avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1293 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Protectia copilului
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Protectia copilului

Bună ziua,
Sunt divorțată, am un băiețel de 7 ani. În luna decembrie am făcut o plângere la Poliție în legătură cu neplata de către tată a pensiei de întreținere către fiul meu pe o perioadă de aproape 2 ani. Ca urmare a acestei acțiuni, considerând-o o acțiune injustă, acesta a făcut o sesizare fără bază reală la Protecția copilului. Am fost chemată să dau declarație și urmează să fie și copilul audiat. Mi s-a spus, de asemenea că este posibil ca tatăl să depună și ulterior, din ce înțeleg eu după placul lui pentru că nici măcar nu a fost luată în calcul existența plângerii pe numele semnatarului de nerespectare a hotărârii judecătorești tocmai în ceea ce îl privește pe copil, condiții în care Autoritatea este nevoită să demareze din nou aceiași procedură. Doresc să vă întreb care sunt drepturile copilului meu și în ce formă poate fi protejat real pe viitor de astfel de acțiuni iresponsabile și declarat răuvoitoare ale tatălui biologic, în condițiile în care înțeleg că procedura actuală permite o astfel de investigație și implicit deranjarea și nu protejarea copilului. Cum pot fi oprite astfel de acțiuni și care sunt consecințele dacă pe viitor voi refuza să dau curs unor astfel de solicitări sau convocări care nu îmi protejează în fapt copilul. Vă rog să îmi mai spuneți dacă există vreo autoritate în România de protecție a mamei și copilului și care este legislația cu privire la protecția de agresiune psihică(au existat multe situații în ultimii 3 ani în care copilul a fost neglijat în weekendurile petrecute cu tatăl iar eu am fost amenințată, jignită, insultată de el). Îi rog doar pe cei care cunosc soluții de rezolvare a situației să răspundă. Vă mulțumesc.
Ultima modificare: Duminică, 19 Aprilie 2015
almamater, utilizator
Cel mai recent răspuns: 25Maria23 , utilizator 17:02, 19 Octombrie 2015
"...Ceea ce urmaresc eu este sa avem cat mai multa liniste, din pacate inteleg ca in Romania lucrul acesta este foarte putin inteles, in special de catre tati..."


Doamna almamater,

Inteleg punctul d-v de vedere dar sunt deranjata de generalizari si de afirmatii de genul: "in Romania" este asa si altundeva ar fi mai bine. Lasati sa se inteleaga ca tatii occidentali ar fi mai responsabili, mai intelegatori si v-ar lasa linistita sa va ocrotiti minorul? Totul depinde de nivelul de cultura si de inteligenta emotionala a tatalui cu care aveti de a face. Nimic de a face cu nationalitatea lui.
Derapaje exista peste tot...Sa vedeti mai intai ce coruptie si derapaje sunt in occident si dupa aceea veti intelege...
Sa vedeti cozile la politie in occident pentru reclamatii in privinta nerespectarii "programului de vizita". Tati din state occidentale pe care noi "le admiram" isi permit sa rapeasca minorii de la domiciliul d-v cu complicitatea politiei si sunteti libera sa faceti plangere la politie ca oricum se vor lua masuri de forma.
Din nefericire familiile divortate cu copii isi expun copiii la traume psihice prin comportamentul lor nechibzuit si iresponsabil peste tot in lumea aceasta...Va asigur ca nu are nici o legatura cu Romania. Ba chiar indraznesc sa afirm ca in Romania esti mult mai linistit. In occident la o simpla reclamatie vi s-ar fi ridicat minorul, plasat si se facea ancheta dupa aceea...

Singura diferenta ar fi aceea de legislatie aplicabila pentru recuperarea pensiei alimentare in caz ca tatal nu plateste si ca exista o hot. jud. care stabileste suma si pana la ce data pensia trebuie platita in fiecare luna. Daca tatal este din occident este obligat sa plateasca pensia alimentara copilului minor sau major scolarizat si fara venit pana la o anumita varsta si daca a trecut o luna si nu a platit va puteti adresa unor organisme de Stat si platesc ele in locul tatalui executandu-l silit pe tata, daca are venit.

