atatea documente comparative cat sa poata sa se pronunte asupra veridicitatii testamentului, va avea nevoie de 1, 2, 30....nu stim noi.....
Aveti dreptate.Fiecare cu meseria lui ! Dovada ca,in lipsa cunoasterii subtilitatilor altor meseriii se pot pune si intrebari naive!Oricum, va multumesc pentru informatii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune cu testament promocris promocris Am primit de la un notar o citatie privind dezbaterea procedurii succesorale in urma decesului tatalui meu, in care se mentioneaza ca defunctul a lasat un ... (vezi toată discuția)
Mostenire prin testament Gio G Gio G Mama mea naturala a decedat, am fost data spre infiere inainte de casatoria acesteia , sotul i-a decedat acum 3 ani si nu mai are niciun urmas de gradul I. Am ... (vezi toată discuția)
Succesiune fara mostenitori rezervatari dariad dariad In cazul dezbaterii unei astfel de succesiuni, cum se procedeaza? Caz concret. Persoana care decedeaza se presupune ca a lasat un testament sau a avut ... (vezi toată discuția)