avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 443 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA leasing
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA leasing

se mai deduce tva-ul din leasing-uri ?
Cel mai recent răspuns: Cornelia Tulpan , Contabil 12:52, 29 Iulie 2009
Pai sa va citez din circulara, mai ales ca am fost unul dintre cei care au comentat-o cu reprezentantii ministerului de finante inainte de aparitia ei:

"Astfel, din coroborarea prevederilor menţionate mai sus cu reglementările introduse prin art. 32 punctul 10 din O.U.G. nr. 34/2009, rezultă cu claritate faptul că prevederile privind eliminarea dreptului de deducere a TVA nu vor fi aplicabile pentru ratele de leasing plătite de utilizatori societăţilor de leasing pe perioada derulării contractelor de leasing, întrucât acestea reprezintă din punct de vedere al TVA prestări de servicii în sensul art. 129 alin. (3) lit. a) din Codul fiscal, dar se vor aplica pentru valoarea la care se face transferul dreptului de proprietate la sfârşitul contractului de leasing, aceasta fiind considerată o livrare de bunuri.
Subliniem faptul că potrivit pct. 7 alin. (2) din normele de aplicare a Codului fiscal, se consideră a fi sfârşitul perioadei de leasing şi data la care locatarul/utilizatorul poate opta pentru cumpărarea bunului înainte de sfârşitul perioadei de leasing, dar nu mai devreme de 12 luni. În acest context, atragem atenţia că dacă opţiunea de cumpărare a bunului de către locatar/utilizator se exercită înainte de derularea a 12 luni consecutive de la data începerii contractului de leasing, se consideră că nu a mai avut loc o operaţiune de leasing ci o livrare de bunuri de la data de la care bunul este pus la dispoziţia locatarului/utilizatorului, situaţie în care prevederile privind eliminarea dreptului de deducere se aplică la întreaga valoare de achiziţie a vehiculului, în limitele şi în condiţiile prevăzute de lege.
Dacă opţiunea de cumpărare a bunului de către locatar/utilizator se exercită după derularea a 12 luni consecutive de la data începerii contractului de leasing, dar înainte de sfârşitul perioadei de leasing, se consideră că are loc o livrare de bunuri la valoarea la care se face transferul, valoare ce include şi ratele care nu au ajuns la scadenţă.

Eu zic sa cititi si sa mai suntati odata :) poate solicitati si raspuns in scris.
Deci imi deduc sau nu tva-ul aferent valorii reziduale facturate lunar in cazul unui leasing inceput in 2008?????????????????
Nu!
Diana51 incearca sa obtiii un raspuns scris,si apoi sa vedem.
Ultima modificare: Vineri, 17 Iulie 2009
vlad.aurelia, utilizator
NU !!!!!! Doar TVA aferent ratei de capital.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata tva auto dupa 1 mai 2009 oneramo oneramo Buna, Va rog sa ma ajutati intr-o problema: am achizitionat, pe firma, dupa 1 mai 2009, o masina second-hand din Germania. Am platit taxa de prima ... (vezi toată discuția)
Valoare reziduala cuprinsa in rata diana81 diana81 Sunt nedumerita daca am valoarea reziduala prinsa in rata si primesc factura in fiecare luna cu rata si valoarea reziduala TVA AFERENT VALORII REZIDUALE ... (vezi toată discuția)
Tva ajustat la achizitie autoturism Ilyana1966 Ilyana1966 Ce se intampla incepand cu 01.01.2015 cu 50% tva ajustat la cumparare autoturism? Se include in cost achizitie si se amortizeaza sau nu? (vezi toată discuția)