avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 807 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Interviu pentru acordarea calitatii de expert tehnic ...
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Interviu pentru acordarea calitatii de expert tehnic judiciar

In luna iunie anul curent se va organiza o sesiune de interviuri pentru atribuirea calitatii de expert tehnic judiciar.
In comunicatul Ministerului Justitiei nu se precizeaza specializarile pentru care se organizeaza interviuri.
Pentru a participa la interviu trebuie sa ai gradul stiintific de doctor in stiinte.Cele de doctor docent, profesor universitar sau academician prezinta un avantaj.
Cei interesati trebuie sa ia legatura cu Biroul De Expertize Judiciare din cadrul Tribunalului din judetul de domiciliu.pentru informatii, inclusiv cele privind continutul dosarului de inscriere.
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 15:45, 29 Mai 2015
legalmgm a scris:


Este vorba deci numai de un "interviu" (pentru persoanele cu gradele academice specificate) si nu de un "examen" pt. restul specialistilor.
De ce o fi ales MJ acest mod de acordare a calitatii de EJ ?




Parerea mea personala este ca s-a ales metoda interviului din motive financiare. Cota de 10% din onorariile expertilor tehnici intra in bugetul statului, nu ramane la dispozitia Ministerului Justitiei, asa cum prevede Ordonanta nr. 2/2000, pentru cheltuielile Biroului Central de Expertiza Judiciara printre care se numara si organizarea examenelor pentru atribuirea calitatii de expert tehnic judiciar. Neavand bani a ales solutia interviului pentru ca candidati sunt mai putini si nu se mai da lucrarea scrisa care solicita un volum mare de munca pentru corectare. Prin urmare, organizarea unui examen este nevoie de un efort financiar mult mai mare. De altfel, efortul financiar pentru organizarea interviului este zero intrucat la inscriere candidatul trebuie sa plateasca o taxa de 300 lei.
Dupa parerea mea este vorba de o discriminare. In Ordonanta este stipulat clar ca orice persoana care are terminate studii superioare in specialitatea la care candideaza are dreptul sa se inscrie la examenul pentru atribuirea calitatii de expert tehnic judiciar. Este drept ca persoanele care au titlul de doctor in stiinte si superioare acestuia sunt scutite de lucrarea scrisa din domeniul specialitatii.
Din victorie in victorie pana la infrangerea finala.
Cu stima,
ing. Ioan Ciobanu
Domnule expert,
Sunt intru totul deacord cu Dumneavoastra.
Este clar discriminare.
Din 2005 consult saptamanal site-ul Ministerului de Justitie pentru a vedea cand se vor decide sa organizeze examen pentru atribuirea calitatii de exepert tehnic judiciar, si pana la aceasta data este in zadar.
Ce pot face in acesta situatie?
Indeplinesc cerintele Ordonantei 2 / 2000 (mai putin cele legate de persoanele cu gradele academice specificate) si asi dori sa sustin examenul pentru atribuirea calitatii de expert tehnic judiciar. Doar ca acest examen nu a mai fost organizat de foare mult timp, cared ca inainte de anul 2000, si la cum se desfasoara activitate, nu cred ca vor organiza prea curand.
Daca obtin, sa spunem calitatea de expert tehnic extrajudiciar in conditiile aceleeasi ordonante, pot solicita aprobarea Ministerului sa ma primeasca la o sesiune vitoare de interviuri (cu toate ca porbabil aceasta se va adresea tot persoanelor cu gradele academice specificate), cu scutire sau nu de examen asa cum este prevazut la :
"ART. 12
(1) La cerere, poate dobândi calitatea de expert tehnic judiciar într-o anumită specialitate:
a) persoana care a dobândit calitatea de expert extrajudiciar în acea specialitate"
OG nr.2/ 2000 cu modificarile si completarile ulterioare (forma in vigoare) mentioneaza:
-art.25
(1) Birourile locale pentru expertize judiciare tehnice şi contabile vor reţine o cotă de 10% din onorariul stabilit pentru expertiza tehnică judiciară, pe care o vor vira lunar în contul Ministerului Justiţiei - Biroul central pentru expertize tehnice judiciare.
(2) Sumele reţinute potrivit alin. (1) se constituie şi se utilizează, prin derogare de la alte dispoziţii legale, la dispoziţia Ministerului Justiţiei, ca fond special pentru:
