avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 445 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... DIURNA
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

DIURNA

Buna ziua,
Am nevoie de un sfat: in cazul in care o firma asigura angajatilor detasati in strainatate si masa (pe langa transport, cazare ) ce documente trebuie facute in acest sens ? Un angajament intre angajator si angajat ca va fi asigurata si masa sau....
Multumesc mult si astept raspuns cat mai curand !
Cel mai recent răspuns: DEVA CONTABILITATE , Contabil 13:25, 15 Aprilie 2015
Da, se acorda diurna , chiar daca se asigura masa salariatilor detasati.

In actul aditional la c.i.m., incheiat conform art.18 c.mun., va trebui sa prevada cuantumul diurnei pe zi, cuantumul cheltuielilor de cazare si al celor de transport.

Buna dimineata,
Daca se asigura masa nu trebuie sa intocmiti un document anume, trebuie sa aveti documentele fiscale(factura emisa pt. valoarea meselor acordate, bonuri fiscale) care atesta acest lucru + sa puteti justifica cu documente(decont extern, contract cu beneficiarul extern, formulare a1) ca masa a fost acordata salariatilor.
Puteti acorda si diurna, diurna ar trebui diminuata cu valoarea meselor acordate. Daca diurna impreuna cu masa depasesc suma de 87,5Euro/zi/salariat (diurna pt. Belgia), suma care depaseste este considerata venit de natura salariala.
fiscontexpert_deva a scris:

....
Puteti acorda si diurna, diurna ar trebui diminuata cu valoarea meselor acordate....



Unde este mentionat acest aspect in legislatie ?
Buna ziua,
Pentru deplasari se deconteaza transportul, cazarea si diurna in limita a 2,5 ori din cat este stabilit pentru bugetari.
Masa acordata salariatilor este considerat avantaj in natura. Masa acordata salariatilor aflati in delegatie trebuie sa se incadreze in limta diurnei.
Societatea poate acorda diurna si masa in valoare de cat vrea ea, doar din punct de vedere fiscal difera.
Un articol pe acesta tema puteti gasiti aici.
[ link extern ]
Daca sunt aspecte care imi scapa, atunci imi cer scuze pentru acest lucru.
CODUL FISCAL
ART. 55 Definirea veniturilor din salarii
(1) Sunt considerate venituri din salarii toate veniturile în bani şi/sau în natură obţinute de o persoană fizică ce desfăşoară o activitate în baza unui contract individual de muncă sau a unui statut special prevăzut de lege, indiferent de perioada la care se referă, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acordă, inclusiv indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă.
(2)i) indemnizaţia şi orice alte sume de aceeaşi natură, primite de salariaţi pe perioada delegării şi detaşării în altă localitate, în ţară şi în străinătate, în interesul serviciului, pentru partea care depăşeşte limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit prin hotărâre a Guvernului pentru personalul din instituţiile publice. Aceste prevederi se aplică şi în cazul salariaţilor reprezentanţelor din România ale persoanelor juridice străine;


Puteti acorda si diurna, diurna ar trebui diminuata cu valoarea meselor acordate. Daca diurna impreuna cu masa depasesc suma de 87,5Euro/zi/salariat (diurna pt. Belgia), suma care depaseste este considerata venit de natura salariala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Detasare adi8u adi8u Buna seara! va rog sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns. firma infiintata in noiembrie 2018, fara nici un angajat in prezent, poate sa angajeze si apoi sa ... (vezi toată discuția)
Agentie de plasare forta de munca in italia MihaelaBejan MihaelaBejan Buna ziua, Am si eu rugamintea sa-mi dati niste informatii daca binevoiti, doresc sa-mi deschid o agentie de plasare forta de munca in Italia (cod caen ... (vezi toată discuția)
Cadru legal munca in exteriorul tarii maneaeug maneaeug Pentru o firma de constructie infiintata nou, care are lucrari in exterior (Belgia, subcontractare lucrari), care este cadrul legal in care muncitorii pot ... (vezi toată discuția)