avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1305 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Prima casa-conditii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Prima casa-conditii

Pentru programul -Prima casa- una din conditii este:
· Să nu deţină în proprietate o locuinţă, individual sau în comun, împreună cu soţii lor sau cu alte persoane.

Parintii mei mi-au facut contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere la apartamentul in care locuim.Conditiile contractului sunt urmatoarele:

Contract de vanzare-cumparere cu clauza de intretinere si habitatie viagera
Noi, vanzatorii, declaram ca vindem fiului nostru, dreptul nostru de proprietate asupra apartamentului ........................................, care urmeaza regimul juridic stabilit de art. 36 din Legea 18/1991 a Fondului Funciar republicata, si drepturi de proprietate asupra tuturor partilor din imobil, care prin natura sau destinatia lor, sunt in folosinta comuna, fortata si perpetua a tuturor coproprietarilor.
Pretu! acestei vinzari este de 40.900 (patruzecimiinouasute) lei-RON, suma din care noi,
vanzatorii, am primit de la comparator anterior autentificarii prezentului inscris, doar suma de
21.000 lei-RON, iar diferenta de 20.900 lei-RON se transforma in obligatie de intretinere a noastra, a vanzatorilor, pe care urmeaza sa ne-o acorde cumparatorul pe tot timpul vietii noastre, cu toate cele necesare traiului, cum sunt: alimente,medicamente, plata energiei electrice, a cheltuielilor de intretinere a apartamentului, a telefonului, imbracaminte, asistenta medicala ambulatorie si in spital, etc., dupa nevoile noastre, ale vanzatorilor, si dupa posibilitatile cumparatorului. De asemenea, cumparatorul are obligatia sa ne inmormanteze, sa suporte toate cheltuielile ocazionate cu inmormantarea noastre sa ne faca toate pomenirile, dupa datinile crestineste.
Cumparatorul va intra in stapinirea de drept asupra apartamentului cumparat, de azi, data
semnarii si autentificarii prezentului inscris, iar in stapanirea de fapt va intra dupa decesul
nostru, al vanzatorilor, intrucat ne rezervam dreptui de habitatie viagera asupra intregului
apartament.

Din cauza acestui contract eu mai pot aplica pentru programul -Prima casa- ?

Va multumesc!
Ultima modificare: Joi, 2 Iulie 2009
gap2009, utilizator
Cel mai recent răspuns: ALICEL , utilizator 14:10, 15 Octombrie 2009
Buna ziua,

Am si eu o nelamurire, si anume: este obligatoriu coplatitorii sa fie trecuti in actul de proprietate al apartamentului cumparat prin prima casa?
In actul de proprietate se trec, in principiu, numai proprietarii (fosti si actuali, vanzatorii si cumparatorii adica).
Ca regula, nu prea au ce sa caute acolo coplatitorii creditului (sper ca la acesti coplatitori va referiti), insa nu interzice nicio lege ca ei sa fie amintiti in aceasta calitate.
Penrtu moment, nu vad logica pentru care sa fie trecuti in act, dar cine stie... infinite sunt posibilitatile practice.
Buna ziua,

Am si eu o problema. Intentionez sa cumpar un imobil intr-o cladire aflata in acest moment in constructie care are termen de finalizare prin iunie anul viitor. Vanzatorul este de acord sa incheiem un precontract prin care eu sa-i dau un avans de 5% din valoarea imobilului iar in momentul cand are CF sa-mi acorde timp sa obtin credit si sa platesc diferenta. Credeti ca as putea aplica pentru creditul "Prima Casa" in aceasta situatie, avand in vedere ca avansul il dau acum iar creditul vreau sa-l obtin anul viitor? Daca este posibil, cum ar terbui sa arate antecontractul de vanzare-cumparare? Antecontractul este valabil daca este semnat doar de mine si vanzator?
Cred ca ati putea aplica pentru prima casa, ori cu promisiunea de cumparare la anul, ori cu un contract de constructie.
Actul e valabil incheiat intre voi, dar semnati fiecare pagina scrisa a contractului si, eventual, in dreptul fiecarei taieturi/modificari (de preferat sa nu existe). In 2 exemplare cel putin.
Pentru cuprins insa cred ca mai bine vedeti cu un jurist cum sa faceti sa va asigurati ca nu veti pierde banii. Aveti mare grija!
Succes!
Supun atentiei Dvs. urmatorul caz: proprietarul X a castigat o locuinta prin hotarare definitiva si irevocabila ca urmare a preluarii abuzive in baza L 223/1974 (deci nu e vorba nici L10/2001, nici de L112/1995 etc.), a facut intabularea, inscrierea in R.F., C.F., cadastru etc. si doreste sa-l instraineze clientului Y, care l-ar cumpara prin progr. Prima Casa. Lui Y i s-a aprobat creditul si se intereseaza la banca finantatoare, care ii raspunde ca nu-i poate acorda creditul in acest caz, deoarece locuinta a fost obtinuta printr-o hotarare judecatoreasca, in optica reticenta a bancii o "creditare cu riscuri":">
Este un caz general sau banca respectiva se considera "Stat in Stat" si acorda creditarea in mod aleatoriu? Va multumesc=D>

Alte discuții în legătură

Eligibilitatte ,,prima casa,, mihalache70 mihalache70 Buna ziua, Urmaresc de ceva timp pe avocatnet.ro dezbaterea pe tema \"Prima casa\", pentru care va rog sa ma edificati in situatia mea: anul trecut am ... (vezi toată discuția)
Eligibilitate prima casa libelula222000 libelula222000 Buna ziua, As dori sa supun atentiei urmatoarea nelamurire a mea. Incepand cu luna Octobrie 2009 am inteles ca s-au adus modificari legii \" Prima Casa\" in ... (vezi toată discuția)
Schimbare titular credit "prima casa" intre cei doi co-proprietari miborion miborion Buna ziua, Am o situatie complicata si din experienta neplacuta avuta cu functionarii bancii, as dori putin ajutor in situatia urmatoare: Am cumparat prin ... (vezi toată discuția)