avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1289 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Fond de rulment
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Fond de rulment

Locuiesc in Constanta intr-un apartament de 40 mp,cu doua camere.Administratorul asociatiei a stabilit suma de 230 Ron pentru un ap. cu 2 camere iar pentru un ap. cu 3 camere 300.As dori sa stiu cum se stabileste aceasta suma, a fondului de rulmen; la numar de persoane din ap sau la numarul de mp al apartamentului?exista o lege cu indici de calcul al acestui fond de rulment?Pana in prezent am achiat suma de 180 Ron, mai mult nu vreau sa dau, e o aberatie ceea ce ni se cere.
Cu multumiri
Niculina
Cel mai recent răspuns: ContSters83900 , utilizator 23:47, 30 Noiembrie 2009
raspunsul anterior este partial adevarat. fondul de rulment este stabilit pe apartament, in conformitate cu suprafata acestuia si numarul de persoane care au locuit/locuiesc in el, nu pentru proprietar (unul sau mai multi, in fuctie de situatia juridica a imobilului, care pot sau nu sa locuiasca acolo). pentru ca acest fond de rulment se dimensioneaza in functie de cheltuielile aferente imobilului cu pricina (pe nr de persoana, pe cota indiviza, etc)
pe de alta parte :
(4) Fondul de rulment incasat se poate restitui in situatiile de schimbare a domiciliului sau a dreptului de proprietate, daca prin actele de transmitere a dreptului de proprietate sau a folosintei locuintei nu se stipuleaza altfel, precum si in situatiile in care cheltuielile lunare scad conform deciziei comitetului executiv, la cererea proprietarului
deci, daca in contractul de vinzare/cumparare s-a stipulat altceva, fondul trebuie sa urmeze acea conditie.
buna ziua eu tot nu am inteles fondul de rulment se plateste in fiecare an sau dupa ce s-a constituit acest fond nu trebuie sa mai platesc nimic atata timp cat sunt proprietarul apartamentului(exemplu 20 ani de acum incolo) sau trebuie sa achit doar rata de inflatie de 10% pt ca la mine presedintele imi cere in fiecare an pt fondul de rulment 50 lei(fiind o garsoniera de14 mp)
Ultima modificare: Joi, 6 August 2009
vasile nicolae, utilizator
Fondul de rulment se actualizeaza anual sau la mai multi ani odata sau prin alta metoda....important de stiut este ca acesta trebuie sa fie atat de mare incat sa se poata plati din el intretinerea pe o luna de iarna. Asta in cazul in care sunteti bun platnic.
Daca sunteti restantier de meserie sau din nevoie, atunci fondul de rulment poate exceda acea suma despre care v-am spus, tocmai pentru ca sa aiba din ce sa va plateasca restantele.
vasile nicolae a scris:

buna ziua eu tot nu am inteles fondul de rulment se plateste in fiecare an sau dupa ce s-a constituit acest fond nu trebuie sa mai platesc nimic atata timp cat sunt proprietarul apartamentului(exemplu 20 ani de acum incolo) sau trebuie sa achit doar rata de inflatie de 10% pt ca la mine presedintele imi cere in fiecare an pt fondul de rulment 50 lei(fiind o garsoniera de14 mp)

extras din HG 1588/2007:
Art. 24. - (1) In scopul asigurarii fondurilor necesare pentru plati curente, asociatia de proprietari stabileste cuantumul si cota de participare a proprietarilor la constituirea fondului de rulment. De regula, fondul de rulment se dimensioneaza astfel incat sa poata acoperi cheltuielile curente ale condominiului la nivelul unei luni calendaristice. Stabilirea cuantumului se face prin echivalare cu suma care a fost necesara pentru acoperirea cheltuielilor lunare inregistrate de asociatia de proprietari in anul expirat, la nivelul lunii cu cheltuielile cele mai mari, majorate cu rata inflatiei, iar in cazurile asociatiilor de proprietari nou-infiintate, prin constatarea si insusirea experientei in domeniu a unor asociatii de proprietari echivalente ca marime. (2) Fondul de rulment se constituie prin plata anticipata a cotei ce revine fiecarui proprietar, potrivit hotararii adunarii generale a asociatiei de proprietari, iar reintregirea fondului de rulment se face lunar, prin plata sumelor afisate pe lista de plata. Pentru incasarea fondului de rulment, casierul asociatiei de proprietari elibereaza chitanta personalizata separata.
(3) In situatiile in care, prin contractul de inchiriere incheiat cu proprietarul, chiriasul se obliga sa participe la plata cheltuielilor curente ale condominiului in care locuieste, acesta va participa si la formarea fondului de rulment.
(4) Fondul de rulment incasat se poate restitui in situatiile de schimbare a domiciliului sau a dreptului de proprietate, daca prin actele de transmitere a dreptului de proprietate sau a folosintei locuintei nu se stipuleaza altfel, precum si in situatiile in care cheltuielile lunare scad conform deciziei comitetului executiv, la cererea proprietarului.
Am o intrebare intrebatoare:
Eu am dobandit un apartament in urma unei succesiuni (mosteniri), parintii mei fiind decedati. Apartamentul cu pricina l-am inchiriat.Totodata, din 2002 locuiesc la alta adresa ce figureaza ca domiciliu in cartea de identitate. Pot solicita returnarea fondului de rulment de la vechea adresa de domiciliu, respectiv apartamentul parintilor mei?

Alte discuții în legătură

Fondul de rulment ceaidemusetel ceaidemusetel Fondul de rulment trebuie platit anual chiar daca sunt cu plata taxelor la zi? (vezi toată discuția)
Fond de rulment user43 user43 In asociatia de proprietari ,din care fac parte , fondul de rulment apare trecut in cheltuielile de intretinere curenta, generand astfel penalitati ptr ... (vezi toată discuția)
Plati datorii furnizori DanAlyna DanAlyna Buna ziua, In cadrul Adunarii Generale s-au luat urmatoarele decizii: - bugetul de cheltuieli pentru: presedinte: 100 lei/luna; lucrari ce nu necesita ... (vezi toată discuția)