avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 695 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum pot sa impiedic instrainarea casei prin donatie in ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum pot sa impiedic instrainarea casei prin donatie in favoarea bisericii

mama mea are halucinatii fizice si auditive, pe care le descrie in scris in mod amanuntit , are o obsesie ajunsa la extrem catre biserica, vrea sa doneze casa primita mostenire de la parintii ei bisericii. Am un frate diagnosticat cu schizofrenie paranoida, pensionat medical, boala poate a mostenit-o genetic de la mama. Mama are 74 de ani si desi are pensie de cca 20 mil, de 25 de ani nu a facut nici o investitie in casa in care sta, toti banii surplus ii da pe iconite, carti religioase, donatii la biserica, are altar in dormitor cu cca 30-40 iconite de la mai multe manastiri. Cum pot face sa impiedic dpdv legal instrainarea casei, sub forma de donatie catre biserica ? Tata si fratele au stat in casa respectiva cca 20 ani, in conditii total insalubre, ea a stat singura in ap. in Buc.Acum dupa deces tata, vrea sa scape de fiul ei internandul intr-un locas al bisericii si sa doneze casa gratuit, astfel sa ramana singura in altar , cu pensie mare si rupta de realitate, fara radio si TV (unelte ale diavolului cum spune biserica) Ce va urma se poate intui, se va ramoli mai mult si poate va face testament in favoarea bisericii si ptr. ap. Buc. iar fratele va ramane pe drumuri, sau va fi sechestrat in cine stie ce loc (persoana disparuta) ptr. pensia lui de cca 10 mil.
Ce pot sa fac ????
Cel mai recent răspuns: mikaelaa , utilizator 01:35, 5 Noiembrie 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
formulati o cerere catre instanta pentru punere sub interdictie si alegeti un curator care sa se ocupe de bunurile ei, astfel ca nu va mai putea dispune de ele.Se va face o expertiza psihiatrica pentru diagnostic. Motivul nu trebuie sa fie acela ca va temeti de instrainarea bunurilor, ci ca va temeti de sanatatea ei. Astfel o veti putea interna intr-un spital de specialitate.
Mama are dreptul să facă ce dorește cu proprietatea ei și cu pensia dânsei. Fiecare își cheltuiește banii așa cum dorește și pe ce dorește. iar credința ei iar este liberă și nu-i poate impune cineva să creadă sau nu.
După cum ați spus , mama nu-și lasă fiul bolnav pe străzi ci dorește să-l interneze într-un loc, considerând că nu are puterea să-l îngrijească dânsa(fiind și ea în vârstă). Donația se face doar gratuit, si se face existând condiția capacității donatorului de a dispune de bunurile sale. Prin urmare, d-voastră va trebui să dovediți că MAMA nu are capacitate de exercițiu sau are capacitate restrânsă. Făcând o donație în favoarea cuiva(în cazul de față a bisericii) mama se asigură că fiul va fi îngrijit (cu cei 10mil.pensie nu poate fi internat într-un azil, pt.care trebuie cel puțin 20mil.pe lună).
În rest, dacă d-voastră considerați că MAMA nu mai are capacitate ,(deși vrea să-i asigure fiului bolnav un acoperiș și o îngrijire) apelați la autoritatea tutelară care va întreprinde demersurile necesare. Despre ce va urma, nu știm, cu toții, la bătrânețe, din păcate ne vom ramoli, ca să folosesc expresia d-voastră, că așa este viață dar acest lucru nu înseamnă că urmașii noștrii, copiii, să ne considere schizofrenici doar pt.că dorim să găsim o alinare în credință(nu în băutură,droguri, etc).
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, deschideti un proces de punere sub interdictie.
E posibil sa aveti si nevoie de avocat daca va grabiti deoarece trebuie facute diferite demersuri.

