avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general import achitat cash
Discuție deschisă în Contabilitate în general

import achitat cash

Am intalnit o situatie cel putin bizara:
-patronul unei firme a facut o deplasare in Germania, de unde a cumparat un autoturism (pe firma), plata facandu-se cu numerar.
-contabilul nu dispune de nici un document privind schimbul valutar si nu stie cum sa procedeze pentru a inregistra platile facute in contabilitate.

Stie cineva ce se poate face astfel incat sa nu fie probleme la un eventual control fiscal?
Sonia
Nu prea are cum să nu fie probleme.
Se pare că s-au încălcat mai multe reguli referitoare la operaţiunile cu numerar, în condiţiile în care banii au fost scoşi peste graniţă într-o modalitate pe care numai patronul o cunoaşte; probabil, s-a evitat un transfer valutar prin intermediul instituţiilor bancare. Orice control ulterior se poate solda cu aplicarea unor sancţiuni contravenţionale.
În condiţiile în care chitanţa emisă de către vânzător este emisă pe numele firmei, pentru a efectua înregistrarea plăţii, ar putea recurge la întocmirea unui decont la care anexează chitanţa.
Sunt unele lucruri neclare dar după părerea mea se poate rezolva.
- în cazul S.R.L.-ului este necesar o Hotărâre al Adunării Generale ; pentru a achiziţiona mijloace fixe. Dacă pe asociaţi le-a apucat luarea deciziei de a achiziţiona un autoturism chiar în Germania, atunci au convocat acolo Adunarea Generală Extraordinară şi au luat decizia de a achiziţiona un autoturism.
În consecinţă nu au ştiut de înainte că vor achiziţiona un mijloc fix astfel nu au deschis un acreditiv din timp pentru finanţarea importului, dar întâmplarea face că au la ei numerar în valută suficientă pentru a împrumuta firma cu valuta necesară, astfel vor întocmi un Contract de creditare. Atenţie nu pe sumă mai mare de câte 10000 Euro pe persoană ca sumă mai mare ar fi trebuit declarat la vamă la ieşire din ţară. Astfel deja au vointa de a cumpara şi au şi banii necesari, iar dacă autotursmul se achiziţionează de la o persoană fizică nici nu mai este nici un impiediment de a-l achita în numerar în baza Contractului civil întocmit în Germania. Se intocmesc Documentaţiile de export în germania, la întrare în ţară se achită garanţia vamală se vămuieşte, se achită TVA Acize şi toate cele de achitat iar de la Bancă se solicită eliberarea Sumei în baza Contractului de creditare. După părerea mea funcţionează şi nu este ilegal. Se mai poate după părerea mea ridica suma cu care a fost imprumutată firma şi în Lei, dacă asociaţilor le convine.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Achizitionarea pe firma a unei autoutilitare sh din germania numerar si fara tva claudiu75 claudiu75 Vreau sa stiu daca legea imi permite cumpararea unei masini Mercedes Sprinter SH din 2010 in valoare de 16900 Euro (net, fara TVA) in numerar din ... (vezi toată discuția)
Factura externa cu plata in numerar Bajinaru Ramona Bajinaru Ramona Buna ziua! As avea nevoie de un sfat de la dumneavoastra deoarece pana acum nu m-am confruntat cu aceasta situatie. In 25 aprilie patronula a plecat in ... (vezi toată discuția)
Agreerea cu numerar valuta pt firma romana lumi71 lumi71 Cat este de corect ca o firma din Romania sa achite cu numerar valuta, chiar daca nu are specificul de activitate care ar permite aceste tranzactii. De ex o ... (vezi toată discuția)