avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... reprezentanti salariati
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

reprezentanti salariati

Buna ziua !
In situatia in care o societate are patru angajati - in total - trebuie sa existe si reprezentanti ai salariatilor ? Regulamentul Intern este semnat de Angajator, pe de o parte - si de cealalta parte?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:39, 28 Iunie 2015
1. Regulamentul intern nu este un contract intre angajator si salariati ca sa fie semnat de ambele parti.

2. - Regulamentul intern este intocmit de angalator (cu consultarea salariatilor) si este semnat numai de angajator.
- Fiind vorba de o consultare nu este obligatoriu ca angajatorul sa ia in considerare parerea salarialtilor.

3. Daca salariatii considera ca Regulamentul intern contine prevederi ilegale se pot adresa justitiei.
Spre deosebire de reglementarea anterioară, când regulamentul intern trebuia întocmit împreună cu sindicatele, fiind practic un act comun angajatorului şi sindicatului, în prezent, în conformitate cu dispoziţiile art. 257 din Codul muncii, regulamentul intern este un act juridic al angajatorului, care are numai obligaţia de a se consulta cu sindicatul sau reprezentanţii salariaţilor. (Ion Traian Ştefănescu, Tratat de dreptul muncii, vol. I, Editura Lumina Lex, Bucureşti, 2003, p. 66)


Art. 245 C.mun.
(1) Orice salariat interesat poate sesiza angajatorul cu privire la dispoziţiile regulamentului intern, în măsura în care face dovada încălcării unui drept al său.

(2) Controlul legalităţii dispoziţiilor cuprinse în regulamentul intern este de competenţa instanţelor judecătoreşti, care pot fi sesizate în termen de 30 de zile de la data comunicării de către angajator a modului de soluţionare a sesizării formulate potrivit alin. (1).

Dispoziţiile art. 245 alin. (1) din Codul muncii instituie o procedură preliminară celei judecătoreşti pentru contestarea dispoziţiilor regulamentului intern, salariatul fiind ţinut să se adreseze mai întâi angajatorului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Regulamentul intern valexandra valexandra Am o nelamurire referitoare la regulamentul intern. V a rog sa-mi spuneti de unde pot lua un model pentru regulamentul intern. Tin sa mentionez ca eu am un ... (vezi toată discuția)
Probleme regulament intern maria_88 maria_88 Buna Regulamentul intern se poate contesta in vreun fel daca se observa ca ar contine abuzuri sau inconsecvente / contradictii? Tocmai s-a schimbat in ... (vezi toată discuția)
Reprezentant salariati nicoletaart nicoletaart Societatea are 15 angajati, este nevoie obligatoriu de un reprezentant al salariatilor? Dorim modifiarea RI pe care il va semna doar directorul general si il ... (vezi toată discuția)