avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 648 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Facilități fiscale pentru angajatori - în cazul ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Facilități fiscale pentru angajatori - în cazul persoanelor cu handicap

Bună ziua, aș vrea să mă lămuriți dacă se poate, asupra unor aspecte , din legea 76/2002, vă rog:

FACILITATI ACORDATE ANGAJATORILOR CONFORM LEGII 76/2002
Angajatorii care incadreaza in munca pe durata nedeterminata absolventi din randul persoanelor cu handicap primesc lunar, pentru fiecare absolvent, pe o perioada de 18 luni subventii(potrivit prevederilor art. 80 alin. (1) si (2) din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare),dupa cum urmeaza :
a) o suma egala cu valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii ciclului inferior al liceului sau ai scolilor de arte si meserii;

b) o suma egala cu de 1,2 ori valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii de invatamant secundar superior sau invatamant postliceal;

c) o suma egala cu de 1,5 ori valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii de invatamant superior.

Care este, sau cum se calculează această valoare a indicatorului social de referinta?

Acest beneficiu este acordat doar dacă angajarea se face prin ANOFM?
Cel mai recent răspuns: sunsray , utilizator 13:42, 11 Martie 2015
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 33.1. - Valoarea indicatorului social de referinţã este de 500 lei.

2. Legea 76/2002 nu precizeaza ca absolventul trebuie sa fie inregistrat la Agentia de Somaj pentru a se aplica prevederile art. 80 din lege.
Mulțumesc de răspuns. O altă întrebare este :
Eu am absolvit facultatea de Psihologie in anul 2011 (Licenta), iar recent am aplicat pe un post de operator calculaor.
Daca angajatorul ma va angaja, va mai beneficia de aceasta subventie, avand in vedere ca de la absolvirea facultatii mele au trecut aproape 4 ani, iar postul pe care este posibil sa fiu admis este diferit de calificarea mea obtinuta dupa Faculatate?
art.83 din Leghea 76/2002 - (4)Absolventii pot fi incadrati in conditiile art. 80, o singura data pentru fiecare forma de invatamant, in termen de 12 luni de la data absolvirii studiilor.
Mulțumesc !
Așadar, aceasta este SINGURA facilitate fiscala acordata angajatorilor, în cazul persoanelor cu handicap ? ( cea prevăzuta în art. 80, pct. 2 din legea 76/2002)
Ultima modificare: Marți, 10 Martie 2015
sunsray, utilizator

Alte discuții în legătură

Angajare someri ataela1 ataela1 In cazul in care somerul cu handicap este incadrat cu jumatate de norma,angajatorul primeste subventia de 500 lei? (vezi toată discuția)
Somaj caniculesei caniculesei Buna ziua! Va ros sa im spuneti daca pentru un absolvent al anului 2012 se poate beneficia de subventie? Multumesc! (vezi toată discuția)
Cum pot obtine ajutor de la stat in cazul in care angajez someri sau absolventi? ncris78 ncris78 Detin o societate comerciala si sunt pe punctul de a angaja o persoana care momentan beneficiaza de indemnizatia de somaj. Care este procedura ce trebuie ... (vezi toată discuția)