Aveti unde sa locuiti daca vinde casa?
Să nu se uite și reversul- exercitarea cu rea credință a unui demers procedural în sensul de a formula cu rea credință o cerere de punere sub interdicție a unei persoane , prin care se urmărește nu ocrotirea acesteia ci tocmai împiedicarea persoanei de a-și exercita liber drepturile , această exercitare constituie faptă ilicită . Căci, din ceeace declară forumista , mama trebuie pusă sub interdicție pt. că dorește să facă donație pt. a asigura fiului bolnav un acoperiș, pt.că se roagă(deci toți care se roagă ar trebui puși sub interdicție)pt.că , probabil se va ramoli(toți ne vom ramoli dacă mai apucăm, si va trebui să fim puși sub interdicție). Desigur , autoritatea tutelară și în consecință ,instanța va hotărâ dar am arătat și reversul situației, căci forumista nu a arătat că mama a fost diagnosticată cu alienație mintală, debilitate mintală , alcoolică sau alte asemenea stări. și este îngrijorată de starea mamei ci de donația și pe viitor un eventual testament din care va fi exclusă.Reversul ar însemna răspunderea civilă delictuală pentru fapta proprie ,, cererea de punere sub interdicție fiind făcută cu rea credință.
Nu este morală ceeace am scris dar sunt aspecte ale situației. de față

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va postez mai jos un model de cerere de punere sub interdictie, Daca sunteti sigur de ceea ce faceti, il completati si-l postati la judecatoria din raza careia domiciliaza persoana ce trebuie pusa in interdicite, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire, in trei exemplare, si cu documente ce atesteaza starea de sanatate periclitanta a celui ce trebue pus sub interzicere :

Catre Judecatoria __________



DOMNULE PRESEDINTE,


Subsemnatul ............., domiciliat in ..........., formulez prezenta cerere de:

PUNERE SUB INTERDICTIE


a paratei ..............., domiciliata in .................., pentru urmatoarele.

Motive

In fapt, parata este mama mea si in urma unor afectiuni grave (dementa senila Alzheimer,etc), nu mai are discernamantul necesar pentru a se ingriji de interesele sale.
In dovedirea acestei sustineri depun actele medicale eliberate de__________.
In temeiul art.167 din noul Cod Civil rog instanta sa dispuna numirea "mea " ca si curator special pana la solutionarea cererii de punere sub interdictie a paratei.
In drept, imi intemeiez cererea pe dispozitiile art. 164-171 din noul Cod Civil.
Va rog sa dispuneti efectuarea cercetarilor pe care le veti socoti necesare si efectuarea unei expertize psihiatrice, care sa aprecieze capacitatea paratei, precum si audierea urmatorilor martori:
1. ............domiciliat in___________
2. ............ domiciliat in_________
Depun prezenta cerere in trei exemplare si anexez actele medicale doveditoare ale starii de sanatate a paratei.

Data depunerii Semnatura,


DOMNULUI PRESEDINTE AL JUDECATORIEI ______________
Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Mai 2015
Frank21, utilizator

Alte discuții în legătură

Interdictie persoana bolnava psihic mikaelaa mikaelaa Cum se poate rezolva un dosar de punere sub interdictie a unei persoane bolnave psihic care refuza sa se prezinte la INML( fiind sfatuita de vecinul care ... (vezi toată discuția)
Cum pot să finalizez un dosar de punere sub interdicție, în condițiile în care persoana, în vârstă de 80 de ani și cu probleme psihice, refuză să meargă la inml pentru expertiza psihiatrică? mikaelaa mikaelaa Cum pot sa finalizez dosar de punere sub interdictie, in conditiile in care persoana in varsta de 80 de ani cu probleme psihice refuza sa mearga la INML pentru ... (vezi toată discuția)
Mostenire mikaelaa mikaelaa Cum pot sa deschid mostenirea dupa tata, decedat acum 5 ani, daca mama refuza si are probleme psihice, dar nu a fost la dr.psihiatru ptr. ca nu constientizeaza ... (vezi toată discuția)