avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 736 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Contrabanda tigari si masina confiscata
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Contrabanda tigari si masina confiscata

Buna ziua,acum 3 luni (23 decembrie) i-am imprumutat masina unui prieten din aceeasi scara cu mine care m-a rugat sa i-o imprumut ca are nevoie sa se deplaseze pana la tara.Seara m-a sunat spunandu-mi ca a fost prins cu tigari de contrabanda si ca a lasat masina undeva de panica.A3a zi masina a fost ridicata de politie,intre timp ne-a chemat si am dat declaratii,am declarat ca nu stiam ca o sa faca contrabanda cu ea si i-am spus adevaratul motiv pentru care i-am imprumutat-o si mi-au spus ca masina mai ramane la ei pentru cercetari.Intre timp au fost facute perchezitii si arestari,eu fiind exclus din dosar(nu mi s-a facut perchezitie,nu am fost arestat,nu am mai fost nici macar chemat pentru declaratie).M-am intalnit si cu 2 agenti sa le spun asa,care se ocupa de caz si au spus ca eu nu am legatura ca doar am imprumutat masina.Intrebarea mea este: O sa mai primesc masina inapoi?si daca da,cam cand?au trecut 3 luni,a mai fost cineva intr-o situatie asemanatoare?Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Patrick_ , utilizator 09:22, 5 Aprilie 2015
Legea spune ca sunt supuse confiscarii speciale, bunurile care au fost folosite, în orice mod, sau destinate a fi folosite la săvârşirea unei fapte prevăzute de legea penală, dacă sunt ale făptuitorului sau dacă, aparţinând altei persoane, aceasta a cunoscut scopul folosirii lor.
Raspunsul meu vine in urma precizarilor utilizatorului, care a sustinut ca nu a cunoscut activitatea infractionala a respectivei cunostinte si l-am considerat de buna credinta, apoi i-am indicat calea legala de atac, cazul ipotetic prezentat de dvs nu are legatura cu situatia de fapt prezentata si nici cu intrebarea utilizatorului.
CatalinCD a scris:

Rationament deviant al Dlui Hottu...etc...

=============more text here===================

Mai exista PREZUMTIA DE NEVINOVATIE sau s-a intors regimul petru groza + ana pauker ?


Vorbesti foarte frumos, dar eu totusi o sa-ti raspund. :)
Aici nu se pune problema daca proprietarul este sau nu vinovat; proprietarul, din cate spune forumistul, a fost deja scos din cauza.
Nu ai inteles ca, de fapt, nu el este pedepsit, el nici macar nu o sa fie parte in proces, ci soferul, iar masina, fiind folosita la comiterea unei infractiuni, conform legii se confisca. Asta decide judecatorul. Deci proprietarul nici nu are nevoie de prezumtia de nevinovatie, el nu are nimic de-a face cu speta.
Soferul are pe urma obligatia sa-l despagubeasca; daca are cu ce, dupa ce iese de la parnaie, se achita de alte obligatii, care vin inaintea datoriei fata de proprietarul masinii, etc., nu-ti mai explic, citeste Codul Civil.
Deci tu faci ce vrei cand ti se solicita masina. Si, mai ales, cand imprumuti tu o masina, ca daca are probleme cu directia de pilda, tie iti ia permisul nu proprietarului! Sa stii ca, chiar si in codul civil din 1864, facut dupa cel al lui Napoleon, din 1804, erau prevazute "obligatiile carutasului". Nu stiu daca ai inteles: este vorba despre CARUTAS, deci cel care tine haturile, ale lui sunt obligatiile.
Super tareee

a. proprietarul e scos din cauza ! corect ? asa ati spus, da ?
b. bunul ( auto ) e confiscat... pana la calendele grecesti...etc corect ?

A. Nu as dori sa aveti nevoie de masina mea, desi viata copillului Dvs ar putea depinde de buna mea credinta... s-ar putea sa cred ca ma mintiti si ca de fapt vreti sa traficati droguri !!!
Rationament mai mult decat deviant... toti am fi prezumtivi infractori...