a) cheltuieli privind organizarea, funcţionarea, coordonarea, îndrumarea şi controlul activităţii de expertiză tehnică judiciară;
b) organizarea examenului de expert tehnic judiciar şi testarea specialiştilor;
c) organizarea şi desfăşurarea activităţii de perfecţionare a pregătirii de specialitate a experţilor tehnici judiciari şi a specialiştilor prin cursuri, consfătuiri şi simpozioane;
d) dotări cu mijloace de transport, echipament de tehnică de calcul şi programe, mobilier de birou, aparate de telecomunicaţii fixe şi mobile, birotică şi alte dotări necesare pentru desfăşurarea activităţii, precum şi pentru întreţinere, reparaţii şi plata eventualelor abonamente.
Se observa ca legislatia actuala prevede ca cei 10 % din onorariu sa fie lasat la dispozitia MJ. Dupa parerea mea, BCETJ (probabil cu personal putin) nerestructurat in conditiile noilor coduri, nu reuseste sa organizeze examene pentru experti tehnici judiciari sau inca buchiseste la o noua lege a expertizei tehnice judiciare. Ultima incercare fiind in urma cu 2 ani cand proiectul a picat in urma publicarii pe site-ul MJ pentru observatii, in urma comentariilor multiple. Fara o legislatie moderna in domeniul expertizei tehnice judiciare, fiecare proces/ fiecare dosar va dura in continuare mult timp.
Daca se obtine calitatea de expert tehnic extrajudiciar intr-o specializare se poate cere obtinerea calitatii de expert tehnic judiciar in aceeasi specializare, dar tot in urma organizarii unui concurs/ examen de catre MJ.
Pentru a se organiza examen, anterior trebuie organizate cursuri care costa mult mai mult decat cei 300 lei perceputi la un interviu/ persoana.
Este mult mai simplu sa organizezi interviu decat cursuri + examen, pe specializari.
Poate va veni si vremea cand (?! greu de precizat) factorii de decizie din MJ isi vor da seama ca activitatea de expertiza tehnica judiciara se desfasoara cu oameni si ca este nevoie ca la fiecare tribunal sa existe un minim de 2-3 experti pentru fiecare specializare daca se doreste ca termenele fixate de instante pentru depunere rapoarte de expertiza sa poata fi respectate.
Buna ziua, Domnule GigiPopa,
De ce spuneti ca:
"Pentru a se organiza examen, anterior trebuie organizate cursuri care costa mult mai mult decat cei 300 lei perceputi la un interviu/ persoana."
Eu nu am gasit nicunde in Ordonanta 2/2000 aceasta cerinta, de a se organiza cursuri...
Este procedura aplicata in Europa, catre care tindem.
In 2010 a avut loc o intalnire la Brasov intre specialisti, experti si functionari in cadrul Birourilor de expertiza din MJ si din judete cu reprezentanti ai asociatiei profesionale a expertilor judiciari din Austria, in urma careia s-a emis de catre MJ un Ghid informativ (este pe site-ul MJ) care prezinta activitatea de expertiza judiciara din Austria si care se voia a fi un exemplu pentru Romania.
Nu cunosc motivele pentru care respectivul document nu a fost finalizat printr-o lege moderna a expertizei judiciare. Incercarea de care aminteam in mesajul meu anterior, poate fi denumita carpeala a OG nr.2/ 2000, in niciun caz o lege moderna.
Gasiti pe forum, la aceasta sectiune discutii legate de Procedura de efectuare expertiza tehnica judiciara, dar si legat de respectiva incercare de legiferare.
www.avocatnet.ro/content/for...
respectiv
www.avocatnet.ro/content/for...
Ghidul informativ il puteti descarca de aici: [ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot sa solicit ca eu sa fiu expert consilier?? aidu aidu Trebuie ca neaparat expertii consilieri sa fie autorizati... sau pot fi orice personalitati din domeniu?? art 330 alin (5) C.pr.civ. La efectuarea ... (vezi toată discuția)
Expert tehnic judiciar evaluator altobello altobello Buna ziua. Ma intereseaza sa devin expert tehnic judiciar in specialitatea Evaluare proprietatii imobiliare si/sau Evaluarea bunurilor mobile, insa din cate ... (vezi toată discuția)
Atributiile biroului central pentru expertize tehnice judiciare S.C. ORIEDA CONT EXPERT S.R.L. S.C. ORIEDA CONT EXPERT S.R.L. Printre atributiile acestui Birou se numara si aceea de a actualiza anual lista expertilor tehnici judiciari. Stie cineva daca exista si un termen limita? Sau ... (vezi toată discuția)