Daca e NCPC - APEL - CORECT ! :D
PT PROCESE CARE SE JUDECA IN BAZA VECHIULUI COD - MODEL utilizat de mine ( trebuie doar adaptat la articole pe noul cod ). Contine multe elemente utile... ;)
= MODEL =
INSTANTA ____________
DOSAR NR. ___________
DOMNULE PRESEDINTE,
Subsemnatul_______ domiciliat in _________ in calitate de ________in cauza ce formeaza obiectul dosarului nr. ________ avand ca obiect _________ in contradictoriu cu _______ domiciliat in _____sau cu sediul in _______ in calitate de Parat / Reclamant, etc… in temeiul prevederilor art. 304/1 Cod pr. civ. vechi, in termen legal, formulez
CERERE DE RECURS
Impotriva Incheierii de sedinta din data de _______ pronuntata in acest dosar de catre _______ (se trece instanta) pe care o consider NETEMEINICA, NELEGALA, SI LOVITA DE NULITATE ABSOLUTA, rugand aceasta onorata instanta superioara sa admita recursul meu asa cum a fost formulat, iar prin hotararea pe care o va pronunta sa dispuna :
• CASAREA IN TOTALITATE A INCHEIERII DE SEDINTA DIN DATA DE ________ pronuntata de __________, CA FIIND NETEMEINICA, NELEGALA SI LOVITA DE NULITATE ABSOLUTA.
• CORECTAREA INCHEIERII DE SEDINTA IN SENSUL EMITERII UNEI INCHEIERI DE SEDINTA CORECTE SI LEGALE
• TRANSMITEREA CAUZEI LA INSTANTA COMPETENTA, PENTRU CONTINUAREA JUDECATII
M O T I V E :
IN FAPT: Art.6 din Convenţia Europeană pentru Apărarea Drepturilor Omului şi a Libertăţilor Fundamentale garantează dreptul oricărei persoane la judecarea în mod echitabil a cauzei, în mod public, într-un termen rezonabil, de către o instanţă independentă şi imparţială, instituită de lege, care va hotărî asupra încălcării drepturilor şi obligaţii lor sale cu caracter civil. Dar,
In ceea ce ma priveste in speta de fata, acest articol a fost incalcat de instanta de fond.
Prin încheierea de şedinţă din data de _______, prountata de _________in dosarul nr. ________, avand ca obiect ________, instanta a dispus :
[ se trece dispozitivul incheierii de sedinta ]
INCHEIEREA DE SEDINTA :
• NU ESTE SEMNATA DE GREFIER, SI JUDECATOR, asa cum prevad dispozitiile art. 261.8 din Cod de Procedura Civila vechi, ceea ce-i confera caracterul de NULITATE ABSOLUTA al acesteia ca act procedural
• NU A FOST COMUNICATA LEGAL DE CATRE ____ (se trece instanta) aceasta constand in :
o Redactare nesemnata de grefier si judecator
o Redactare fara valoare juridica de “copie conforma cu originalul”, copie neefectuata
de pe original
Rezulta astfel ca,
INSTANTA DE FOND A INCALCAT PROCEDURA CIVILA, fiind indeplinite astfel conditiile stabilite de prevederile art. 105 Cod Pr. Civ. care precizeaza ca :
Art. 105 - (1)Actele de procedură îndeplinite de un judecător cu încălcarea normelor de competenţă de ordine publică sau privată vor fi declarate nule în condiţiile prevăzute de lege.
(2)Actele îndeplinite cu neobservarea formelor legale sau de un funcţionar necompetent se vor declara nule numai dacă prin aceasta s-a pricinuit părţii o vătămare ce nu se poate înlătura decât prin anularea lor. În cazul nulităţilor prevăzute anume de lege, vătămarea se presupune până la dovada contrarie.
ARGUMENTELE JURIDICE PENTRU INCALCAREA PROCEDURII CIVILE DE CATRE INSTANTA
• Potrivit art. 148 alin. 2 Cod pr. civ.,GREFIERILOR LE ESTE INTERZIS sa elibereze din dosar copii de pe hotarare sau incheieri INAINTE DE A FI SEMNATE DE JUDECATORI, sub pedeapsa de a fi cercetati pentru FALS.
