avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Servitute Utilitati
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Servitute Utilitati

Buna ziua,

Situatie oarecum particulare.

Pe un teren care s-a dezmembrant utilitatile care deservesc imobilul meu acum trec pe proprietatea vecinului. Mentionez ca utilitatile mereu au avut acelasi traseu.

Vecinul doreste sa schimbe traseul utillitatilor (gaz, electricitate) din cauza inceperii constructieii pe terenul lui.

Pe mine nu ma deranjeaza in nici un fel traseul actual al utilitatilor si nu as vrea sa am cheltuieli neprevazute cu niste lucruri care nu aveam de gand sa le schimb.

Ma intereseaza in acest caz cine ar trebui sa suporte cheltuielile pentru modificarea traseului utilitatilor.

O zi frumoasa !
Cel mai recent răspuns: liamic43 , utilizator 17:40, 7 Mai 2015
Art. 621NCC nu se aplică situațiilor juridice născute anterior Codului cod civil(anul 2011).Noul proprietar este obligat să vă dea drept de trecere în cazul în care trecerea pe vechiul amplasament (pe care l-ați folosit) este cea mai puțin păguboasă pt. proprietar. Se poate cere trecere și pe alte terenuri, dacă este cazul iar dreptul de trecere al utilităților va fi deviat , la cererea proprietarului (sau chiar desființat, dacă trecerea se va face pe o altă proprietate)Încă o dată, dreptul de trecere îl are orice fond înfundat dar acesta se face cu minima păgubire a proprietarului vecin(care ar putea să vă solicite și chirie lunară, având în vedere că dreptul de trecere nu este gratuit(dacă vrea prop. fondului aservit va fi și gratuit).Gândiți-vă cum ar fi să aveți d-voastră obligația de a avea proprietatea d-voastră brăzdată de utilitățile vecinului?
Daca nu ar fi prea mare deranjul as vrea sa va rog sa imi dati o sursa pentru informatiile care le-ati scris.

Multumesc pentru informatii !
art.621 Noul cod civiL.
Legea 71/2011 pentru punerea în aplicare a noului cod civil, cap.- despre bunuri-
Dreptul de trecere-art.617NCC(art. 616-619 Cod civil de la 1864)
art.617-art.618 cod civil.
art.634 cod civil
Nu ma intelegeti gresit nu incerc sa fac pe desteptul doar incerc sa aflu care este varianta corecta.


Am citit in legea 71/2011 Art. 59
Dispozitiile art. 602 – 625 din Codul civil nu se aplica situatiilor juridice nascute anterior intrarii in vigoare a acestuia.

Dar schimbarea asta de proprietate s-a facut recent. Deci teoretic daca bine am inteles ar intra sub incidenta noului cod civil.
javascript:void(0)
Va rog sa ma corectati daca gresesc.
Schimbarea proprietarului fondului pe unde treceați s-a schimbat recent dar trecerea ați realizat-o și înainte de 2011, și aceea este considerată fapta juridică. nDreptul de trecere(servitutea de trecere ) nu se constituie în favoarea persoanelor ci în favoarea imobilelor. Pe scurt , este vorba despre 2 fonduri-fond aservit care trebuie să suporte trecerea și fond dominant, fondul care este înfundat, care nu are acces la drumul public. Și acest lucru, indiferent care sunt proprietarii celor 2 fonduri. nPrin urmare trecerea pe care ați realizat-o până în prezent , d-voastră și autorii d-voastră, a fost realizată prin simpla toleranță a proprietarilor pe terenul pe care treceți iar când această toleranță încetează, și dreptul de trecere. Altfel ar sta lucrurile când această trecere se face potrivit unui titlu, unei convenții sau prin hotărâre jud. Și atunci ea poate fi schimbată , la cererea fondului aservit dar numai cu acordul fondului dominant-art.634Cod civil de la 1864 (sau art. 767

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Servitute de trecere CARMENSANDRU CARMENSANDRU Am cumparat o casa si am prin curtea vecinilor servitute de trecere ( curtea mea este 30 m mai in spate). In fata casei am 1.90 m, pana la granita cu vecinul, ... (vezi toată discuția)
Servitute / posesie adrian_mercan adrian_mercan Buna ziua. Ma confrunt cu o problema legata de servitute....sa ma fac inteles trebuie sa va explic despre ce este vorba ....locuiesc in mediul rural si ... (vezi toată discuția)
Drum servitute Roxana Palvenciuc Roxana Palvenciuc Buna ziua! Detin impreuna cu vecinul meu 50-50% din drumul de acces deservind proprietatile noastre prin act de vanzare-cumparare de la fostii proprietari. ... (vezi toată discuția)