avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1316 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Tichete de masa
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Tichete de masa

Buna ziua!
Am o problema. Vecinul meu lucreaza la o societate de prelucrarea lemnului in Reghin. Luna aceasta s-a plans ca nu stie daca este corect sau nu sa primesti salariul in tichete de restaurant. Dupa spusele lui, angajatii pe luna februarie au primit salariul astfel: 20 tichete de restaurant si restul, pana la salariul inscris pe borderou in ches. Adica in nana au primit mai putin exact cu valoare tichetelor de restaurant.
Va rog sa-mi spuneti dace este legal??? si ce se poate face in acest caz, irtu-cat patronul le ameninta cu desfacerea contractului de munca in cazul in care vor sa sesizeze aceasta ilegalitate.
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: ssmiscir , utilizator 11:30, 25 Martie 2015
In acest caz, va trebui sa sesizeze institutiile cu drept de control - ITM-ul, ANAF-ul etc.
Ce salariu brut are prevazut in CIM? Cat a fost suma primita in mana?
Orice angajat primeste in mana o suma mai mica, in general, decat salariul brut inscris in contractul de munca, deoarece i se retin contributiile sociale si impozitul.
Valoarea tichetelor de masa se include in baza de calcul a impozitului, se trece pe statul de plata, dar nu se plateste cash, ci sub forma de bonuri.
Potrivit reglementarilor Codului fiscal, veniturile in natura se cumuleaza in vederea impozitarii in luna in care acestea au fost primite de salariati. In aceeasi maniera, respectand regula generala, sunt tratate si celelalte venituri din salarii (de exemplu primele), cumulandu-se cu veniturile de natura salariala ale lunii in care se platesc. In mod similar, Hotararea Guvernului nr. 791/2010 a reglementat impozitarea valorii nominale a tichetelor de masa, acordate potrivit legii, ca venituri din salarii in luna in care acestea sunt primite. Prin urmare, contravaloarea tichetelor de masa va fi inclusa in statul de salarii in scopul impozitarii. Calculul, retinerea si virarea impozitului pe salarii se va efectua de catre angajator , contravaloarea tichetelor de masa fiind impozitata prin cumulare cu celelate venituri de natura salariala realizate in luna in care sunt acordate.

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for...
Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fluturas de salariu giorgio24 giorgio24 Buna seara,a-s dori sa stiu daca este legal ca valoarea bonurilor de masa sa fie inclus in salariu brut si sa se traga C A S ,C A S S si cota pt somaj.Va ... (vezi toată discuția)
Impozitarea bonurilor de masa denisa1995 denisa1995 Buna :) As vrea si eu sa stiu care este formula de calcul pentru impozitarea bonurilor de masa. Asta, ca sa stiu si eu exact cat urmeaza sa imi scada din ... (vezi toată discuția)
Bonuri masa Bogdansandun Bogdansandun Este corect din salariul minim pe economie de 975 dupa ce se scad taxele si impozitele sa se scada din net bonurile de masa. Si aceste bonuri sa fie ... (vezi toată discuția)