La data de ______, mi s-a comunicat 1 DOCUMENT NESEMNAT :
Copia tehnoredactata a incheierii de sedinta din data de ______ prin care s-a dispus _________, aceasta nefiind semnata de grefier si de judecator, incalcandu-se astfel prevederile art. 148 alin. 2 Cod pr. civ. care prevad :
“Copiile de pe incheieri, dispozitiv sau hotarari se vor putea elibera numai dupa ce acestea au fost semnate de toti judecatorii, sub pedeapsa pentru grefieri de a fi urmariti ca falsificatori”
• Potrivit dispozitiilor art. 147 Cod Pr. Civ, “Dezbaterile urmate in sedinta se vor trece in incheierea de sedinta, care VA FI SEMNATA DE JUDECATORI SI DE GREFIER”.
• Potrivit art. 255 alin 1 Cod Pr. Civ, toate celelalte hotarari date de instanta in cursul judecatii se numesc “INCHEIERI”.
Conform prevederilor art. 266 alin. 1 Cod pr. civ., coroborat cu art. 128 din Regulamentul de Ordine Interioara al instantelor, hotararea se redacteaza in 2 exemplare originale, partile primind copii certificate pentru conformitate cu originalul.
• Art. 266 alin. 1 Cod pr. civ. prevede ca : “Hotararea se va face in doua exemplare originale, din care unul se ataseaza la dosarul cauzei…”
• Deasemenea, au fost incalcate si dispozitiile art. 266 alin. 1 pct 8 Cod pr. civ, care prevad :
“Art. 261. Hotararea se da in numele legii*) si va cuprinde :
8) mentiunea ca pronuntarea s-a facut in sedinta publica precum si semnaturile judecatorilor si grefierului.”
• Potrivit art. 266 alin 3 Cod pr. civ coroborat cu alin. 1 al aceluiasi articol, judecatorii si grefierii au obligatia sa comunice copii conforme cu originalul, asa cum rezulta si din dispozitiile art. 128 din Regulamentul de Ordine Interioara al Instantelor.
Din toate cele relatate rezulta in mod evident ca INSTANTA DE FOND A INCALCAT PROCEDURA CIVILA, FIIND INDEPLINITE ASTFEL CONDITIILE PREVAZUTE DE
ART. 105 COD PROCEDURA CIVILA.
CONCLUZII : instanta a incalcat procedura civila dar si alte prevederi legale, a interpretat gresit actul dedus judecatii, iar incheierea de sedinta pronuntata in data de ________ a fost data cu incalcarea si aplicarea gresita a legii, ceea ce determina nulitatea acesteia ca act procedural.
Avand in vedere motivele de CASARE argumentate juridic conform celor relatate anterior, rog onorata instanta superioara sa constatate ca instanta de fond a incalcat procedura civila, dar si alte prevederi legale, a interpretat gresit actul dedus judecatii, iar incheierea de sedinta pronuntata in data de _______, a fost data cu incalcarea si aplicarea gresita a legii, situatie care determina nelegalitatea si nulitatea acesteia ca act procedural, fiind lipsita si de temei legal real aplicabil in speta, iar pe cale de consecinta SA DISPUNA :
• CASAREA IN TOTALITATE A INCHEIERII DE SEDINTA DIN DATA DE ________ pronuntata de __________, CA FIIND NETEMEINICA, NELEGALA SI LOVITA DE NULITATE ABSOLUTA.
• CORECTAREA INCHEIERII DE SEDINTA IN SENSUL EMITERII UNEI INCHEIERI DE SEDINTA CORECTE SI LEGALE
• TRANSMITEREA CAUZEI LA INSTANTA COMPETENTA, PENTRU CONTINUAREA JUDECATII
PROBE : Solicit proba cu inscrisuri
Depun prezenta cerere de recurs in doua exemplare, din care unul pentru instanta si unul pentru comunicare paratului / reclamantului / etc dupa caz, cu rugamintea sa dispuneti atasarea acesteia la dosarul cauzei.
Rog ca in eventualitatea in care nu voi avea posibilitatea de a ma prezenta la instanta, sa dispuneti si judecarea cauzei si in lipsa mea, conform prevederilor art. 242 Cod pr. civ. vechi
In drept : Imi intemeiez cererea de recurs in baza prevederilor art. 304/1 Cod pr. civ. dar si in baza celorlalte prevederi ale Codului de procedura civila si a altor acte normative la care am facut referire, aplicabile in cauza de fata.
