avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 735 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Întrebare şomaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Întrebare şomaj

Bună seara, am o întrebare legată de acordarea şomajului. În această vară termin liceul şi doresc să urmez o facultate, pot beneficia de şomaj până la începerea cursurilor? Adică pe timpul vacanţei.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:45, 13 Mai 2015
Puteti beneficia de somaj pe durata vacantei.

Absolvenţii pentru a beneficia de prevederile Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurăilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare, trebuie să se înregistreze la agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă din raza de domiciliu sau reşedinţă. Absolvenţii pot solicita acordarea indemnizaţiei de şomaj, dacă într-o perioadă de 60 de zile de la absolvire, nu au reuşit să se încadreze în muncă şi:
-nu urmează o formă de învăţământ la data solicitării dreptului;
-nu realizează venituri sau realizează din activităţi autorizate potrivit legii venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, respective500 lei.

Se consideră că nu au reuşit sau nu au putut să se încadreze în muncă dacă fac dovada că, în perioada de 60 de zile de la data absolvirii, s-au înregistrat la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene sau a municipiului Bucureşti ori la alţi furnizori de servicii specializate pentru stimularea ocupãrii forţei de muncã, acreditaţi în condiţiile legii sau care nu se supun potrivit legii condiţiei de acreditare, în vederea medierii pentru încadrare în muncă.

Prin absolvent al unei instituţii de învăţământ se întelege persoana care a obţinut o diplomă sau un certificat de studii, în condiţiile legii, în una dintre instituţiile de învăţământ gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat în condiţiile legii.

Indemnizaţia de şomaj acordată acestei categorii de persoane se plăteşte pentru o perioadă de 6 luni şi este în valoare de 250 lei, reprezentând 50% din valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare. Indemnizaţia poate fi solicitată în cel mult 12 luni de la data absolvirii şi se acordă o singură data, pentru fiecare formă de învăţământ absolvită.
Sursa : [ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj persoane ce termina liceu la seral sau far frecventa alina_25 alina_25 Persoanele ce termina liceu la seral sau fara frecventa primesc indemnizatie de somaj ? Va multumesc! (vezi toată discuția)
Indemnizatia de somaj absolvent de liceu melinaR melinaR buna am o intrebare fica mea a absolvit liceul dar nu a depus actele de somaj am inteles ca le mai poate depune pana pe 1 sep 2015 tot am cautat un loc de ... (vezi toată discuția)
Ajutor somaj absolventi tuilleries tuilleries Buna ziua! Fiul meu a intrerupt cursurile in clasa a XII-a. Le-a reluat anul trecut la seral si acum va sustine examenul de bacalaureat. As dori sa stiu ... (vezi toată discuția)