avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 629 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Lămuriri legate de o decizie a Curţii ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Lămuriri legate de o decizie a Curţii Constituţionale

Vă rog să mă ajutaţi cu o clarificare în următoarea problemă. Administratorul firmei la care lucrez nu a plătit de ani de zile contribuţiile sociale şi de sănătate reţinute la sursă din salariul angajaţilor. Până acum, acest fapt constituia infracţiune şi se pedepsea, conform legii, cu închisoare de la 1 la 6 ani. Curtea Constituţională a decis acum că această prevedere nu este constituţională. Dat fiind faptul că intenţionam să depun plângere penală la Parchet împotriva administratorului pentru faptul că mi-a reţinut banii din salariu şi nu i-a virat de ani de zile la bugete, aş vrea să ştiu ce posibilităţi legale mai am, căci presupun că, în noile condiţii stabilite de CCR, acest aspect nu mai poate face obiectul unei plângeri penale. Mulţumesc mult
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 11:22, 11 Mai 2015
Ar fi util sa indicati decizia CCR.
Este şi un articol publicat pe site-ul avocatnet.ro:

"Plenul Curtii Constitutionale a admis cu majoritate de voturi exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 6 din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale si a constatat ca acestea sunt neconstitutionale, se mentioneaza intr-un comunicat al CCR, publicat pe site-ul institutiei.

Mai exact, articolul respectiv prevede ca reprezinta infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la un an la 6 ani retinerea si nevarsarea, cu intentie, in cel mult 30 de zile de la scadenta, a sumelor reprezentand impozite sau contributii cu retinere la sursa.

Curtea a constatat ca legea nu defineste notiunea de "impozite sau contributii cu retinere la sursa", astfel ca norma care incrimineaza infractiunea de evaziune fiscala prevazuta de art. 6 din Legea nr. 241/2005 nu intruneste conditiile de claritate, previzibilitate si accesibilitate, incalcand prevederile constitutionale cuprinse in art.1 alin.(5) care consacra principiul legalitatii.

Decizia este definitiva si general obligatorie, iar aceasta va fi comunicata Parlamentului, Guvernului si instantei care a sesizat CCR."
Daca textul e neconstitutional nu se mai aplica.
Nu se poate aplica o pedeapsa penala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decizie ccr in materie penala lucianbucur lucianbucur Decizia Curtii: Într-o altă decizie, CCR a hotărât cu majoritate de voturi că un articol al legii pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale ... (vezi toată discuția)
Ordonanta clasare ghiumusa ghiumusa la 31 oct 2012 s- a inceput urmarirea penala pentru o anumita suma persoana a primit aceasta ordonanata in care se spune ca fapta este dezincriminata ,cu ... (vezi toată discuția)
Decizie ccr art.6-legea 241/2005 robert1958 robert1958 https://www.ccr.ro/noutati/COMUNICAT-DE-PRES-165 07.05.2015 În urma deliberărilor, Curtea Constituțională a decis: 2. Cu majoritate de voturi, a admis ... (vezi toată discuția)