avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1280 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Monitorizare video ilegala la bloc
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Monitorizare video ilegala la bloc

Buna seara, asociatia de proprietari a scarii in care locuiesc a hotarat la initiativa presedintelui instalarea unui sistem de supraveghere video. Mentionez ca nu mi-a fost supusa spre aprobare aceasta initiativa si nici macar nu mi-a fost solicitat vreun acord scris pentru acest "spionaj". Cautand pe internet am inteles ca aceasta actiune este ilegala. In prezent am formulat obiectiuni in scris catre firma care a instalat sistemul, adminsitrator/firma care se ocupa de administrarea acestei scari si presedinte - obiectiuni in scris (expediate prin posta cu confirmare de primire) prin care solicitam incetarea acestui abuz.
Mentionez ca nu am primit niciun raspuns de mai bine de 2 saptamani.
Va rog sa-mi comunicati daca pot inainta plangere penala in baza art.226 C.pen impotriva celor 3 parti (societate monitorizare, administrator/persoana juridica si presedinte bloc persoana fizica) cat si daca pot solicita daune interese compensatorii care sa-i linisteasca pe acesti spioni amatori.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: cosstti , utilizator 21:09, 23 Decembrie 2019
ynocentta a scris:

Presedintele si administartorul de imobil nu pot fi autorizate sa detina acces la informatii cu caracter personal
Datorita caracterului informatiilor datelor stocate care se afla sub incidenta legii speciale,exista o categorie legal prevazuta care poate avea acces la datele stocate de sistemele de supraveghere

Nu neg cele afirmate de dvs., dar cartea imobilului cu datele personale ale locatarilor/proprietarilor se află la administrator sau președinte. Deci este sau nu legal ca acestea să dețină informatii cu caracter personal?

Iar în ceea ce privește discreția, este de reamintit bucuria românului de a informa și pe alții privind ce face, cine este și cu ce se ocupă vecinul...
im82 a scris:

dar cartea imobilului cu datele personale ale locatarilor/proprietarilor se află la administrator sau președinte. Deci este sau nu legal ca acestea să dețină informatii cu caracter personal?

Dispozitia in vigoare prevede concret ca datele stocate de sistemele de supraveghere sunt guvernate de disp legii speciale referitoare la informatii cu caracter personal
Legea nr 677/2001 ART. 1
(1) Prezenta lege are ca scop garantarea şi protejarea drepturilor şi libertãţilor
fundamentale ale persoanelor fizice, în special a dreptului la viata intima, familialã şi privatã, cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.

(2) Exercitarea drepturilor prevãzute în prezenta lege nu poate fi restrânsã decât în cazuri expres şi limitativ prevãzute de lege.

Or,datele personale ale locatarilor din imobilul de locuit in comun sunt imperativ legal prevazute sa fie inregistrate in cartea de imobil,conform disp legi speciale
Cartea de imobil ,este intocmita in 2 ex unul la politie ,celalat la asociatia de proprietari detinuta de catre presedintele de asociatie sau persoana mandatata de acesta

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bravos națiune!
Așadar legislația protejează hoții.
Ziua în amiaza mare a fost furată yala electromagnetică de la interfon.
Acum un an în urmă un individ a spart geamul termopan de la ușa de acces în scară.
În urmă cu un an și jumătate a fost spartă ușa de acces la subsol. Acolo au fost sparte mai mute boxe.
Păi constat că cei care nu vor sistem de supraveghere video protejează infractorii sau mai rău ... sunt părtași la fărădelegi.
Amintim că avem copii minori în scară, aceștia sunt expuși oricăror agresiuni fără un sistem de supraveghere video.
Cred că ar trebui estimat fără jenă, profilul moral al celor care nu vor sistem de supraveghere video în scara de bloc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cine are dreptul de a vedea inregistrari video din bloc? Sever Simion Sever Simion Avand in vedere legea protectiei datelor cu caracter personal, as dori sa stiu, multumesc, cine are dreptul sa vizualizeze non stop cum e la noi, prin WIFI, ce ... (vezi toată discuția)
Camere de supraveghere! ionut.nicolin89 ionut.nicolin89 Buna ziua, locuiesc intr-un complex nou de blocuri. Asociatia doreste instalarea camerelor de supraveghere in complex. Conform GDPR, daca nu ma insel, si ... (vezi toată discuția)
Camere supraveghere scara asociatie locatari mfdunhill mfdunhill buna ziua, in urma hotararii AG, pe cara blocului [hol si intrare] s-au montat camere de supraveghere. Am 2 intrebari : 1. avem nevoie de la anspdcp de ... (vezi toată discuția)