avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1282 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Nr maxim de salarii compensatorii in cazul demisiei
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Nr maxim de salarii compensatorii in cazul demisiei

Buna ziua. Tocmai am sosit de la locul de munca unde am fost instiintat cum ca firma nu mai are nevoie de serviciile mele argumentandu-se ca bugetul alocat proiectului la ca lucram eu si colegii mei nu mai este indeajuns de mare pentru noi toti, urmand ca eu sa fiu concediat. Un alt argument a fost contextul actual (criza) si efectele sale. Nu mi s-a propus sa trec pe alt post ci mai degraba o evacuare cat mai rapida a cladirii insa enuntata cu multa gratie. In schimb mi s-au oferit urmatoarele: salariu intreg pe luna curenta, 2 salarii compensatorii si plata concediului neluat inca. Vorbind cu un cunoscut despre situatia mea, el spunea ca as avea dreptul la 3 salarii compensatorii. Rugamintea mea ar fi daca se poate sa-mi spuneti cam ce drepturi am in cazul de fata (trebuie sa iau 2 sau 3 salarii compensatorii; bonurile de masa pentru luna curenta ar trebui sa le primesc ... ?). Va multumesc si astept raspunsul dumneavoastra.
Cel mai recent răspuns: usedtobeNemesh , utilizator 22:50, 25 Iunie 2009
Societatea unde lucrez eu se cam clatina (daca ma pot exprima asa) si s-a pus problema de concedieri. Am cautat peste tot Codul Muncii, CCMUN si nicaieri nu scrie negru pe alb clar ca la concediere individuala nu se aplica restrictia cu cele 9 luni. In CCMUN am gasit:
ART.82. – (1) Unitatea care isi extinde sau isi reia activitatea intr-o perioada de 9 luni de la luarea masurilor de desfacere a contractului individual de munca pentru motivele ce nu tin de persoana salariatului are obligatia sa incunostiinteze in scris despre aceastaorganizatiile sindicale si sa faca publica masura. (2) Salariatii notificati in acest sens au la dispozitie un termen de maximum 10 zilelucratoare de la data primirii comunicarii, pentru a-si manifesta expres consimtamantul cu privire la locul de munca oferit.

Daca stiti vreo alta lege, un alt articol din care sa rezulte clar faptul ca in cazul concedierilor individuale nu exista restrictia celor 9 luni, va rog sa imi spuneti si mie.

Daca stam totusi sa ne gandim logic, daca nu ar exista aceasta restrictie si in cazul concedierilor individuale , angajatorii ar abuza de aceasta scapare din lege si ar putea concedia dupa bunul plac, mai ales in perioada aceasta, pe oricine ai carui ochi nu ii plac.
Nu exista aceasta interdictie de angajare in cazul concedierilor colective .... totusi, nu se întemeiază pe o cauză reală şi serioasă, ci este fictivă, desfiinţarea postului urmată la scurt timp de angajarea altei persoane pe acelaşi post.
tudorvaleriu a scris:

1. Daca aveti un loc de munca asigurat unde sa va duceti puteti sa faceti si cerere de incetare a CIM sau notificare de demisie, in conditiile in care ei au spus ca va da 3 salarii compensatorii.
2. Daca nu aveti unde va duce atunci asteptati sa va concedieze ei, prin desfiintarea locului de munca si in acest fel beneficiati de un salariu compensare si puteti sa beneficiati si de indemnizatie de somaj.


Ei au spus ca-mi vor da 2 salarii compensatorii; un prieten de-al meu stia ceva de 3 salarii compensatorii.
Cazul meu ar fi punctul 2 adica nu am alt loc munca asigurat.
Din cele enuntate pana acum vad ca intervalul ar fi 1-2 salarii comp. maxim iar pozitia mea, din punctul asta de vedere, ar fi destul de favorabila. Singurul lucru pe care va trebui sa-l discut cu tipul de la HR este problema somajului. Multumesc tuturor celor care au participat, pana in momentul de fata, la clarificarea situatiei . Astept si alte pareri, sfaturi.
nikol.ilea:
1. Din CCMUNN:
Incepand cu art.79 si pana la art.82 inclusiv se vorbeste de concedierea colectiva, daca le citim pe toate pe rand, unul dupa altul si nu pe sarite (parerea mea!).
2. Despre ce poate face angajatorul... este alta discutie. Toti se vaita ca acest Cod al muncii este numai in favoarea salariatilor. Dar eu nu primesc salariu de un an de zile, am si hotarare judecatoreasca dar angajatorul nu are de unde sa plateasca, ce fac? Nu are avere pe numele lui si nu poate fi executat.
Ultima modificare: Joi, 25 Iunie 2009
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
@Tudor Valeriu: Le-am citit pe toate domnule Valeriu si nu am gasit nimic explicit. Am intrebat mai multe persoane si toti au spus ca in cazul concedierii individuale se aplica restrictia celor 9 luni. Si eu stiam ca nu se aplica, dar cum legea este interpretabila.......

CCMUN prevede minim un salariu compensatoriu in cazul concedierii, trebuie sa ajungeti la o intelegere cu angajatorul.

Alte discuții în legătură

Dilema!ajutor! daniela20 daniela20 In cazul in care am dat preavizul de somaj si am desfintat postul si s-a terminat preavizul dar totusi am nevoie de acel post cum procedez?Daca o sa chem ... (vezi toată discuția)
Salariu compensatoriu ContSters113138 ContSters113138 am primit decizia de desfacere a Contractului de Munca in urma desfiintarii postului; este vorba despre o concediere colectiva; ce sanse sunt sa putem ... (vezi toată discuția)
Desfiintare post in concediul de maternitate andreialexandru andreialexandru Buna ziua, Va rog sa imi spuneti daca este posibil ca in perioada in care sotia se aflain concediu de maternitate postul sau sa fie desfiintat? Daca da, va ... (vezi toată discuția)