avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 485 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Achiziţii publice Inlocuire produs ofertat achizitie publica
Discuție deschisă în Achiziţii publice

Inlocuire produs ofertat achizitie publica

buna ziua. societatea a participat la o procedura de achizitie publica pentru furnizare utilaje. in cadrul procedurii s-a comunicat un producator si un model de utilaj. dupa semnarea contractului, aceasta nu mai doreste livrarea celuias utilaj, ci a unui utilaj superior, infinit mai cunoscut cu o cota de piata mult mai mare si cu o imagine impecabila; fara a se modifica pretul si indeplinindu-se absolut toate criteriile solicitate in caietul de sarcini. Motivatia este ca anumite subansamble se produc in Grecia, iar producatorul acestora are activitatea suspendata, situatia Greciei fiind cunoscuta. rog un temei juridic conform caruia inlocuirea produsului sa se poata efectua legal
Cel mai recent răspuns: DORIN TUNSOI pt DOLAS ECOTRADE SRL , Consultant credite si finantari 10:50, 9 Iulie 2015
Nu exista o reglementare strict pe speta, in legislatia achizitiilor publice..
In mod normal, contractul este ferm si nemodificabil, propunerea tehnica fiind parte integranta din acesta, acesta putand fi modificat doar in cazurile prevazute in mod expres de lege.

In contextul prezentat, consider ca poate fi invocat art.95, alin.2 din HG 925, respectiv ca pe parcursul derularii contractului se constata ca oferta tehnica trebuie imbunatatita, produsul nou avand calitati superioare celui vechi.
Practic, nu se modifica nimic altceva in contract, decat ca produsul ce se livreaza are caracteristici superioare celui prevazut in oferta tehnica (parte a contractului).


Se poate incheia un act aditional la contract, care sa prevada modificarea respectiva, care sa fie insotit de justificarea detaliata a necesitatii modificarii (inclusiv justificarea prin cazul fortuit, analiza comparativa a parametrilor tehnici ai celor 2 produse, faptul ca pretul si restul conditiilor de contract raman identice pentru un produs superior, etc.)

Nimeni nu are de ce sa comenteze, ar fi absurd sa reziliezi un contract pentru ca pe parcurs se ofera in aceleasi conditii de pret si livrare, un produs superior.
Ultima modificare: Miercuri, 8 Iulie 2015
vlad nicolae, moderator
va multumesc. logica ar trebui sa primeze, dar fiind contract de achizitie publica, lumea e suspicioasa si prefera s anu existe eventuale semne de intrebare ulterioare
Nu este neaparat vorba doar de logica, ci de interpretare juridica.
Foarte multi intreaba in forum: "va rog sa imi precizati exact articolul din lege care prevede ca...."

Am sustinut dintotdeauna ca o lege doar stabileste niste reguli generale intr-un domeniu, nu este un tabel de algoritmi, in care sa putem incadra exact fiecare din miile de spete posibile ce pot aparea.

"Semne de intrebare ulterioare" va pot garanta ca vor aparea, din partea zecilor de "organe de control" ce misuna.
Multe din organe incearca sa isi justifice existenta si sa suplineasca lipsa de experienta si cunostinte doar prin "semne de intrebare ulterioare".
Si nu numai, inclusiv presa, terti operatori economici, diverse organisme care se baga si ele in seama, etc.

Este unul din riscurile pe care vi le asumati lucrand in achizitii publice.

Important este ca dvs. sa va puteti argumenta ferm deciziile luate si acestea sa aiba in spate un temei legal si just, chiar daca acesta nu prevede "exact" speta respectiva.

Nu am avut prilejul personal, dar din cate cunosc, in practica se incheie astfel de acte aditionale. Ca doar nu oi fi nebun la cap sa reziliez un contract pentru ca furnizorul a vrut sa imi aduca ceva mai bun decat era stabilit, mai ales cand exista un temei bine justificat in spate.
Ultima modificare: Joi, 9 Iulie 2015
vlad nicolae, moderator
Chiar dacă se referă la aplicarea prevederilor art. 28 alin. 7 și art. 29 alin. 21 din OUG nr. 34/2006, cu completările și modificările ulterioare, intr-o notificare a ANRMAP gasim o prezentare a conditiilor in care o modificare a contractului se considera a fi substantială:

Modificarea substanțială a dispozițiilor unui contract de achiziție publică în cursul perioadei sale de valabilitate este considerată ca fiind o nouă atribuire și necesită derularea unei noi proceduri de achiziție publică în conformitate cu legislația în domeniul achizițiilor publice.
Modificarea unui contract în cursul perioadei sale de valabilitate este considerată substanțială atunci când, prin această modificare, contractul devine substanțial diferit față de cel încheiat inițial.

O modificare este considerată substanțială atunci când este îndeplinită una dintre următoarele condiții:

a) Modificarea introduce condiții care, dacă ar fi fost incluse în procedura inițială de achiziție, ar fi permis selectarea altor operatori economici decât cei selectați inițial sau ar fi permis atribuirea contractului unui alt ofertant;
b) Modificarea schimbă balanța economică a contractului în favoarea contractantului;
c) Modificarea extinde domeniul contractului în mod considerabil, astfel încât acesta să includă bunuri, servicii sau lucrări care nu erau incluse inițial”.

Consider ca inainte de luarea unei decizii, ar trebui luate in considerare si aceste prevederi si faptul ca existenta mai multor modificari minore poate conduce la o modificare substantiala.
Din cele 3 elemente ale unei modificari substantiale, b) si c) nu prea sunt, pentru ca pretul ramane identic, si domeniul de aplicare ale utilajului este acelasi cu cel initial.

Singurul "semn de intrebare ulterior" care poate fi folosit ar fi a), dar nu vad cum altii ar fi putut oferta un pret mai mic decat contractantul pentru un produs superior, cata vreme nu au putut oferta acel pret nici macar pentru cel inferior.

Sustin considerentele colegului anterior, ca inainte de a lua o decizie, este bine de analizat toate implicatiile modificarii, asupra tuturor elementelor din contract, pe care doar dvs. le stiti, pentru ca modificarea nu consta intotdeauna doar in schimbarea pur si simplu a produsului ci poate avea si implicatii asupra restului contractului.
Ultima modificare: Joi, 9 Iulie 2015
vlad nicolae, moderator

Alte discuții în legătură

Licitatie (urgent!!) jacqueline_k jacqueline_k Buna ziua! Va rog mult sa ma ajutati sa raspund la o serie de intrebari: 1. Ce inseamna \"achizitor\" si ce inseamna \"autoritate contractanta\"? Care este ... (vezi toată discuția)
Subcontractare Carrmenn Carrmenn Daca un subcontractant are un procent de 9,8% si a prezentat numai formularul 12G din ghidul achizitiilor publice i se mai pot cere si celelalte documente de ... (vezi toată discuția)