Poate se gandeste legiuitorul si la noi sa introduca ceva similar in legislatie. Este doar o sugestie daca tot se tot abroga si se promulga articole de lege "ad vitam aeternam"...Ca sa nu ramanem tot la Caragiale cu al sau: "...sa se revizuiasca dar sa nu se schimbe nimic..."
Ar mai fi cateva diferente domna draga,
- in occident varianta ca te declari somer sau cu salariu minim pe economie, asa cum se intampla in Romania multor "tatici" imediat dupa introducerea cererii de divort, NU tine. Pe acolo povestea cu venituri la negru se lasa cu puscarie. Varianta ma dau cu BMW-ul, locuiesc in penthouse dar platesc pensie 150 lei conform adeverintei mele de somer nu o inghite nimeni.
- anchetele psihosociale nu sunt despre cate wc-uri exista in apartament.
- autoritatea tutelara face propuneri referitoare la modalitatea exercitarii autoritatii parintesti, locuinta copilului, programul de vizitare, intemeiate pe o activitate de ancheta reala (vecini, biserica, ultimul loc de munca etc), asumandu-si o pozitie de profesionisti.
- cazurile de violenta domestica care se lasa cu apel la 911 se incheie, pe loc, cu catuse
- exista institutia unfit parent
- exista legatura intre drepturi si obligatii (cand nu te achiti de obligatii masurile sunt drastice).
- reactiile autoritatilor nu ajung la durate de ani de zile.
- cu spagi si telefoane de la varul nu se obtin hotarari judecatoresti si nici nu se cumpara angajatii de la protectia copilului,

Nu tatii occidentali, ca sa va citez, sunt mai buni, ci LEGEA si aplicarea ei!
Ultima modificare: Joi, 23 Aprilie 2015
proastasatului, utilizator
Presupun că în ţările de la care s-a copiat legislaţia privitoare la minori, Ancheta psihosocială nu se face prin telefon şi la cabinetul avocatului , în absenţa la locaţia indicată drept domiciliu a părintelui sau a aparţinătorilor şi domiciliul indicat trebuie să fi legal, înregistrat la autorităţi, nu o adresă oarecare, la care părintele nu are nici măcar viza de flotant.
La fel, cred că acolo un judecător nu poate desfiinţa legea prin hotărârea emisă, de exemplu : "Ancheta psihosocială se cere în cauzele privind autoritatea părintească, nu la stabilirea programului de vizită", pentru a justifica un program de găzduire minor , în absenţa anchetei psihosociale !
Mai mult, se justifică în motivaţia instanţei că "locatarii imobilului indicat ca adresă a reclamantului (unde nu avea nici un statut) nu şi-au exprimat dezacordul ca minorul să fie găzduit acolo" :duh: În Romania există cca 4,5 milioane de gospodării care nu şi-au exprimat dezacordul ca al meu copil să locuiască acolo.:sorry:
De data asta sunt de acord cu dna proastasatului. Desi pare un cliseu sa tot spunem ca traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul, de lipsa de reactie si implicare a autoritatilor au parte ca sa zic asa si mamele si tatii implicati in asemenea situatii. Nicio autoritate nu pare interesata de aflarea adevarului, rezolvarea situatiei si cel mai important de mult vehiculatul interes superior al minorului.
Postarea utilizatorului ˝proastasatului˝ e de aplaudat!
Sa va auda autoritatile statului si si inceapa sa se reglementeze si la noi situatia!
Poate ca ar fi un prim pas ca macar cei care aplica legea sa depuna mai multa straduinta in aflarea adevarului, in loc sa lase lucrurile sa mearga de la sine, spre ˝interesul superior la copilului˝.

Alte discuții în legătură

Minori si familie raluca_barbulescu raluca_barbulescu Buna ziua! Sunt despartita de 3 ani, am 2 copii de 4 ani si resp 8 ani. Copiii nu au fost vizitati de tatal lor de 2 ani. Acum prin programul de vizita ... (vezi toată discuția)
Alienarea parentala ce este de fapt ? brokenangel brokenangel Buna ziua, Va rog spuneti mi si mie daca se poate ce este si cum se manifesta ALIENAREA PARENTALA ? Cum poate cineva afirma despre parintele rezident ca ... (vezi toată discuția)
''sindromul alienarii parentale'' proastasatului proastasatului As vrea sa aflu cati parinti s-au confruntat in instante cu acuze de alienare parentala si cum v-ati aparat. Cum au primit instantele astfel de acuzatii si cat ... (vezi toată discuția)