avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 803 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Referitor: modul si termenele de eliberare a ...
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Referitor: modul si termenele de eliberare a adeverintelor de catre detinatorii de arhive

Stimati domni ,

Sunt administrator la SC UBERUM SRL si citind cateva din raspunsurile dumneavoastra ( vezi cazul din 17 iunie cu anonissimona ) observ ca indrumati petentii sa se adreseze ITM-ului pentru ca adeverinta solicitata nu este obtinuta in termenul de 15 zile.
In primul rand va recomand sa aveti in vedere ca exista o diferenta intre un angajator si un detinator de arhiva pe care vedem ca nu o cunoasteti.
In al doilea rand consideram ca este necesar sa studiati Legea 16/1996-Legea Arhivelor Nationale republicata in 2014 pentru a va pune la curent cu activitatea de utilizare a documentelor de catre firmele de arhivare autorizate.
In al treilea rand , faptul ca suntem in imposibilitatea eliberarii unei adeverinte din cauza informatiilor insuficiente nu inseamna refuzul eliberarii acesteia.
Pe viitor va recomandam sa formulati raspunsuri mai bine documentate catre cei ce vi se adreseaza pe acest forum deoarece acestea ne pot cauza neplaceri in relatia cu cei ce solicita adeverinte de la societatea noastra.
Ultima modificare: Duminică, 12 Iulie 2015
uberum, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:02, 9 Octombrie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Parerea mea este ca cele doua texte de lege trebuie coroborate.

Obligatia v-o da intr-adevar Legea nr.19/1996 daca ne referim mot-a-mot la sensul cuvantului angajator , insa legiuitorul in mai toate situatiile a facut economie de cuvinte in cuprinsul acestor acte normative (opinia mea), intrucat angajatorii dispar, iar obligatiile lor sunt preluate de catre alte entitati.

Referitor la termen, as ramane la parerea mea , cu toate ca in Legea 263/2010 nu se mai face referire la angajator cand stabileste termenul de 30 de zile , dar nu pot fi de acord ca o astfel de adeverinta se poate elibera in termen de maxim 1 an, indiferent cate documente exista pentru acel angajator in arhiva.

Dvs, din cate ati mentionat, acele termene au fost stabilite la propunerea ANPC-ului si, prin urmare, le puteti invoca in continuare , insa ar trebui facute undeva public , inclusiv societatile pentru care detineti arhiva, astfel incat petentii sa stie la ce se pot astepta.

p.s.
Chiar intr-un raspuns al ITM-ului Braila, si nu numai al acestei institutii, s-a invocat obligatia unei astfel de societati la eliberarea unei adeverinte in termenul prevazut deHG 500/2011.
Stimate domnule , legile se bat cap in cap de multe ori din Romania iar noi ne lovim de aceasta problema zi de zi.
Am incercat sa va fac sa intelegeti ( si sper ca am reusit ) ca societatile de arhivare pastreaza arhive ale unor unitati desfiintate si se supun unei legislatii speciale neavand aceleasi obligatii fata de solicitantii de adeverinte ca firmele in functiune fata de actualii sau fostii lor angajatii .
Legat de termenul de eliberare a adeverintelor va aducem la cunostinta ca uneori preluam arhive de cateva sute de metri pe care le ordonam , inventariem , le constituim in dosare .
In tot acest timp primim cererile angajatilor de la unitatea a carei arhiva am preluat-o si pe care e necesar sa o prelucram , sa cream evidente pentru a putea elibera adeverinte ori in aceste situatii ne luam o marja de siguranta acordand acel termen de un an astfel incat petentii sa stie in ce situatie se afla .
In speranta ca v-am fost de folos in vederea raspunsurilor ce le veti da pe forum si ca discutia noastra a fost una constructiva ,

Cu stima ,
Administratorul SC UBERUM SRL ( operator economic autorizat in prestari de servicii arhivistice de catre Arhivele Nationale )


Si inca ceva , informatiile sunt publice pe site-ul nostru tocmai ca solicitantii sa stie ca in cazul arhivelor in curs de prelucrare eliberarea adeverintelor dureaza mai mult si la fel , la sediul firmei avem un avizier cu aceste elemente.
Ultima modificare: Duminică, 12 Iulie 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic
Pentru aspectele pe care nu le reglementează, norma specială se completează cu normele generale în materie, iar nu cu alte norme afară de cazurile expres prevăzute de lege.

Chiar a fost constructiva discutia cu dvs.

:bow:
1. As mai face cateva completari la discutia foarte interesanta de aici si care a adus multe lamuriri:

- Unii solicitanti nu fac din timp cererea de eliberare a unor adeverinte de catre detinatorii de arhive ci o fac cu putin timp inainte de a depune cererea de pensionare sau chiar dupa ce depun acesta cerere.
- Unii solicitanti nu apreciaza niciodata munca arhivarului care nu poate sa elibereze adeverinta pe loc sau intr-un timp foarte scurt din motivele aratate si aici in discutie.

2. Personal sunt de acord cu punctele de vedere exprimate aici si apreciez munca de arhivar a administratorului de arhiva si a colegilor sai.
Se pierde din vedere un aspect esențial: legiuitorul cere eliberarea unui act doveditor astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal. Ori, tocmai aceste documente nu se regăsesc de cele mai multe ori prin arhivele dezorganizate ale societăților ajunse în insolvență.
Rezolvarea cererilor petenților se face, în practică, prin cercetarea statelor de plată, care și acestea sunt păstrate parțial de către creatorul fondului arhivistic.
Aveți idee ce însemnă să cauți printre mii de dosare și registre câteva sute de state de plată în care poate fi înscris petentul?!
Dacă este vorba despre o firmă la care au activat mii, chiar zeci de mii de salariați, cu o mare fluctuație de personal de la lună la lună (de ex.: șantiere de construcții, uzine, șantier naval, etc.), iar petentul solicită o perioadă de 10-20 sau chiar mai mulți ani...timpul de căutare crește foarte mult.
Și să nu uităm că trebuie rezolvate cererile în ordinea depunerii/ înregistrării. Și se pot depune zilnic zeci, chiar sute de cereri. Statul nu acordă nici 1 leu măcar subvenție firmelor de arhivă autorizate. Cu ce bani să angajezi personal suplimentar calificat?!

Alte discuții în legătură

Documente vechime uzina aflata in insolventa Valias Valias Buna ziua, socrul meu se apropie de varsta pensionarii (in prezent este somer). A lucrat la uzina de reparat vagoane din Roşiorii de Vede, care a intrat in ... (vezi toată discuția)
Adeverinta vechime Madalina15b Madalina15b Bună ziua, firma la care am muncit a intrat în insolventa și de actele societății se ocupa o firma din Slobozia, firma insolventa fiind în Tulcea. Am ... (vezi toată discuția)
Termen eliberare adeverinta grupa de munca si sporuri mmarianne mmarianne Buna ziua, Pe adresa societatii noastre a sosit o cerere prin care un fost angajat solicita eliberarea unor adeverinte cuprinzand sporurile realizate si grupa ... (vezi toată discuția)