avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1309 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii modificare salariu la mijlocul lunii -urgent
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

modificare salariu la mijlocul lunii -urgent

Buna ziua.
Patroana firmei unde imi desfasor activitatea a dispus modificarea salariului brut si a timpului de lucru pentru un angajat incepand cu 16.06.2009. Inspectorul de personal a intocmit act aditional, fara sa se gandeasca si la restul implicatiilor (calcul stat si declaratii pe care eu trebuie sa le intocmesc). I-am explicat patroanei ca aceste modificari se fac de la inceputul lunii, dar sustine ca asa a lucrat cu predecesorii mei, si sa ii arat legea unde scrie ca nu poate sa modifice de la jumatatea lunii. In codul muncii nu am gasit specificat. Va rog, urgent ajutor.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Rubia Rubia , Consultant resurse umane 13:54, 3 August 2009
Multumesc, normal asa este, dar daca vrea sa apara si in stat modificarile din actul aditional?
pai apar, avand in vedere continutul minimal al formularului: (numele şi prenumele; venitul brut; contribuţia individuală de asigurări sociale; contribuţia individuală la bugetul asigurărilor pentru şomaj; contribuţia pentru asigurări sociale de sănătate; cheltuieli profesionale; venitul net; deducere personală de bază; deduceri suplimentare; venitul bază de calcul; impozitul calculat şi reţinut; salariul net)
aurora draghici a scris:

Multumesc, normal asa este, dar daca vrea sa apara si in stat modificarile din actul aditional?

Din pacate nu aveti cum sa faceti declaratiile corect. Pe suma o sa cadeti cat de cat, dar ca timp lucrat nu aveti cum sa inregistrati corect in declaratii.

Trebuia sa ii dea o prima pentru aceasta jumatate de luna...dar nu ii puteti ponta ore suplimentare ca e angajat cu contract
de munca cu timp partial.

Trebuia sa ii aratati angajatorului programul de la CAS (si celellate)...ca nu putem sa modificam durata timpului de lucru decat la inceputul lunii.

...si poate angajatii pe care i-a avut anterior nu aveau experinta si nu erau nici foarte responsabili pentru munca lor. Sa ii sune pe acei angajati sa ii ajute... daca au fost atat de performanti.
Din pacate ma vad nevoit sa va contrazic.
1. nicaieri in legislatie nu scrie ca nu se pot modifica prevederile CIM-ului in timpul lunii (inclusiv durata timpului de munca). Un program de intcmire a declaratiilor nu este mai presus decat prevederile legale
2. Influentele in declaratii:
CAS - se trec numarul de zile iar la tipul contractului se inscrie cel de la sfarsitul lunii. In cazul nostru faptul ca angajatul "beneficiaza" de aproximativ 10 zile de contract normal fata de acelai nr de zile de contract partial se compenseaza prin salariul brut realizat in acea luna (mai mic pt un contract normal), salariu luat in calcul la stabilirea pensiei.
Somaj - se trec numarul de ore efectiv lucrate
Cass - nu se trec orele lucrate.

Modificarile elementelor din CIM se fac datorita nevoilor economice si nu in functie de ceea ce "stie" un program de intocmit declaratii.
In cim la litera J" Salariul" pct.1 scrie clar : "Salariul de baza lunar brut ..........lei". Nu cred ca cineva a trecut in stat : de la 01-15 brut 1000 lei cu 4 ore/zi, si de la 16-30 brut 1387 si 8 ore pe zi.

Alte discuții în legătură

Salariu minim cim cu 8 ore/lunã MIRELAIONICA MIRELAIONICA Bună ziua, Vă rog frumos dacă mă puteţi ajuta la modul de calcul la salariul minim de încadrare pentru o persoană care lucrează 2 ore/zi, 8 ... (vezi toată discuția)
Tariful orar acord pentru 2010 Laura Vasilescu Laura Vasilescu Bună ziua, Conform prevederilor legale, tarifarul orar la acord rezultă din împărțirea salariului de încadrare la un anumit nr. de ore mediu pe ... (vezi toată discuția)
Contract de munca pe perioada determinata mopy mopy pot incheia un contract de munca pe perioada determinata pentru care salariul sa fie un tarif orar?(ex.: 200 lei/ora) si il platesc lunar pe baza de time sheet ... (vezi toată discuția)