alimacri49 a scris:
..de ce ne-am mai pus apometre daca tot platim plusuri atat de mari? Nu stiu unde se pierd aproape 100 mc pe un bloc cu o scara avand 52 apartamente. Ce este de facut??
Avand apometre in apartament acestea indica prin diferenta de index de la o luna la alta volumul de apa pe care-l consumati dumneavoastra. Ca sa inteleaga si altii care cred ca apometrul este un repartitor, sugerez oricui sa citeasca pe apometru si va constat ca acolo, langa fereastra cu indexul, scrie M.C. (metri cubi).
Sunt asociatii unde pe lista de plata este o coloana cu metri cubi de apa consumata in fiecare apartament asa cum a fost determinat de diferenta de index pe luna respectiva iar alaturi o coloana separata cu diferentele sau pierderile de apa.
Asa ca fiecare plateste atat cat consuma dar si o parte din diferenta pana la acoperirea facturii emisa de furnizor, asa cum s-a mai explicat.
Diferente de apa sunt in permanenta dar acestea uneori sunt in plus, alteori in minus.
Cauzele sunt multe si diferite: montarea gresita a apometelor individuale, defectiuni ale apometrelor individuale sau a apometrului furnizorului, diferenta de clasa, citirea indexului la date diferite, folosirea apei pentru lucari, udat spatii verzi, sustragerea, furtul apei, avarii pe instalatia comuna s.a.m.d.
Cea mai mare problema care genereaza cele mai mari pierderi este starea de degradare a conductelor, coturilor, robinetilor de la subso si pe coloanele comune. Aceasta stare genereaza avarii si asta se constata usor daca se intra in subsol si acesta este mereu cu apa si mizerie. La spargerea unei coloane de alimentare din subsol sau pe o coloana, intr-o noapte (8-12 ore) se pot pierde de la 100 la 500 metri cubi de apa in functie de debit.
Nimeni nu poate prevede cand cedeaza conducta dar administratorul, instalatorul pot vedea care conducte sunt degradate, pe unde supureaza, pe unde se prelinge... si impreuna cu presedintele trebuie sa ia masuri urgent de a repara inainte de a se produce avaria.
In afara avariilor, celelalte cauze ce genereaza diferente, luate individual sunt dde mai mica importanta dar sigur ca uneori cumuland 2-3 din ele pot si acestea genera diferente vizibile. Din experienta noastra, dupa o reparatie capitala a instalatiei comune de alimentare cu apa (aprox 160 mil lei vechi), nu am mai avut diferente mai mari de 10% intr-o luna iar de cele mai multe acestea s-au compensat singure prin diferentele favorabile din urmatoarele 2-3 luni. Avem 6-7 ani de cand proprietarii platesc exact cat indica apometrul din apartamentul lor, fara nici o pierdere si la pretul unitar de pe factura furnizorului.
In afara de repararea instalatiilor, acestea trebuie intretinute permanent, apometrele verificate metrologic, iar comitetul executiv sa adopte un regulament de gestionare a apei cuprinzand data citirii apometrelor, repartizarea diferentelor, consumul ce se trece celor care nu aduc indexul ....