avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1273 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Adeverinta CASS pentru coasigurat cetatean strain ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Adeverinta CASS pentru coasigurat cetatean strain rezident in Romania

Buna ziua;

Sotia mea este cetatean canadian si de curand a obtinut permisul de sedere in Romania pe termen lung. Cu toate acestea, pentru a inchide complet demersul, trebuie sa prezinte o dovada din care sa rezulte ca este asigurat la Casa de asigurari de sanatate.
Am verificat site-ul CNAS si acolo au doar doua versiuni pentru cetateni straini: fie sunt asociati la o firma, fie sunt angajati. Sotia mea nu face parte din nici una din aceste categorii. In acest caz, pot sa solicit casei de asigurari de sanatate Bucuresti sa o asigure ca (scuzati cacofonia) co-asigurat, prezentand aceleasi documente ca pentru cetatenii romani ?

Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: utilizator58 , utilizator 10:08, 12 Mai 2015
Art. 213 din Legea nr. 95/2006 prevede:
(1) Următoarele categorii de persoane beneficiază de asigurare, fără plata contribuţiei:
............................
b) tinerii cu vârsta de până la 26 de ani care provin din sistemul de protecţie a copilului şi nu realizează venituri din muncă sau nu sunt beneficiari de ajutor social acordat în temeiul Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare; soţul, soţia şi părinţii fără venituri proprii, aflaţi în întreţinerea unei persoane asigurate;

Art. 5 din Ordinul nr. 581/2014 prevede:
Articolul 5 - (1) Persoanele asigurate în baza art. 213 alin. (1) lit. b), respectiv soţul, soţia şi părinţii fără venituri proprii, aflate în întreţinerea unei persoane asigurate cu sau fără plata contribuţiei, denumite în continuare coasiguraţi, îşi păstrează calitatea de asigurat şi drepturile care decurg din aceasta numai în perioada în care persoana în a cărei întreţinere se află are calitatea de asigurat.
(2) Coasiguraţii nu pot avea la rândul lor coasiguraţi în baza art. 213 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 95/2006, cu modificările şi completările ulterioare. ;)

Ultima modificare: Luni, 20 Aprilie 2015
Corina Capotã, Avocat
Cititi si aceste discutii cand este vorba despre cetateni straini :
www.avocatnet.ro/content/for...

www.avocatnet.ro/content/for...

Conform prevederilor art. 211 alin. 1din Legea nr. 95/2006, sunt asiguraţi, potrivit prezentei legi, toţi cetăţenii români cu domiciliul în ţară, precum şi cetăţenii străini şi apatrizii care au solicitat şi obţinut prelungirea dreptului de şedere temporară sau au domiciliul în România şi fac dovada plăţii contribuţiei la fond, în condiţiile prezentei legi. În această calitate, persoana în cauză încheie un contract de asigurare cu casele de asigurări de sănătate, direct sau prin angajator, al cărui model se stabileşte prin ordin al preşedintelui CNAS cu avizul consiliului de administraţie.
Ultima modificare: Luni, 20 Aprilie 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic
Multumesc tuturora. dar, dinn ceea ce am vazut referitor la drepturile cetatenilor straini rezidenti pe termen lung in Romania - citez de pe pagina Inspectoratului general de imigrari ([ link extern ]

Daca sunteti titularul unui drept de sedere pe termen lung in Romania beneficiati de tratament egal cu cetatenii romani, in conditiile legii, astfel: puteti lucra pe teritoriul Romaniei fara autorizatie de munca, in baza unui contract individual de munca avizat de Inspectoratul Teritorial de Munca. Aveti acces la toate formele si nivelurile de invatamant si de pregatire profesionala, inclusiv la acordarea burselor de studiu, echivalarea studiilor si recunoasterea diplomelor, a certificatelor, a atestatelor de competenta si a calificarilor profesionale, va bucurati de securitate si protectie sociala, asistenta medicala si sociala, beneficiati de deducerile la impozit pe venitul global si de scutirile de taxe, aveti acces la bunuri si servicii publice, inclusiv obtinerea de locuinte, libertatea de asociere, afiliere si apartenenta la o organizatie sindicala sau profesionala."

Deci, in acest caz, nu vad de ce s-ar aplica o politica diferita.
Mai mult, legea nu prevede un regim discriminatoriu in ceea ce priveste coasiguratul sot/sotie roman si coasiguratul sot/sotie cetatean strain. Astfel, unde legea nu distinge, nu putem distinge nici noi...;)
Intrebati Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

Intr-un mesaj anterior , chiar spus sa intrebe la CNAS , intrucat si eu am primit acelasi raspuns pe care l-am dat - poate intre timp s-au desteptat. :-/

Alte discuții în legătură

Coasigurare sotie cetatean strain ovidlaur ovidlaur Buna ziua Lucrez si am asigurare sociala. Sotia este cetatean strain si are drept de sedere in Romania in baza vizei de lunga sedere pentru reintregirea ... (vezi toată discuția)
Cum obtin calitatea de coasigurat pentru cetatean strain elenakhalil elenakhalil buna ziua sunt cetatean roman casatorita cu un cetatean strain din afara UE. Eu sunt angajata si asigurata social in Romania si as dori sa-l fac co-asigurat ... (vezi toată discuția)
Plata cass pentru cetatenii romani cu rezidenta in strainatate cernata cernata Buna Seara Sunt cetatean roman cu domiciliul in elvetia din ianuarie 2004. Am avut venituri in romania din inchirierea apartamentului pe anii 2005-2009. CAS ... (vezi toată discuția)