Bună seara.
În urmă cu două săptămâni am contactat un agent imobiliar rugându-l să-mi găsească spre închiriere un apartament. Agentul a venit cu o propunere şi anume, că are o cunoştinţă care deţine un apartament. Agentul mi-a propus să închiriem împreună apartamentul respectiv, împărţind chiria şi întreţinerea. Plângându-se că momentan "nu are bani" pentru plata avansului şi al chiriei pe prima lună, am achitat eu suma de 500 euro, urmând ca posterior să mi se restituie partea de bani împrumutată, respectiv 250 euro. Am făcut chitanţă de mână în care se specifica faptul că eu am plătit suma de 500 euro, respectiv avans+chiria prima lună. Posterior, cum proprietarul nu avea de gând să declare chiria lunară, "contractul de închiriere" s-a convertit într-un contract de comodat, prin care eu pot locui în acest apartament timp de 3 ani, obligându-mă doar la plata întreţinerii. Menţionez că agentul imobiliar, prieten şi partener de afaceri cu proprietarul, nu apare în niciun document.
Agentul imobiliar a început să-şi aducă din lucruri în acest apartament, deşi înţelegerea era că se va muta, ţinând cont de faptul că eu am achitat chiria întreagă pe această lună, în iulie.
La întrebările mele în legătură cu cei 500 euro achitaţi integral de mine, mi-a răspuns că din avans se scade comisionul agenţiei imobiliare pe care o prezintă, iar că din chiria pe luna aceasta, ne vom socoti noi.
Întrebările mele sunt:
1. Are voie acest agent imobiliar să-mi mai ia şi mie şi proprietarului comision (desigur, fără factură fiscală) la închirierea acestui apartament, ţinând cont de faptul că îmi este coleg de apartament?
2. La ce fapte penale se încadrează agentul, respectiv şi proprietarul în acest caz?
3. Ce cale ar fi recomandată de urmat ţinând cont de faptul că agentul nu renunţă la idea că are dreptul la comision chiar dacă a închiriat şi el împreună cu mine?
Eu, văzând că este posibil să nu ajung nicăieri cu ei pe cale amiabilă, am înregistrat şi agentul, şi proprietarul, recunoscând tot.
Am început deja să-mi caut chirie în altă parte, dar nu doresc să pierd banii care mi se mai cuvin, şi de aceea doresc să ştiu care sunt paşii legali de urmat.
Mulţumesc!
Avand in vedere ca aveti incheiat un contract de comodat pe 3 ani (presupun ca in forma scrisa), nu datorati niciun fel de comision agentiei sau agentului. Cu ei (el) ati convenit inchirierea unui apartament. Daca agentul insista luati legatura cu agentia sau faceti o plangere la politie pentru hartuire.
Atata timp cat doar dvs. sunteti trecut in contractul de comodat el nu are ce cauta in acel apartament decat cu acordul dvs. Propietarul risca o amenda (nu foarte mare) pentru nedeclararea unui contract de inchiriere (respectiv a unor venituri), dar, daca "face figuri" puteti foarte frumos sa nu-i mai platiti niciun fel de chirie; va platiti utilitatile si in rest trebuie sa se descurce el. Sa va dea afara nu poate deoarece exista niste clauze de reziliere pe care trebuie sa le indeplineasca iar dvs. nu faceti altceva decat sa respectati un contract incheiat de comun acord. Nu era obligatia dvs. sa incheiati un contract de inchiriere!
-spuneti ca acest coleg de camera (apartament)este agent imobiliar,are firma,este angajat ca agent imobiliar undeva?
-mergeti la agentia imobiliara si interesati-va despe domnia Sa , cum trebuia si cum se procedeaza in astfel de cazuri
-in caz ca va documentati mai bine, cu ajutorul unei persoane abilitate intocmiti o speta in acest sens si-l actionati in judecata pentru tot ceea ce v-a facut-aceasta numai in caz ca nu gasiti intelegerea cuvenita la Agenti imobiliara
-eu personal va consider dupa spusele dvs ,pacalit , lucrat cu premeditare , sper sa fiti primul si singurul care o pateste.
-va rezolvati problema dar cu multa truda si timp pierdut
Succes,
a.s
Eu nu vad unde e inselatoria. Nu cunosc relatia dintre cei doi, initial erau cunostinte, apoi vad ca au colaborat profesional, s-a platit comision de proprietar, asa incat nu vad conlucrarea dintre cei doi.
Nu vad nici necesitatea mutarii, depinde de dv.
Cat despre comision, daca doua persoane inchiriaza impreuna, fiecare plateste parte din comision. Nu stiu de ce informatii s-a folosit agentul pentru a identifica imobilul cu pricina, insa, in mod normal, el datoreaza jumatate din comisionul catre agentie si dv. jumatate din comisionul agentiei si agentului, cam asa.
Contractul de intermediere nu are conditii speciale de valabilitate, el se incheie prin simplul acord de vointa a partilor, forma scrisa fiind necesara doar pentru proba. Care forma scrisa pe un suport cam exista, in inregistrarea userului, dintre cate inteleg. Nu prea poate userul sa dovedeasca nimic din chestiuni fara sa dovedeasca implicit si existenta contractului.
Sigur, se pune problema legalitatii inregistrarii.
Nu inteleg de ce ati permis aducerea chestiunilor personale ale agentului inainte de data stabilita pentru mutare (pare ca s-a deviat de la intelegerea initiala prin chestiunea aceasta de fapt), cum ati negociat partea de chirie pentru luna iunie, daca exista un PV pentru lucrurile aduse, daca are cheie etc.