B. Eu inchiriez ( legal sau nu ) apartamentul Dvs.
La prima vedere sunt super intelectual onest... etc
Dupa vreo 2 3 luni de chirii platite la timp intretinerea la zi ... sunt saltat de Politie pentru:
si enumerez:
- pornografie infantila
- abuzuri minori
- droguri
- etc...
Pai apartamentul Dvs. e confiscat, NU ?
Dupa vreo 10 ani cand se finalizeaza cercetarile etc va indreptati impotriva mea, nu ?
nota: astia 10 ani nu chirie nu vanzare nimic...
Ati inceput sa intelegeti ce va spun ?
Prezumtiv nevinovat va spune ceva ?

ps: faza cu carutza e mai mult decat stand-up comedy, forget it ...
hotumattua a scris:

Sa inteleg cumva ca, daca savarsesc o infractiune, in calitate de conducator auto, in care se prevede ca masura si confiscarea automobilului, aceasta se aplica numai daca sunt si proprietarul automobilului? Cred ca glumiti.

Nu numai dacă sunt proprietar ci și dacă proprietarul avea cunoștință despre săvârșirea infracțiunii.

Art. 112 C.pen. - Confiscarea specială
(1) Sunt supuse confiscării speciale:
a) bunurile produse prin săvârşirea faptei prevăzute de legea penală;
b) bunurile care au fost folosite, în orice mod, sau destinate a fi folosite la săvârşirea unei fapte prevăzute de legea penală, dacă sunt ale făptuitorului sau dacă, aparţinând altei persoane, aceasta a cunoscut scopul folosirii lor;
c) bunurile folosite, imediat după săvârşirea faptei, pentru a asigura scăparea făptuitorului sau păstrarea folosului ori a produsului obţinut, dacă sunt ale făptuitorului sau dacă, aparţinând altei persoane, aceasta a cunoscut scopul folosirii lor;
d) bunurile care au fost date pentru a determina săvârşirea unei fapte prevăzute de legea penală sau pentru a răsplăti pe făptuitor;
e) bunurile dobândite prin săvârşirea faptei prevăzute de legea penală, dacă nu sunt restituite persoanei vătămate şi în măsura în care nu servesc la despăgubirea acesteia;
f) bunurile a căror deţinere este interzisă de legea penală.
(2) În cazul prevăzut în alin. (1) lit. b) şi lit. c), dacă valoarea bunurilor supuse confiscării este vădit disproporţionată faţă de natura şi gravitatea faptei, se dispune confiscarea în parte, prin echivalent bănesc, ţinând seama de urmarea produsă sau care s‐ar fi putut produce şi de contribuţia bunului la aceasta. Dacă bunurile au fost produse, modificate sau adaptate în scopul săvârşirii faptei prevăzute de legea penală, se dispune confiscarea lor în întregime.
(3) În cazurile prevăzute în alin. (1) lit. b) şi lit. c), dacă bunurile nu pot fi confiscate, întrucât nu aparţin infractorului, iar persoana căreia îi aparţin nu a cunoscut scopul folosirii lor, se va confisca echivalentul în bani al acestora, cu aplicarea dispoziţiilor alin. (2).
(4) Dispoziţiile alin. (1) lit. b) nu se aplică în cazul faptelor săvârşite prin presă.
(5) Dacă bunurile supuse confiscării potrivit alin. (1) lit. b) ‐ e) nu se găsesc, în locul lor se confiscă bani şi bunuri până la concurenţa valorii acestora.
(6) Se confiscă, de asemenea bunurile şi banii obţinuţi din exploatarea bunurilor supuse confiscării, precum şi bunurile produse de acestea, cu excepţia bunurilor prevăzute în alin. (1) lit. b) şi lit. c).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Confiscarea drujbei Sanda2016 Sanda2016 Iti pot confisca padurarii drujba bun personal daca te gasesc cu lemne in padure? (vezi toată discuția)
Rog clarificare! perchezitia informatica, in cadrul unui dosar ... Hhh13580 Hhh13580 ROG CLARIFICARE! Perchezitia informatica, in cadrul unui dosar penal, se face, din cate am inteles eu , in urma unui Mandat de perchezitie emis de procuror, ... (vezi toată discuția)
Sechestru alina301186 alina301186 Imi poate spune si mie cineva care este diferenta dintre confiscat si sechestru? (vezi toată discuția)