avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 527 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Nerezident dar posesor de carte de identitate
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Nerezident dar posesor de carte de identitate

Buna Ziua,

Am primit o hartie de la ANAF precum ca trebuie sa platesc o anumita suma contributie la fondul de sanatate. Aceasta suma fiind calculata doar pe baza unor actiuni care le-as detine la Fondul Proprietatea.
Data emiterii hartiei ANAF este Decembrie 2014 dar a fost primita pe 24 Aprilie 2015 (dovada este data de pe plicul postal)

Situatia mea:
1. nu detin si nu am detinut niciodata actiuni la acel fond indicat in scrisoarea ANAF.
2. exceptand niste actiuni la Petrolexportimport Bucuresti (de la care nu am primit niciodata dividende), nu am avut nici o investitie sau alta sursa de venit in Romania in ultimii 18 ani .
3. detin carte de identitate Ro, dar nu sunt rezident in Romania. In Romania locuiesc maxim 30 zile pe an.
4. nu am carnet de sanatate si nu am folosit serviciile medicale din Romania in ultimii 18 ani.

Intrebare: Este corect sa platesc acest CAS si ce anume trebuie sa scriu intr-o posibila contestatie la hartia ANAF ?

Va multumesc mult !
Cel mai recent răspuns: COCO_25 , utilizator 16:16, 1 Mai 2015
Termen depunere contestatie-30 de zile de la data inscrisa pe plic.
Solicitati si o adeverinta de venituri unde ANAF mentioneaza sursa venitului si data depunerii declaratiei informative de catre sursa.
Daca nu detineti acctiuni FP mergeti la sursa care v-ar fi acordat dividendul (probabil pentru 2012) si obtineti o dovada ca nu detineti acctiuni FP ,gestionate de catre ei.
Aceasta o atasati la contestatie sau,

[ link extern ]
Robert, va multumesc mult pentru amabilitate si raspuns detaliat.

Inteleg si e corect sfatul de a merge la acel fond si de a cere o adeverinta cum ca nu am avut actiuni acolo, dar asta mi se pare un "non-sense" iar in plus ar insemna extrem de mult timp pierdut si cine stie...poate va dura mult pana imi vor da acea adeverinta. Cat despre link-ul ce mi l-ati trimis, nu se aplica in cazul meu.
Ma voi stradui sa trimit contestatia in termenul de 30 zile iar intre timp voi scapa si de acele actiuni pe care le am.

Inca o intrebare, daca se poate: in absenta oricarui venit, spre exemplu in anii viitori si asumand ca aceleasi legi vor fi in vigoare, imi vor mai cere sa platesc acest CAS ?
Inca odata multumiri !
Din 2016 Codul fiscal, inclusiv sectiunea care trateaza contributiile obligatorii ,urmeaza a se modifica, nu stim exact care va fi forma finala care va fi adoptata.
Din forma supusa dezbaterii publice reiese ca ar exista o scapare.
Vezi cap.III art.152-209 din proiect cod Fiscal 2016.
[ link extern ] .
Nu am gasit nici o referire la persoanele care nu obtin venituri.
Totusi mare atentie intrucat mai mult ca sigur decizia de plata pe care a-ti primit-o se refera la anul 2012 si pe cale de consecinta urmeaza sa primiti si pt 2013-2015 inclusiv.
Robert, va multumesc si apreciez inca odata raspunsul dvs. detaliat si la obiect !
Numai bine.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anaf solicita impozit cass deși nu exista venituri CristianHT CristianHT Buna ziua, Sunt din jud. Prahova, iar tatal meu a primit o decizie de impunere pe 2012, prin care i se solicita sa plătească 468 de lei. Tatal meu ... (vezi toată discuția)
Modul de anulare unui debit constituit printr-o decizie de ajpis edit1948 edit1948 Buna ziua ! Va rog frumos sa ma ajutati intr-o problema care s-a creat dintr-o greseala, si anume : In anul 2016 la o firma asociatii si-au ridicat ... (vezi toată discuția)
Contributii sociale anaf Carmen0371 Carmen0371 Buna ziua. Am si eu cateva intrebari si va rog sa ma ajutati cu un raspuns la ele. Eu locuiesc din 2001 in strainatate, dar figurez inca cu domiciliul in ... (vezi toată discuția)