Cu stima,
[ nume si prenume ]
DOMNULUI PRESEDINTE AL ______________
_________________________________________________________________________
Mai jos redau si textele unor articole
Referitor la obligatia de semnare a copiilor de pe incheieiri sau hotarari
Regulamentul de ordine interioara a instantelor de judecata - CAPITOLUL III
Desfăşurarea activităţii administrativ-judiciare a instanţelor
SECŢIUNEA a VIII-a
Eliberarea certificatelor şi a copiilor de pe acte. Restituirea înscrisurilor originale
Art. 128
(1) Cererile pentru eliberarea certificatelor se primesc şi se rezolvă de către primul-grefier sau, după caz, de grefierul-şef.
(2) Aceştia dispun întocmirea certificatului de către un grefier sau un grefier arhivar şi eliberarea acestuia, de regulă, în aceeaşi zi.
(3) Certificatul se verifică şi se semnează de grefierul-şef sau, după caz, de grefierul şef de secţie şi se înmânează petiţionarului, sub luare de semnătura, sau se expediază prin poştă.
(4) Înainte de a semna certificatul, grefierul-şef sau după caz, grefierul şef de secţie verifică dacă s-au achitat taxa judiciară de timbru şi timbrul judiciar, în condiţiile legii.
(5) Copia certificatului împreună cu cererea petiţionarului se ataşează la dosarul cauzei.
(6) Cererea se înregistrează în registrul de intrare-ieşire a corespondenţei şi, după caz, în registrul general de dosare.
(7) Dispoziţiile alin. (1)-(6) se aplică în mod corespunzător şi la eliberarea copiilor de pe hotărâri sau de pe alte acte din dosar, termenul de întocmire a acestora fiind de cel mult 3 zile. Copia se verifică pentru conformitate şi se aplică ştampila instanţei pe fiecare filă.
(8) La eliberarea copiilor de pe hotărâri sau a certificatelor referitoare la soluţiile pronunţate de instanţă se va face menţiunea dacă hotărârea respectivă este rămasă definitivă sau irevocabilă, în ce mod, arătându-se şi data de când aceasta a rămas definitivă sau irevocabilă.
Detalii:
[ link extern ] ...
Cod pr. civ. - Capitolul IV
Nulitatea actelor de procedură
Art. 105
(1)Actele de procedură îndeplinite de un judecător cu încălcarea normelor de competenţă de ordine publică sau privată vor fi declarate nule în condiţiile prevăzute de lege.
(2)Actele îndeplinite cu neobservarea formelor legale sau de un funcţionar necompetent se vor declara nule numai dacă prin aceasta s-a pricinuit părţii o vătămare ce nu se poate înlătura decât prin anularea lor. În cazul nulităţilor prevăzute anume de lege, vătămarea se presupune până la dovada contrarie.
codul de procedură civilă actualizat prin:
Legea 202/2010 - privind unele măsuri pentru accelerarea soluţionării proceselor din 25 octombrie 2010, Monitorul Oficial 714/2010;
Detalii:
[ link extern ]
Daca nu s-a comunicat incheierea sau hotararea se va trece urmatorul text :
Fiind o hotărâre judecătoreasca, aceasta este supusa prevederilor art. 266 alin 3 Cod pr. Civ. si ca atare, ea trebuia COMUNICATA.
Conform prevederilor art. 86 alin.1 Cod pr. Civ. vechi, toate actele de procedură se comunica din oficiu, lucru pe care instanta NU l-a facut, motiv pentru care NU am luat la cunostinta de motivarea legala a instantei in baza careia s-a dispus …...
Acest fapt ar putea atrage consecințe grave pentru mine, intrucat exista riscul sa pierd calea de atac pentru recunoașterea drepturilor solicitate de mine prin cererea introductiva la instanta.
Atata timp cat exista o hotarare judecatoreasca care, fiind susceptibila de recurs, trebuia comunicata, este evident ca este incidenta prevederea art. 248 alin.1 partea a 2- finală, respectiv "partea nu se socotește in vina cand actul de procedura (oricare ar fi el ) urma sa fie indeplinit din oficiu".
Conform procedurii, instanta avea obligatia sa comunice aceasta hotarare deoarece ea este supusa caii de atac a recursului. Actul pe care instanta trebuia sa il intocmeasca si sa-l indeplineasca din oficiu era comunicarea efectiva a acestei hotarari si intocmirea procesului verbal de comunicare aferent, in cauza fiind incidente prevederile art. 266 alin. 3 Cod procedura civila vechi.
[ Se va corecta si incadrarea jurdica la final, in mod corespunzator ]
B-)