avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1336 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cati litri de apa are voie sa puna asociatia de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cati litri de apa are voie sa puna asociatia de proprietari in plus fata de consumul real al unui apartament

Buna ziua,
Asociatia noastra de proprietari pune lunar in plus fata de consumul real al unui ap. cate 500 l de apa/persoana si nu pe ap. Pt.luna dec. a pus cate 1 mc (1000 l)/pers. Doresc sa stiu cat este legal a se pune deoarece mi se pare prea mult; de ce ne-am mai pus apometre daca tot platim plusuri atat de mari? Nu stiu unde se pierd aproape 100 mc pe un bloc cu o scara avand 52 apartamente. Ce este de facut??
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 20:18, 8 Februarie 2015
Imi cer scuze daca v-am facut sa va simtiti neconfortabil citind postarea mea. Raspunsul meu nu este adresat doar dumneavoastra ci tuturor proprietarilor de apartamente. Rezolvarea problemei repartizarii consumului de apa (asa numitele pierderi) trebuie cautata la cei care declara consumul si nu la cei care fac repartizarea. Daca sunt 52 apartamente si diferenta este de 100 mc. Inseamna ca majoritatea proprietarilor declara un consum cu 2,3 sau 4 mc. mai putin. Administratorul primeste factura de apa si trebuie sa o repartizeze conform legii fiecarui apartament, nu va poate fura nicicum. Daca faceti o verificare a apometrelor si sa desemnati o persoana care sa citeasca apometrele si sa se asigure ca acestea functioneaza corect, veti constata problema rezolovata. Educarea vecinilor este singura solutie.
Mediator_Bacau a scris:

(asa numitele pierderi) trebuie cautata la cei care declara consumul

Nu este general valabil
Sunt cazuri in care pterderile se datoreaza si diferentelor de clasa de precizie a apometrelor individuale
Sunt cazuri in multe asociatii de proprietari locatarii se plang de impunerea de supliment apa rece dar nu evidentiaza,nu identifica sursa pierderilor
Gasiti la "Documente utile" rubrica din dreapta ,un material interesant care justifica si exemplifica acumularea suplimentului apa rece
Multumesc tuturor pentru sprijin; s-au facut niste verificari de apometre prin apartamentele unde au fost gasiti proprietarii acasa in ziua respectiva daaaaaar.....din cat am inteles nu s-a gasit inca o cauza a unei pierderi atat de mari,iar presedintele si ad-torul nu prea vor sa se implice prea mult; am cerut si o sedinta pentru a se incerca gasirea unei solutii sau sa facem o petitie semnata de toti locatarii in care sa cerem la APA NOVA verificarea contoarului de afara si luarea de masuri; eu vorbesc,eu aud;nu sunt sprijinita in demersurile mele si atunci ma lupt cu morile de vant. Am vrut sa stiu daca exista o baza legala cu privire la aceste pierderi ca sa pot vorbi mai clar fiind bine in cunostinta de cauza.
alimacri49 a scris:
..de ce ne-am mai pus apometre daca tot platim plusuri atat de mari? Nu stiu unde se pierd aproape 100 mc pe un bloc cu o scara avand 52 apartamente. Ce este de facut??

Avand apometre in apartament acestea indica prin diferenta de index de la o luna la alta volumul de apa pe care-l consumati dumneavoastra. Ca sa inteleaga si altii care cred ca apometrul este un repartitor, sugerez oricui sa citeasca pe apometru si va constat ca acolo, langa fereastra cu indexul, scrie M.C. (metri cubi).
Sunt asociatii unde pe lista de plata este o coloana cu metri cubi de apa consumata in fiecare apartament asa cum a fost determinat de diferenta de index pe luna respectiva iar alaturi o coloana separata cu diferentele sau pierderile de apa.
Asa ca fiecare plateste atat cat consuma dar si o parte din diferenta pana la acoperirea facturii emisa de furnizor, asa cum s-a mai explicat.
Diferente de apa sunt in permanenta dar acestea uneori sunt in plus, alteori in minus.
Cauzele sunt multe si diferite: montarea gresita a apometelor individuale, defectiuni ale apometrelor individuale sau a apometrului furnizorului, diferenta de clasa, citirea indexului la date diferite, folosirea apei pentru lucari, udat spatii verzi, sustragerea, furtul apei, avarii pe instalatia comuna s.a.m.d.
Cea mai mare problema care genereaza cele mai mari pierderi este starea de degradare a conductelor, coturilor, robinetilor de la subso si pe coloanele comune. Aceasta stare genereaza avarii si asta se constata usor daca se intra in subsol si acesta este mereu cu apa si mizerie. La spargerea unei coloane de alimentare din subsol sau pe o coloana, intr-o noapte (8-12 ore) se pot pierde de la 100 la 500 metri cubi de apa in functie de debit.
Nimeni nu poate prevede cand cedeaza conducta dar administratorul, instalatorul pot vedea care conducte sunt degradate, pe unde supureaza, pe unde se prelinge... si impreuna cu presedintele trebuie sa ia masuri urgent de a repara inainte de a se produce avaria.

In afara avariilor, celelalte cauze ce genereaza diferente, luate individual sunt dde mai mica importanta dar sigur ca uneori cumuland 2-3 din ele pot si acestea genera diferente vizibile. Din experienta noastra, dupa o reparatie capitala a instalatiei comune de alimentare cu apa (aprox 160 mil lei vechi), nu am mai avut diferente mai mari de 10% intr-o luna iar de cele mai multe acestea s-au compensat singure prin diferentele favorabile din urmatoarele 2-3 luni. Avem 6-7 ani de cand proprietarii platesc exact cat indica apometrul din apartamentul lor, fara nici o pierdere si la pretul unitar de pe factura furnizorului.

In afara de repararea instalatiilor, acestea trebuie intretinute permanent, apometrele verificate metrologic, iar comitetul executiv sa adopte un regulament de gestionare a apei cuprinzand data citirii apometrelor, repartizarea diferentelor, consumul ce se trece celor care nu aduc indexul ....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Diferenta apa calda, boiler instalat cyan cyan Intentionez sa montez un boiler pentru apa calda dar fara sa ma debransez de la conducta de apa calda sau sa o sigilez/blochez cu vreun dop deoarece in cazul ... (vezi toată discuția)
Diferente de consum intre contoarele de apa johnnyy c johnnyy c Internetul e plin de nebunia ca apometrele din apartamente sunt slabute la inregistrarea consumului de apa fata de contoarul de pe scara; bun, dar in cazul ... (vezi toată discuția)
Ma fura la apa mihaic124 mihaic124 buna ziua ce pot face daca in fiecare luna mi se baga pe git 2 m cubi de apa pierdere,cu citire data la zi (vezi toată discuția)