avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 620 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Referitor: modul si termenele de eliberare a ...
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Referitor: modul si termenele de eliberare a adeverintelor de catre detinatorii de arhive

Stimati domni ,

Sunt administrator la SC UBERUM SRL si citind cateva din raspunsurile dumneavoastra ( vezi cazul din 17 iunie cu anonissimona ) observ ca indrumati petentii sa se adreseze ITM-ului pentru ca adeverinta solicitata nu este obtinuta in termenul de 15 zile.
In primul rand va recomand sa aveti in vedere ca exista o diferenta intre un angajator si un detinator de arhiva pe care vedem ca nu o cunoasteti.
In al doilea rand consideram ca este necesar sa studiati Legea 16/1996-Legea Arhivelor Nationale republicata in 2014 pentru a va pune la curent cu activitatea de utilizare a documentelor de catre firmele de arhivare autorizate.
In al treilea rand , faptul ca suntem in imposibilitatea eliberarii unei adeverinte din cauza informatiilor insuficiente nu inseamna refuzul eliberarii acesteia.
Pe viitor va recomandam sa formulati raspunsuri mai bine documentate catre cei ce vi se adreseaza pe acest forum deoarece acestea ne pot cauza neplaceri in relatia cu cei ce solicita adeverinte de la societatea noastra.
Ultima modificare: Duminică, 12 Iulie 2015
uberum, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:02, 9 Octombrie 2020
Sa reluam problema :

HG 500/2011 prevede la art.8 aliniat (3) ca,, ....La solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:

a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii. "
CM prevede la art 34 aliniat 5 :

'' La solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate.''

In toate aceste texte de lege este vorba de relatia angajat - angajator ori societatea noastra nu este continuatoarea activitatii societatilor a caror arhiva o preluam acestea fiind dizolvate si radiate deci nu avem statut de angajator in raport cu solicitantii nostri.Nu avem si nu am avut contracte de munca incheiate cu solicitantii de adeverinte , aici este alta situatie.
Noi avem in depozitele noastre arhivele a 2000 de unitati desfiintate.Suntem oare continuatorii activitatii acestor unitati?
Daca spre exemplu Arhivele Nationale detin state de plata de la CAP-uri asta inseamna ca au statut de angajatori ai celor ce solicita adeverinte ori sunt continuatorii activitatii acelor CAP-uri?
Ultima modificare: Duminică, 12 Iulie 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cred ca , confundati continuarea activitatii cu obligativitatea de a emite o adeverinta.

Legea nr.16/1996 pe care ati tot invocat-o prevede: creatorii ori detinatorii de documente sau, dupa caz, succesorii in drepturi ai acestora sunt obligati sa elibereze, potrivit legii, la cererea persoanelor fizice si a persoanelor juridice, certificate, adeverinte, copii si extrase de pe documentele pe care le creeaza ori le detin, inclusiv de pe cele pentru care nu s-a implinit termenul prevazut la art. 13, daca acestea se refera la drepturi care il privesc pe solicitant.


Ultima modificare: Duminică, 12 Iulie 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic
Referitor la respectarea textului din Legea 263 / 2010 '' (2) Cererile prevazute la alin. (1) se solutioneaza in termen de 30 de zile de la data inregistrarii "

Va comunicam ca acest lucru nu este posibil avand in vedere ca dupa ce primim cererile si le inregistram , in conformitate cu prevederile Legii 16/1996 art.29 aliniat 1 si 3 petentii trebuie sa achite prestarile noastre de servicii iar in cazul in care nu fac acest lucru suntem in imposibilitate de a le elibera adeverinta necesara.

Da domnule , suntem obligati sa eliberam adeverinte dar nu in conditiile HG 500/2011 ( art.8 aliniat 3 ) si nici a Codului Muncii ( art.34 ) ci in conditiile Art.29 aliniat 1 si 3 din Legea 16/1996 , care este o lege organica.
Ultima modificare: Duminică, 12 Iulie 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic
Este problema dvs referitoare la plata prestatiilor si nimeni nu a invocat neplata lor.

In final , va rog sa-mi comunicati daca este corect afirmatia mea ca suntem obligati sa eliberam adeverinte dar nu in conditiile HG 500/2011 ( art.8 aliniat 3 ) si nici a Codului Muncii ( art.34 ) ci in conditiile Art.29 aliniat 1 si 3 din Legea 16/1996.

Alte discuții în legătură

Documente vechime uzina aflata in insolventa Valias Valias Buna ziua, socrul meu se apropie de varsta pensionarii (in prezent este somer). A lucrat la uzina de reparat vagoane din Roşiorii de Vede, care a intrat in ... (vezi toată discuția)
Adeverinta vechime Madalina15b Madalina15b Bună ziua, firma la care am muncit a intrat în insolventa și de actele societății se ocupa o firma din Slobozia, firma insolventa fiind în Tulcea. Am ... (vezi toată discuția)
Termen eliberare adeverinta grupa de munca si sporuri mmarianne mmarianne Buna ziua, Pe adresa societatii noastre a sosit o cerere prin care un fost angajat solicita eliberarea unor adeverinte cuprinzand sporurile realizate si grupa ... (vezi toată discuția)