avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1316 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Proiect de Lege privind infiintarea, organizarea si ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Proiect de Lege privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari si administrarea condominiilor

Pe site-ul MDRAP s-a postat un Proiect de Lege privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari si administrarea condominiilor, in temeiul art. 7 din Legea nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, republicată. Prin noua lege se va abroga Legea 230/2007.
In expunerea de motive se pretinde ca a fost consultata si Federatia Asociatiilor de Proprietari din Romania, care nu stie de o asemenea consultare.
Eu am gast cateva prevederi care incalca alte reglementari: desprinderea si infiintarea unei asociatii noi, doar cu acordul majoritatii celei vechi, incalca dreptul la asociere, cartea tehnica ce se poate obtine doar in copie legalizata, desi HGR nr. 273/1994 prevede ca se tine de investitor, iar daca se schimba proprietarul, se transmite noului proprietar, etc.
Ce parere aveti de proiect?

[ link extern ]

Ultima modificare: Marți, 7 Iulie 2015
darida, utilizator
Cel mai recent răspuns: darida , utilizator 22:11, 5 August 2015
Nu era vorba de limitare a oraganizatiilor consultate. Daca sunt mai multe organizatii consultate este cu atat mai bine, mai multe idei, opinii.
Problema era ca intr-un act oficial-expunerea de motive apare o minciuna: consultarea FAPR
Se poate.
Si cei de la MDRAP confunda marfa cu ambalajul... Au ramas cu FAPR-ul in glanda, avand in vedere ca aceasta organizatie a fost prima pe acest profil...

Oricum, daca puteti si aveti influenta, vorbiti cu mister R.O. sa faca un protest oficial - pe langa observatiile pe care le poate face, desigur in numele FAPR.
Si eu sunt de acord ca trebuie sa existe legislatie in domeniu dar atata timp cat primaria nu are alt rol decat cel de " indrumare si sprijinire" nu vad motive pentru care primaria sa acorde atestatul unui administrator de imobil! Urmezi niste cursuri de specializare intr-un domeniu, obtii o diploma/certificat in urma unui examen si apoi mai trebuie sa certifice si altcineva, in speta primaria, ca esti capabil sa profesezi! De fapt am uitat, tara se numeste Romania!
Ma intreb ce calificare au cei din comisiile de atestare a administratorilor de imobile.
Detin un alt document (pe langa diploma de facultate, presupun, de altfel nu m-ar mira daca din comisii ar face parte si persoane cu studii medii, doar sunt bagati in primarie pe criterii politice) care sa le acorde dreptul de a atesta alte persoane?

Avand in vedere ca nu exista o relatie de subordonare fata de primarii asociatiile de proprietari isi pot schimba forma de organizare pe sistemul asociatiilor non profit sau al fundatiilor si in loc sa isi spuna "asociatie de proprietari" sa se denumeasca "asociatia vecinilor bloc X", si sa se organizeze ca orice alta asociatie.
Sau "asociatia prietenilor din blocul X", denumiri se gasesc!:)
Ca sa inchei discutia pe palierul deschis de dvs. pot sa va reamintesc ca pe forum o doamna, supercalificata (facultatea de economie si cu atestat CECCAR), nu putea in opinia unor functionari de la primaria Galati - mi se pare, sa indeplineasca la o as. prop. functia de contabil daca nu avea calificarea si atestatul de administrator !!!
Deci iata unde s-a ajuns - cand doamna respectiva putea foarte simplu sa fie profesor, sa predea cursuri de administrator, nu poate sa profeseze si mai ales ce - functia de contabil, cand fiecare dintre noi cam stim ce studii sunt necesare profesiei de simplu contabil si ce atributii are in cadrul as. de proprietari, care nu difera cu nimic cu ce face un contabil in orice fabrica sau atelier de reparat anvelope...

Bine, o sa mai vedem ce va iesi si din acest proiect - inca nu l-am aprofundat, dar avem colegi in Iasi care chiar s-au pus pe treaba, toate observatiile se vor centraliza si cred ca saptamana viitoare vor incepe discutiile cu autorii proiectului, fiind posibila corectarea pe ici-pe colo, prin partile esentiale.
Eu va zic de pe acum ca nemultumiti vor fi, macar cati sunt acum de L230/2007 - dar nemultumitii acum, tac malc.
Mai vorbim!
Halal consultare, ca la noi

[ link extern ]

[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum pot deveni administrator de asociatie Octavia Turbatu Octavia Turbatu As dori sa fac scoala de administrator pentru a putea verifica sau prelua conducerea administratiei actuale.... (vezi toată discuția)
Atestat administrator de imobile Crina04iulie Crina04iulie O persoana fizica atestata administrator de imobile pe perioada nedeterminata in baza legii 230/2007, pe noua lege 196/2018 este obligată să se reatesteze ? ... (vezi toată discuția)
Ridicarea atestatului administratorului de bloc, posibila infractiune tomasso tomasso In urma unei sesizari primaria a dispus ridicarea atestatului adminisratorului asociatiei de proprietari constatand ca nu indeplineste conditiile prevazute ... (vezi toată discuția)